Nuoriso-ohjaaja ja nuori istuvat sohvalla hymyillen.

Whisper muutti Isoon Myyhyn

Nuorisotila vietiin sinne, missä nuoret hengailevat

Joensuulaisnuoret ovat löytäneet uuden olohuoneensa hienosti. Kävijöitä on ollut päivittäin lähes sata.

Joensuussa on yhteensä 10 nuorisotilaa eri puolilla kaupunkia, joista kolme koulujen yhteydessä. Muissa voivat käydä myös alakoululaiset, mutta Whisper on tarkoitettu 13–21-vuotiaille.

Lähes koko ikähaitari saadaan kiinni ja normipäivinä Whisperissä käy vajaat 100 nuorta. Ennätys on yli 130 ja hiljaisimpinakin kertoina nuoria tulee yli 60. Sisään pääsee omaa Nuorisokorttiaan vilauttamalla. Sen avulla seurataan talojen ja harrastusten kävijämääriä ja pidetään huolta ikärajoista.

Tuttu vakioporukka on löytänyt uuteen Whisperiin, mutta väkeä on myös vaihtunut. Onni Korhonen, 19, asettuu nuoriso-ohjaaja Lotta Karvosen kanssa sohvalle kahville ja kertoo käyneensä Whisperissä jo yläkouluikäisestä asti.

– Parasta tekemistä on biliksen pelaaminen. Myös kavereita käy täällä, hän kertoo.

Kahvittelun ja biljardin lisäksi Whisperissä voi pelata muita lauta- ja pöytäpelejä, pleikkaa tai olla koneilla ja tietenkin vain viettää aikaa ja olla kavereiden kanssa. Käytössä on myös keittiö. Juttuseurana on aina kolme aikuista, joista kaksi nuoriso-ohjaajia.

Nuoret mukana ideoimassa toimintaa

Nuorisotilasta luodaan nuorten oma olohuone ja suunnitteluun otetaan mukaan nuoret itse. Tila näyttää jo valmiilta, vaikka sisustus on vielä vähän kesken.

– Nuorilta on kysytty mielipidettä siitä, mitä Whisperissä pitäisi olla ja jossain vaiheessa tulemme etsimään nuoria, jotka haluaisivat tehdä tänne omia maalauksiaan. Meille on tärkeää, että saamme tilasta nuorten oman paikan, jonne on kaikkien mukava tulla, kommentoi nuorisotyön suunnittelija Annu Jantunen.

Etsivä nuorisotyö ja nuoriso valtuusto muuttivat mukana

Kauppakeskukseen siirtyi myös etsivä nuorisotyö. Se palvelee 15–29-vuotiaita, jotka kaipaavat elämässään aikuista rinnalla kulkijaa. Etsivä nuorisotyö järjestää sekä yksilöohjausta että pienryhmätoimintaa omalle kohderyhmälleen. Myös Joensuun nuorisovaltuusto kokoontuu Whisperillä.

Whisperillä edistetään nuorten osallisuutta ja parannetaan heidän vaikutusmahdollisuuksiaan myös toteuttamalla tapahtumia ja erilaisia projekteja yhdessä nuorten kanssa.

Tapahtumia voidaan järjestää myös kauppakeskuksen aukioloaikojen ulkopuolella. Kokeiluun on tulossa Whisperin aukiolo aina iltakymmeneen asti.

Nuorisokeskus Whisper  • Ison Myyn yläkerta, Torikatu 25

  • avoinna ma ja ke–pe klo 13–19 (kokeiluun klo 22 aukiolo)

  • syrjinnästä vapaa, päihteetön, nikotiiniton

  • paikalla aina koulutetut nuoriso-ohjaajat


Löydä tekemistä tai harrastus nuorelle: nuortenjoensuu.fi

Aiheeseen liittyviä uutisia