Joensuu Areenan toisen kerroksen tasanteelta on saattanut kevään aikana kuulla vasaroiden pauketta ja sahojen pärinää. Areenan tiloihin rakennetaan parhaillaan hyvinvoinnin ja liikunnan testausasemaa, joka tulee palvelemaan laajasti eri kohderyhmiä arkikuntoilijoista huippu-urheilijoihin. Tulevana syksynä testausasemalla päästään tekemään esimerkiksi voima‑, nopeus- ja kuormitusmittauksia sekä hyvinvointikartoituksia.
Hyvinvointia voi mitata läpi elämän
Testausaseman palveluvalikoimaa kehittää Joensuun kaupungin, Itä-Suomen liikuntaopiston, Karelia-ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston asiantuntijoista koostuva ryhmä.
Projektiasiantuntija Juha Jalovaara Karelia-ammattikorkeakoululta kertoo, että yhtä laajoja testaus- ja mittauspalveluita ei Joensuussa ole aiemmin ollut.
– Areenan testausasema tulee olemaan avoin kaikille, jotka ovat kiinnostuneita oman kuntotasonsa mittaamisesta ja harjoittelun tulosten seuraamisesta. Uuden aseman myötä myös huippu-urheilijoiden palvelut laajentuvat, Jalovaara kuvailee.
Jalovaaran mukaan testeissä kannattaa käydä esimerkiksi ennen elämäntaparemontin aloittamista. Ennen testauksia kannattaa kuitenkin varmistaa terveydenhuollon ammattilaisilta, että ei ole mitään terveyteen liittyviä riskitekijöitä, jotka estäisivät testauksiin osallistumiseen. Tämä myös aina varmistetaan ennen testauksiin tulemista.
Areenan testausasema tulee olemaan avoin kaikille, jotka ovat kiinnostuneita oman kuntotasonsa mittaamisesta ja harjoittelun tulosten seuraamisesta.
– Testaaminen tarjoaa tietoa ennen kaikkea nykytilanteesta ja voi auttaa ennaltaehkäisemään mahdollisia toimintakyvyn ja fyysisen kunnon haasteita.
– Hyvinvoinnin polku on elämänmittainen. Siksi testausasema tulee palvelemaan tavoitteellisten kuntoilijoiden lisäksi myös ikääntyneitä aina alkukartoituksesta kehittymisen seurantaan, Jalovaara kertoo.
Karelia-ammattikorkeakoulun projektipäällikkö Jaana Kurki lisää, että testausaseman yhtenä tavoitteena on kuntalaisten hyvinvoinnin edistäminen.
– Oman kunnon testaaminen ja seuraaminen voi lisätä harjoittelumotivaatiota kaikilla eri tasoilla. Toisella tavoitteena voi olla vaikkapa postilaatikolla käyminen hengästymättä, kun taas toinen treenaa tavoitteellisesti maratonille. Kaikki ovat yhtä tervetulleita testeihin ja hyötyvät niistä omalla tavallaan.
Hiihtomatolla Holmenkollenille
Testausaseman laitteisto mahdollistaa esimerkiksi kävely- ja tasapainotestit, polkupyöräergometritestit sekä juoksumatolla tehtävät mittaukset. Testauslaitteistolla voidaan mitata fyysisen aktiivisuuden ja kunnon lisäksi myös kehonkoostumusta, unta ja palautumista.
Joensuun kaupungin projektipäällikkö Tuomas Karjalainen odottaa erityisesti uutta hiihtomattoa, joka hyödyntää peliteknologiaa mahdollisimman aidon kokemuksen luomisessa.
– Hiihtomatolla voisi päästä sivakoimaan vaikkapa Kontiolahden seinänousua tai Holmenkollenin maailmancup-latuja, jotka heijastetaan jättikokoiselle näytölle, Karjalainen ideoi.
Suurin osa testausaseman laitteista on helposti siirrettäviä, joten palvelut yltävät koko maakunnan alueelle.
Testausaseman laitteisto on suunniteltu eri kohderyhmiä palvelevaksi; sopivat testit ja laitteet valitaan aina yksilöllisesti. Esimerkiksi hiihtomatolla voi liikkua myös pyörätuolilla tai kävellen.
Suurin osa testausaseman laitteista on helposti siirrettäviä, joten palvelut yltävät koko maakunnan alueelle.
– Testausasemaa tehdään tutuksi muun muassa tapahtumissa eri puolilla Joensuuta ja maakuntaa. Liikkuvien palvelujen kehittämisessä yhteistyökumppaneita ovat esimerkiksi kunnat ja järjestöt, kertoo projektipäällikkö Jaana Kurki.
Uutta yrittäjyyttä ja osaamista
Yksi projektin tavoitteista on uuden liiketoiminnan ja työpaikkojen luominen. Liikuntaliiketoiminnan asiantuntija Helmi Kortetmaa Itä-Suomen liikuntaopistolta ideoi ja tuotteistaa palveluita yhdessä yrittäjien kanssa.
– Liikunta- ja hyvinvointialan yrittäjille järjestetään työpajoja, joissa ideoidaan testausaseman yhteyteen sopivia palveluita juuri heidän kohderyhmilleen. Yrittäjiä myös koulutetaan laitteiden käyttöön ja testien tekemiseen.
– Mukana on fysioterapeutteja, personal trainereita sekä kuntokeskusyrittäjiä, jotka haluavat laajentaa palvelutarjontaansa. Potentiaalisia kohderyhmiä ovat yksityishenkilöiden lisäksi myös esimerkiksi lajiliitot, Kortetmaa kertoo.
Testeihin kannattaa tulla mieluummin ennemmin kuin myöhemmin.
Testausaseman yhteyteen syntyvä yritystoiminta varmistaa sen, että tilat ovat valmistumisen jälkeen aktiivisessa käytössä.
– Tavoitteena on, että yrityksistä syntyvä yhteistyöverkosto hyödyntää tiloja mahdollisimman monipuolisesti. Testausasemaa käyttävät myös yrittäjäksi aikovat opiskelijat, jotka voivat kehittää palveluitaan oikeassa toimintaympäristössä jo opintojen aikana, Kortetmaa jatkaa.
Valmistuessaan testausasema tulee palvelemaan kuntalaisia, urheilijoita, urheiluseuroja ja valmentajia.
Aseman kehittäjillä on yksi vinkki jokaiselle hyvinvoinnin mittaamisesta kiinnostuneelle: Testeihin kannattaa tulla mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Kunnon testaaminen on ennen kaikkea työkalu, jonka avulla voi alkaa tehdä oikeita asioita oman hyvinvoinnin eteen.
Mehtimäen hyvinvoinnin ja liikunnan testausasemaa kehitetään kaksivuotisessa ryhmähankkeessa, joka koostuu investointi- ja kehittämishankkeesta. Lue hankkeista tarkemmin testausaseman verkkosivuilla.