Tie­dät­hän mis­sä nuo­re­si viet­tää vapaa-aikan­sa?

Nuorisopalveluita ja poliisin Ankkuri-tiimiä huolettaa ilkivallan lisääntyminen

Kelien huo­non­tues­sa nuor­ten vapaa-ajan­viet­to­pai­kat muut­tu­vat ja sisäl­le siir­ty­mi­nen aiheut­taa lie­veil­miöi­tä, jois­ta tyy­pil­li­sim­piä ovat päih­tei­den­käyt­tö, ilki­val­ta ja väki­val­ta. Ilki­val­lan­teois­sa kor­vaus­sum­mat voi­vat kas­vaa hyvin­kin suu­rik­si.

Välin­pi­tä­mät­tö­mäs­sä seu­ras­sa myös nuor­ten oma tur­val­li­suus voi olla vaa­ras­sa. Van­hem­pien vas­tuul­la on tie­tää mis­sä ja kenen seu­ras­sa nuo­ret viet­tä­vät vapaa-aikan­sa.

Rikottuja ikkunoita ja sälekaihtimia, lattialla lasinsiruja.
Koti­lah­den sai­raa­la jou­tui ilki­val­lan koh­teek­si syys–lokakuussa.

Syys-loka­kuun vaih­tees­sa ilki­val­lan koh­teek­si jou­tui enti­nen Koti­lah­den sai­raa­la. Joen­suun kau­pun­gin omis­tuk­ses­sa ole­vas­sa raken­nuk­ses­sa hajo­tet­tiin säi­ly­tyk­ses­sä ollei­ta suur­keit­tiö­lait­tei­ta, ikku­na­la­se­ja ja ovia sekä tyh­jen­net­tiin jau­he­sam­mut­ti­mia.

– Tämän kal­tais­ten tuho­jen kus­tan­nus koho­aa hel­pos­ti kym­me­niin tuhan­siin euroi­hin. Mate­ri­aa­lis­ten tuho­jen lisäk­si sel­vit­te­ly vie pal­jon työ­tun­te­ja, joil­le riit­täi­si kyl­lä parem­paa käyt­töä. Näi­tä päät­tö­myyk­siä toteut­taes­sa kan­nat­taa muis­taa, että kiin­ni jää­des­sä kor­vaus­sum­mat saat­ta­vat koho­ta hyvin­kin kor­keik­si, vaik­ka kysees­sä ei oli­si­kaan käy­tös­sä ole­va kiin­teis­tö. Täs­tä kan­nat­taa puhua myös koto­na nuor­ten kans­sa, vaik­ka yhtä lail­la ilki­val­taa har­joit­ta­vat myös aikui­set, tote­aa Joen­suun kau­pun­gin kiin­teis­tö­pääl­lik­kö Jark­ko Pur­mo­nen.

Suurkeittiö, jossa kaadettu ja rikottu isoja keittiölaitteita. Lattialla sirpaleita.

Nuor­ten vapaa-aika on van­hem­pien vas­tuul­la

Joen­suun kau­pun­gin nuo­ri­so­pal­ve­lut ja Itä-Suo­men polii­sin Ank­ku­ri-tii­mi kam­pan­joi­vat yhdes­sä van­hem­pien vas­tuun puo­les­ta. Ilki­val­lan kal­tai­set lie­veil­miöt voi­vat aiheut­taa har­mia koko per­heel­le, mut­ta ennen kaik­kea nuor­ten oma tur­val­li­suus voi olla vaa­ras­sa.

– Uute­na ilmiö­nä on tul­lut häi­riö­käyt­täy­ty­mi­sen kuvaa­mi­nen ja levit­tä­mi­nen sosi­aa­li­seen medi­aan. Lisäk­si päih­tei­den käyt­tö sekä välit­tä­mi­nen lisää­vät tap­pe­lui­ta ja ris­kiä jou­tua rikok­sen uhrik­si. Mei­tä huo­let­taa nuor­ten par­vei­lu sel­lais­ten van­hem­pien hen­ki­löi­den lähi­pii­ris­sä, joi­den käy­tös on välin­pi­tä­mä­tön­tä. Mui­den omai­suu­den lisäk­si nois­sa poru­kois­sa vaa­ras­sa on myös nuor­ten hyvin­voin­ti. Kam­pan­jam­me ydin­vies­ti on, että van­hem­mat ovat vas­tuus­sa oman nuo­ren­sa teke­mi­sis­tä, tii­vis­tää nuo­ri­so­työn suun­nit­te­li­ja Annu Jan­tu­nen.

Tur­val­li­sia nuo­ri­so­ti­lo­ja tar­jol­la

Joen­suun kau­pun­gin nuo­ri­so­pal­ve­lut tar­jo­aa tur­val­li­sia, mak­sut­to­mia ja päih­teet­tö­miä vapaa-ajan­viet­to­paik­ko­ja yhdel­lä­tois­ta eri nuo­ri­so­ti­lal­la. Nuo­ri­so­ti­lois­sa työs­ken­te­lee yhdes­tä kol­meen nuo­ri­so-ohjaa­jaa, jot­ka ovat kiin­nos­tu­nei­ta jokai­sen asiak­kaan kuu­lu­mi­sis­ta ja voin­nis­ta ja huo­leh­ti­vat sii­tä, että tilas­sa on kai­kil­la tur­val­lis­ta olla.

– Mei­dän työn­te­ki­jöi­dem­me ei ole mah­dol­lis­ta val­voa nuor­ten toi­min­taa kai­kis­sa vapaa-ajan ympä­ris­töis­sä kuten kaup­pa­kes­kus­ten käy­tä­vil­lä ja park­ki­hal­leis­sa, saa­ti laa­vuil­la, ker­too Jan­tu­nen.

– Van­hem­man teh­tä­vä on aset­taa rajo­ja ja nii­den puu­te näkyy mei­dän työs­säm­me, ryh­män­joh­ta­ja Min­na Väis­tö Itä-Suo­men polii­sin Ank­ku­ri­ryh­mäs­tä kiteyt­tää omas­ta näkö­kul­mas­taan, mik­si kam­pan­ja lai­tet­tiin käyn­tiin.

Kam­pan­jas­sa tar­jo­taan kon­kreet­ti­sia ja yksin­ker­tai­sia vink­ke­jä van­hem­mil­le, mitä he voi­si­vat teh­dä. Tär­kein­tä on olla kiin­nos­tu­nut koto­na asu­vas­ta lap­ses­taan sekä isos­ta että pie­nes­tä. Päi­vit­täin kysy­mäl­lä ja kuun­te­le­mal­la miten nuo­rel­la menee, kenen kans­sa hän aikaan­sa viet­tää ja mitä hänel­lä on mie­les­sään, pääs­tään jo pit­käl­le.

Kun näi­tä jak­saa kes­kus­tel­la usein ja on kiin­nos­tu­nut nuo­ren asiois­ta, pää­see toden­nä­köi­ses­ti kes­kus­te­le­maan myös nuo­ren omis­ta tai kave­ri­pii­rin päih­de­ko­kei­luis­ta tai muis­ta vai­keis­ta aiheis­ta.

– Aina nämä kes­kus­te­lut eivät tuo­ta tulos­ta ja tun­tu­vat kai­ku­van kuu­roil­le kor­vil­le. Näis­sä tilan­teis­sa van­hem­mat voi­vat jou­tua rajoit­ta­maan nuo­ren mene­mi­siä, puhe­li­men tai mui­den lait­tei­den käyt­töä ja tse­ka­ta, että kenen kans­sa hän liik­kuu. Van­hem­man teh­tä­vä on teh­dä sel­väk­si lap­sel­le, että minä pidän sinus­ta huol­ta, sil­loin­kin kun teet huo­no­ja valin­to­ja ja sil­loin­kin kun nuo­res­ta van­hem­man aset­ta­mat rajat tun­tu­vat kiusan­teol­ta. Kan­ne­taan yhdes­sä vas­tuu jokai­ses­ta nuo­res­ta lopet­taa Jan­tu­nen.

Joen­suun kau­pun­gin yllä­pi­tä­mien nuo­ri­so­ti­lo­jen aukio­loa­jat, ohjaa­jien tie­dot ja ikä­ra­jat löy­dät: joensuu.fi/nuorisotilat

Eri­lai­sia har­ras­tuk­sia löy­tyy harrastuskalenteri.fi-sivus­tol­ta.

Itä-Suo­men polii­sin Ank­ku­ri ‑toi­min­ta

  • Toi­min­ta kes­kit­tyy alle 18-vuo­tiai­den rikok­sil­la ja häi­riöil­lä tai päih­tei­den­käy­töl­lä oirei­le­vien nuor­ten ja per­hei­den kans­sa työs­ken­te­lyyn.
  • Esi­tut­kin­nas­ta eril­lis­tä toi­min­taa ja vapaa­eh­tois­ta.
  • Yhteis­työ­tä teh­dään moniam­ma­til­li­ses­ti nuor­ten ja per­hei­den arjes­sa nuo­ri­so­toi­men rin­nal­la. Käy­tän­nös­sä tämä tar­koit­taa tie­to­jen vaih­toa ja voi­mien yhdis­tä­mis­tä sekä ajan tasal­la pysy­mis­tä uusis­ta ilmiöis­tä.

Polii­sin toi­men­pi­teet koe­taan mones­ti vii­me­si­jai­si­na – että polii­si puut­tuu peliin, kun jotain on jo sat­tu­nut. Ank­ku­ri­toi­min­nas­sa on kui­ten­kin tar­koi­tuk­se­na nime­no­maan tukea nuo­ria ja per­hei­tä, esi­tut­kin­ta- ja ran­gais­tus­vas­tuu tulee kysee­seen tie­tyis­sä asiois­sa, mut­tei ole pääl­lim­mäi­nen toi­min­taa ohjaa­va peri­aa­te.

Ank­ku­rin yhteys­tie­dot: 050 306 7739 (myös what­sapp) > saa ottaa aina yhteyt­tä, mata­lal­la kyn­nyk­sel­lä!

Aiheeseen liittyviä uutisia