Kelien huonontuessa nuorten vapaa-ajanviettopaikat muuttuvat ja sisälle siirtyminen aiheuttaa lieveilmiöitä, joista tyypillisimpiä ovat päihteidenkäyttö, ilkivalta ja väkivalta. Ilkivallanteoissa korvaussummat voivat kasvaa hyvinkin suuriksi.
Välinpitämättömässä seurassa myös nuorten oma turvallisuus voi olla vaarassa. Vanhempien vastuulla on tietää missä ja kenen seurassa nuoret viettävät vapaa-aikansa.
Syys-lokakuun vaihteessa ilkivallan kohteeksi joutui entinen Kotilahden sairaala. Joensuun kaupungin omistuksessa olevassa rakennuksessa hajotettiin säilytyksessä olleita suurkeittiölaitteita, ikkunalaseja ja ovia sekä tyhjennettiin jauhesammuttimia.
– Tämän kaltaisten tuhojen kustannus kohoaa helposti kymmeniin tuhansiin euroihin. Materiaalisten tuhojen lisäksi selvittely vie paljon työtunteja, joille riittäisi kyllä parempaa käyttöä. Näitä päättömyyksiä toteuttaessa kannattaa muistaa, että kiinni jäädessä korvaussummat saattavat kohota hyvinkin korkeiksi, vaikka kyseessä ei olisikaan käytössä oleva kiinteistö. Tästä kannattaa puhua myös kotona nuorten kanssa, vaikka yhtä lailla ilkivaltaa harjoittavat myös aikuiset, toteaa Joensuun kaupungin kiinteistöpäällikkö Jarkko Purmonen.
Nuorten vapaa-aika on vanhempien vastuulla
Joensuun kaupungin nuorisopalvelut ja Itä-Suomen poliisin Ankkuri-tiimi kampanjoivat yhdessä vanhempien vastuun puolesta. Ilkivallan kaltaiset lieveilmiöt voivat aiheuttaa harmia koko perheelle, mutta ennen kaikkea nuorten oma turvallisuus voi olla vaarassa.
– Uutena ilmiönä on tullut häiriökäyttäytymisen kuvaaminen ja levittäminen sosiaaliseen mediaan. Lisäksi päihteiden käyttö sekä välittäminen lisäävät tappeluita ja riskiä joutua rikoksen uhriksi. Meitä huolettaa nuorten parveilu sellaisten vanhempien henkilöiden lähipiirissä, joiden käytös on välinpitämätöntä. Muiden omaisuuden lisäksi noissa porukoissa vaarassa on myös nuorten hyvinvointi. Kampanjamme ydinviesti on, että vanhemmat ovat vastuussa oman nuorensa tekemisistä, tiivistää nuorisotyön suunnittelija Annu Jantunen.
Turvallisia nuorisotiloja tarjolla
Joensuun kaupungin nuorisopalvelut tarjoaa turvallisia, maksuttomia ja päihteettömiä vapaa-ajanviettopaikkoja yhdellätoista eri nuorisotilalla. Nuorisotiloissa työskentelee yhdestä kolmeen nuoriso-ohjaajaa, jotka ovat kiinnostuneita jokaisen asiakkaan kuulumisista ja voinnista ja huolehtivat siitä, että tilassa on kaikilla turvallista olla.
– Meidän työntekijöidemme ei ole mahdollista valvoa nuorten toimintaa kaikissa vapaa-ajan ympäristöissä kuten kauppakeskusten käytävillä ja parkkihalleissa, saati laavuilla, kertoo Jantunen.
– Vanhemman tehtävä on asettaa rajoja ja niiden puute näkyy meidän työssämme, ryhmänjohtaja Minna Väistö Itä-Suomen poliisin Ankkuriryhmästä kiteyttää omasta näkökulmastaan, miksi kampanja laitettiin käyntiin.
Kampanjassa tarjotaan konkreettisia ja yksinkertaisia vinkkejä vanhemmille, mitä he voisivat tehdä. Tärkeintä on olla kiinnostunut kotona asuvasta lapsestaan sekä isosta että pienestä. Päivittäin kysymällä ja kuuntelemalla miten nuorella menee, kenen kanssa hän aikaansa viettää ja mitä hänellä on mielessään, päästään jo pitkälle.
Kun näitä jaksaa keskustella usein ja on kiinnostunut nuoren asioista, pääsee todennäköisesti keskustelemaan myös nuoren omista tai kaveripiirin päihdekokeiluista tai muista vaikeista aiheista.
– Aina nämä keskustelut eivät tuota tulosta ja tuntuvat kaikuvan kuuroille korville. Näissä tilanteissa vanhemmat voivat joutua rajoittamaan nuoren menemisiä, puhelimen tai muiden laitteiden käyttöä ja tsekata, että kenen kanssa hän liikkuu. Vanhemman tehtävä on tehdä selväksi lapselle, että minä pidän sinusta huolta, silloinkin kun teet huonoja valintoja ja silloinkin kun nuoresta vanhemman asettamat rajat tuntuvat kiusanteolta. Kannetaan yhdessä vastuu jokaisesta nuoresta lopettaa Jantunen.
Joensuun kaupungin ylläpitämien nuorisotilojen aukioloajat, ohjaajien tiedot ja ikärajat löydät: joensuu.fi/nuorisotilat
Erilaisia harrastuksia löytyy harrastuskalenteri.fi-sivustolta.
Itä-Suomen poliisin Ankkuri ‑toiminta
- Toiminta keskittyy alle 18-vuotiaiden rikoksilla ja häiriöillä tai päihteidenkäytöllä oireilevien nuorten ja perheiden kanssa työskentelyyn.
- Esitutkinnasta erillistä toimintaa ja vapaaehtoista.
- Yhteistyötä tehdään moniammatillisesti nuorten ja perheiden arjessa nuorisotoimen rinnalla. Käytännössä tämä tarkoittaa tietojen vaihtoa ja voimien yhdistämistä sekä ajan tasalla pysymistä uusista ilmiöistä.
Poliisin toimenpiteet koetaan monesti viimesijaisina – että poliisi puuttuu peliin, kun jotain on jo sattunut. Ankkuritoiminnassa on kuitenkin tarkoituksena nimenomaan tukea nuoria ja perheitä, esitutkinta- ja rangaistusvastuu tulee kyseeseen tietyissä asioissa, muttei ole päällimmäinen toimintaa ohjaava periaate.
Ankkurin yhteystiedot: 050 306 7739 (myös whatsapp) > saa ottaa aina yhteyttä, matalalla kynnyksellä!