Sirkkalaan valmistui ainutlaatuinen yhteistila

Sirkkalan liikkumiskeskus avautui syyskuussa

Syyskuussa toimintansa käynnistänyt Sirkkalan liikkumiskeskus on koko Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen tila. Rakennuksessa voi harrastaa muun muassa voimistelua, e-urheilua, kiipeilyä, parkouria, teatteria, musiikkia ja monenlaista liikuntaa.

Päivisin tilat ovat Pielisjoen koulun käytössä ja iltapäivisin sekä iltaisin käyttäjiä ovat nuoret ja erilaiset harrastajat. Nuorille tilan käyttäminen on ilmaista. Virallisia avajaisia vietetään syyslomaviikolla.

Leuka loksahtaa rintaan viimeistään voimistelusalin seinien avauduttua. Punaisena hehkuva sali on täynnä hyppypukkeja, nojapuita, renkaita ja ponnistuslautoja. Volttimonttu houkuttelee vaihtamaan farkut verkkareihin ja hyppäämään sekaan.

Volttimonttu houkuttelee vaihtamaan farkut verkkareihin ja hyppäämään sekaan.

Ennen voimistelusaliin astumista kierros Sirkkalassa on tuonut eteen tyylikkään black box -näyttämön, värikkään kiipeilyseinän, parkourradan, jota voi muokkailla mielen mukaan, valtavan liikuntahallin, kolme musiikkiluokkaa sekä tilan e-urheilulle, jossa on kymmenen hyvin varustettua tietokonetta ja Playstation. Liikkumiskeskuksessa ei tekeminen lopu kesken.

– Tuohon parkourin viereen on tulossa vielä ainakin street workout -alue, jossa on kyykkyräkki, käsipainot, kahvakuulia ja boxeja. Muutenkin koitamme muokkailla toimintoja toiveiden mukaan, kunhan päästään kunnolla käyntiin, kertoo nuorisotoimen Eetu Putkinen, joka vastaa liikkumiskeskuksen toiminnasta kouluajan ulkopuolella.

Itku meinasi päästä

Liikkumiskeskuksen rakentaminen käynnistyi toukokuussa 2022 ja rakennus valmistui kuluvan vuoden elokuussa.

Hankkeen kustannusennuste on 6,6 miljoonaa euroa. Valtionavustusta työhön myönnettiin 750 000 euroa ja lisäksi hyödynnettiin Kuntarahoituksen yhteiskunnallista rahoitusta. Tätä myönnetään hankkeille, jotka tuottavat positiivista vaikutusta ympäristöönsä.

Positiivista porinaa onkin havaittavissa, kun tiloihin tutustuu Pielisjoen koulun oppilaiden Ellinooran, Idan ja Liljan kanssa. Esittelykierros ei tahdo ehtiä alkuunkaan, kun puuhakas kolmikko on jo viritellyt korkean tornin parkouresteistä ja kiivennyt kattoon.

– Superhieno paikka, kuuluu kommentti nopeasti. Samaa toteaa myös Pielisjoen koulun opettaja Niina Piispa.

– Itku meinasi päästä, kun tänne ensimmäisen kerran tuli. Viimein päästään koko koulu kokoontumaan yhdessä samaan paikkaan. Ja nyt meillä on tilat liikuntaan ihan vieressä. Ihan puhdasta onnea ja iloa olla täällä, Piispa iloitsee.

Liikunnan lisäksi Pielisjoen koulu on ehtinyt käyttää tiloja jo musiikin ja ilmaisutaidon opetukseen. Opettaja Markus Ketonen maalailee jo tulevaisuuden näkymiä.

– Täällä on erittäin paljon mahdollisuuksia esimerkiksi uusille valinnaisaineille tai välituntien vietolle. Kunhan vaan saadaan pidettyä tilat siisteinä ja vältettyä ilkivallalta, Ketonen pohtii.

Pohdintoja komppaavat myös Ellinoora, Ida ja Lilja.

– Toivottavasti pysyy kunnossa! Olisi kiva kokeilla vaikka pelaamista tai opetella soittamaan soittimia, jos joku vähän neuvoisi.

Ei perinteinen nuorisotalo

Liikkumiskeskusta käyttävät koulun lisäksi muun muassa kansalaisopisto, kulttuuritoimi ja Katajan voimistelijat. Pääasiallisesti tila on kuitenkin tarkoitettu nuorten käyttöön. Keskus on auki yläkouluikäisille arkisin tiistaita lukuun ottamatta kello kahdesta alkaen. Sisään voi kävellä koulun jälkeen ja katsoa, mitä on meneillään.

– Tämä ei ole perinteinen nuorisotila, johon tullaan kaveriporukalla hengailemaan. Meillä pyritään siihen, että tänne kokoonnutaan aina jonkun harrastuksen tai tekemisen äärelle. Paikalla on aina ohjaajat. Emme ohjaa tavoitteellista urheilua, vaan keskitymme luomaan positiivisia kokemuksia liikunnan tai muun harrastamisen parissa. Toki nuorten ehdoilla ja kiinnostuksen mukaan, Eetu Putkinen ohjeistaa.

Keskitymme luomaan positiivisia kokemuksia liikunnan tai muun harrastamisen parissa

Nuoret pääsevät Sirkkalan liikkumiskeskuksen toimintaan mukaan monella tapaa. Helpointa on laittaa viestiä esimerkiksi liikkumiskeskuksen Instagram- tai TikTok-tilin kautta. Myös omalta opettajalta voi kysyä. Keskuksessa järjestetään myös Harrastamisen Suomen mallin kerhoja. Kerhojen kautta on kätevää osallistua toimintaan.

Yli 15-vuotiaat voivat varata syyslomaviikosta eteenpäin omalle kaveriporukalleen esimerkiksi sählyvuoroja liikuntasalista tai bändilleen treenivuoron musiikkiluokasta. Kaikki toiminta on maksutonta. Varauslomake tulee Sirkkalan liikkumiskeskuksen verkkosivuille.

– Pääosin paikalla on aina aikuinen, mutta yli 15-vuotiaat nuoret voivat varata myös omatoimisia vuoroja. Tähän tarvitaan yksi vastuuhenkilö, jonka kanssa asiasta sovitaan. Kunhan päästään kunnolla käyntiin, omatoimisia aikoja mietitään lisää ja muokataan toimintaa sopivaksi. Mielellään mahdollistetaan myös omin päin tapahtuva toiminta, mutta ilkivallan riski pitää tietysti minimoida, Putkinen valaisee.

Avajaiset syyslomalla

Sirkkalan liikkumiskeskukseen voi tutustua syyslomaviikolla, jolloin vietetään virallisia avajaisia. Maanantaina 16.10. järjestetään kaikille avoimet ovet kello 12–18. Keskiviikkona 18.10.
ja torstaina 19.10. vietetään nuorten avajaispäiviä, jolloin ohjelmassa on tilaesittelyitä ja kokeilupäiviä.

Sirkkalan liikkumiskeskus on osoitteessa Sirkkalantie 12b.

Käynti keskukseen on Pielisjoen koulun takaa.

joensuu.fi/sirkkalan-liikkumiskeskus

Aiheeseen liittyviä uutisia