Joensuu Areenaan rakentuu parhaillaan uusi hyvinvoinnin ja liikunnan testausasema, jonka kehittämisestä vastaa Joensuun kaupungin, Itä-Suomen liikuntaopiston, Karelia-ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston asiantuntijaryhmä.
Testausasemalla tehtävissä mittauksissa hyödynnetään myös joensuulaista fotoniikan osaamista. Mutta mitä fotoniikka oikein on, ja kuinka se auttaa fyysisen hyvinvoinnin ja kunnon testaamisessa?
Tietoa valon avulla
– Fotoniikka on tieteen ja tekniikan ala, joka perustuu näkymättömään ja näkyvään valoon. Kaikille tuttuja fotoniikan sovelluksia ovat esimerkiksi älypuhelimien näytöt, valokuituyhteydet ja aurinkokennot, kertoo Itä-Suomen yliopiston professori Pasi Vahimaa.
– Itä-Suomen yliopistossa on tehty optiikan ja fotoniikan tutkimusta jo 1970-luvulta lähtien. Joensuu Areenan testausasemalla pääsemme yhdistämään uusinta tutkimustietoa fyysisen kunnon ja hyvinvoinnin testaamiseen. Tuomme asemalle teknologisia ratkaisuja, joiden avulla mittaamista ja testauksia tehdään aivan uudella tavalla, Vahimaa jatkaa.
Tuomme asemalle teknologisia ratkaisuja,
joiden kautta mittaamista
ja testauksia tehdään aivan uudella tavalla.
Monet tutut fotoniikan sovellukset liittyvät jo nyt urheiluun ja liikuntaan.
– Kaikenlainen kuvaaminen ja kamerat ovat fotoniikkaa, joten perinteisin tapa fotoniikan hyödyntämiseen testauksissa lienee ihmisen liikkeen kuvaaminen ja analysointi, Vahimaa kertoo.
– Moni meistä käyttää urheillessaan älykelloa, jonka vihreänä vilkkuva ledivalo mittaa sykettä ja punainen ledi veren happipitoisuutta. Harva tulee ajatelleeksi sitäkään, että television urheilulähetykset lähetetään ihmisille katsottavaksi ympäri maailman fotoniikan avulla, Vahimaa luettelee.
Silmänliike kertoo enemmän
Joensuu Areenalle rakentuvalle testausasemalle tullaan hankkimaan silmänliikkeen seurantaan perustuvia testauslaitteita. Vahimaan mukaan silmänliikkeen seurantaa on hyödynnetty maailmalla onnistuneesti esimerkiksi ampumahiihdossa, jossa urheilijoiden ammuntasuoritusta on saatu parannettua silmänliikkeen mittaamisen avulla.
– Ampumahiihto on meille paikallisesti merkittävä ja silmänliikkeen seurannan kannalta mielenkiintoinen laji, mutta Joensuun testausasemalla tulemme kehittämään myös joukkuelajien mittaamisen uusia keinoja yhdessä valmentajien kanssa, Vahimaa kertoo.
Ampumahiihdossa urheilijoiden ammuntasuoritusta on
saatu parannettua silmänliikkeen mittaamisen avulla.
– Mittaaminen tapahtuu silmille asetettavilla laseilla, joita esimerkiksi joukkueen valmentaja voi käyttää seuratessaan pelikentän tapahtumia. Laseissa oleva kamera kuvaa silmän iiristä ja pieni tietokone rekisteröi silmänliikkeet talteen. Toinen kamera puolestaan kuvaa eteenpäin valmentajan näkemää näkymää. Kahden kameran kuvaama materiaali voidaan yhdistää ja sitten arvioida, kiinnittikö valmentaja pelikentällä huomionsa olennaisiin asioihin, Vahimaa kuvailee mittausprosessia.
Vahimaan mukaan Joensuusta löytyy mittausosaamisen lisäksi myös lasien valmistusosaamista. Joensuulainen SeeTrue Technologies valmistaa silmänliikkeen seurantaan käytettäviä laseja, joita hyödynnetään myös lääketieteessä ja tietoliikenteen käyttöliittymissä.
Valon kautta toiseen todellisuuteen
Testausasema tulee olemaan avoin kaikille kuntoutujista ja arkiliikkujista huippu-urheilijoihin. Omasta hyvinvoinnistaan ja kunnostaan kiinnostunut saattaa päästä kokeilemaan esimerkiksi XR-teknologiaa hyödyntäviä mittauslaitteita. Käytännössä tämä tarkoittaa virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden yhdistämistä.
– Testattava henkilö voisi lähteä vaikka hiihtoladulle älylasit päässä ja seurata näkökenttään heijastettavia reaaliaikaisia tietoja, kuten sydämen sykettä helpommin kuin urheilukellon kautta, Vahimaa kuvailee.
– Aina täytyy kuitenkin muistaa, että itselle vieraan laitteen käyttö voi vaikuttaa ihmisen toimintaan. Uudelle testausasemalle on tulossa hiihtomatto, jolla meidän on tarkoitus testata eri laitteiden vaikutusta ihmisen toimintaan ja testituloksiin, Vahimaa suunnittelee.
Testattava henkilö voisi lähteä vaikka hiihtoladulle älylasit päässä ja seurata näkökenttään
heijastettavia reaaliaikaisia tietoja.
Karelia-ammattikorkeakoululla on jo kokemusta virtuaalitodellisuuden hyödyntämisestä fysioterapiassa ja liikkumiseen kannustamisessa.
– Meillä on virtuaalitodellisuudesta onnistuneita kokemuksia, mutta uudella testausasemalla pääsemme tekemään esimerkiksi havainnointiin liittyviä tarkempia testauksia. Jo aiemmin on kokeiltu pelillisiä ominaisuuksia, jotka tuovat sekä kuntoutukseen että opetukseen uusia ulottuvuuksia, projektiasiantuntija Juha Jalovaara kertoo.
Uutta testausasemaa rakennetaan tiiviissä yhteistyössä eri alojen ammattilaisten kanssa. Monipuolinen joukko mahdollistaa erilaiset kokeilut, jotka eivät kenellekään välttämättä yksin tulisi mieleen.
– Täydennämme toisiamme, jaamme osaamista ja haluamme levittää tietoa teknologian mahdollisuuksista muillekin. Erityisen tärkeää on tietenkin saada alueen liikunta- ja hyvinvointialan yritykset sekä fotoniikkayritykset mukaan, Vahimaa toteaa.
Kyse on muustakin kuin siitä, että urheilijoiden
suoritukset paranevat.
Testausasemalla hyödynnettävä fotoniikan osaaminen sekä muut teknologiat tuovat urheiluun, valmennukseen ja kuntoutukseen uutta osaamista.
– Kyse on muustakin kuin siitä, että urheilijoiden suoritukset paranevat. Tästä voi hyvin tulla Joensuulle vetovoimatekijä, joka houkuttelee esimerkiksi opiskelijoita, luo uutta liiketoimintaa ja hyvinvointia monella eri tasolla, Vahimaa päättää.
Mehtimäen hyvinvoinnin ja liikunnan testausasemaa kehitetään kaksivuotisessa ryhmähankkeessa, joka koostuu investointi- ja kehittämishankkeesta. Lue hankkeista tarkemmin testausaseman verkkosivuilla.
Artikkeli on tuotettu osana Joensuun kaupungin innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen (EAKR) toimintoja, joita osarahoittavat Euroopan unioni sekä Joensuun kaupunki.