Teatteriyhdistys RanKids ry on tuonut Joensuuhun monikulttuurisen teatteriharrastuksen, joka on avoin kaikille nuorille. Yhdistys on kasvanut merkittäväksi kohtaamispaikaksi, joka yhdistää kantasuomalaiset ja maahanmuuttajataustaiset nuoret teatterin parissa rikkoen kulttuurien välisiä raja-aitoja.
Monikulttuurillista teatteritoimintaa nuorille
RanKids on alunperin perustettu Rantakylän kouluun 2000-luvun alkupuolella. Silloin Rantakylän koulu oli monikulttuurisin koulu Joensuussa. Monikulttuurinen teatteriyhdistys on syntynyt neljän opettajan innoittamana.
– Mietimme opettajien kesken, mikä saisi kantasuomalaiset ja vasta maahan tulleet kohtaamaan. Useampi opettaja innostui ajatuksesta ja lähdimme rakentamaan teatteritoimintaa, kertoo Joensuun kaupungin kieli- ja kulttuuripalveluiden palvelupäällikkö sekä teatteriohjaaja Maria Pikkarainen.
Haluamme tarjota ihan kaikille osallistumismahdollisuuden teatteriin, tanssiin ja taiteeseen
Teatteritoiminnan maksuttomuus mahdollistaa monelle lapselle ja nuorelle tärkeän harrastuksen.
– Olen henkilökohtaisesti ylpeä siitä, että meidän toimintamme on maksutonta. Se on korostunut ihan alusta asti, kun perustimme yhdistyksemme. Silloin jo linjattiin, että toiminta on maksutonta. Haluamme tarjota ihan kaikille osallistumismahdollisuuden teatteriin, tanssiin ja taiteeseen. Se on tosi iso ylpeydenaihe, kertoo RanKids ry:n puheenjohtaja Aino Pesonen.
Monikulttuurillisuus ja yhteisöllisyys ovat olleet vahvasti osa yhdistyksen toimintaa alusta asti. Teatteritoimintaa on järjestetty esimerkiksi suomeksi, englanniksi, venäjäksi ukrainaksi ja arabiaksi.
– Me haluamme korostaa monikulttuurisuutta, koska toiminta-ajatuksenamme on ollut perustamisesta asti se, kuinka ihmiset voivat olla yhdessä kielimuurista huolimatta. Haluamme antaa yhteisöllisyyden tunnetta ja kokemusta ihmisille, että he kuuluvat johonkin joukkoon ja ovat osana yhteisöä, Pesonen avaa.
Me tarvitsemme muualta tulleita ihmisiä tulevaisuudessa yhä enemmän työllistymään ja tekemään
Yhdistys tunnistaa ja vastaa laajempaan tarpeeseen toiminnallaan.
– Me tarvitsemme muualta tulleita ihmisiä tulevaisuudessa yhä enemmän työllistymään ja tekemään. Haluamme yhdistyksenä toimia yhtenä ponnahduslautana ulkomaalaistaustaisille perheille mahdollistaen kohtaamiset teatteritoiminnassa ja suomen kielen oppimisen.
– Se on tosi tärkeää, että saamme meidän perheemme Suomessa kotoutumaan ja viihtymään sekä tuntemaan, että täällä on muutakin, kuin koulua ja työtä. Haluan haastaa kaikkia yhdistyksiä ja yrityksiä siihen, että ollaan avoimia ja valmiita rakentamaan siltoja eri kulttuurien välillä, Pikkarainen kertoo.
Teatteritoiminnan vaikutus
Jo alkupäivistä lähtien teatteriyhdistyksen toiminta on vaikuttanut oppilaisiin positiivisesti ja edistänyt yhteisöllisyyttä.
– Koulussa muuttui ilmapiiri. Välitunnilla maahanmuuttajaoppilaat ja suomalaiset oppilaat hakeutuivat tekemään yhdessä asioita, koska he tutustuivat teatteriprojektin kautta. Vaikka ei ollut yhteistä kieltä, niin teatteritoiminta yhdisti, Pikkarainen avaa.
Nyt ensimmäisen kerran hän on saanut teatteritoiminnan kautta uusia ystäviä
Teatteritoimintaa on ollut maahanmuuttajille tärkeä väylä saada ystäviä. Jotkut ukrainalaiset perheet ja sodan keskeltä tulleet opiskelijat joutuvat tulemaan kaukaa kotoa.
– Eräs nainen sanoi asuneensa neljä vuotta Suomessa ja käyneensä töissä, mutta ei ollut tutustunut kehenkään. Nyt ensimmäisen kerran hän on saanut teatteritoiminnan kautta uusia ystäviä, Pikkarainen paljastaa.
RanKids on antanut monelle nuorelle eväitä kokonaisvaltaisen itsetuntemuksensa kehittämiseen.
Nuorelle on teatteritoiminnan kautta tullut paljon itsevarmuutta, ja hän on päässyt käsittelemään sitä, kuka itse on. Varsinkin murrosikäisille nuorille tämä on tosi tärkeä asia, joka kantaa pitkälle aikuisuuteen, Pesonen selittää.
Teatteritoiminta on mahdollistanut monelle tärkeiden työelämätaitojen kehittymisen.
– Täällä on saanut vahvoja taitoja yhteistyöhön, vuorovaikutukseen ja esiintymiseen. Se on sellainen harrastus, josta ei ole missään ammatissa, työtehtävissä tai elämän verkostoissa haittaa, Pikkarainen avaa.

Divisions rikkoo raja-aitoja
Raja-aitoja eli Divisions on yhdistyksen musiikillinen dokumenttiteatteriesitys. Tyyliltään se on episodinäytelmä, eli se ei ole juonellisesti etenevä vaan siinä on erilaisia kohtauksia. Näytelmän hienous piilee siinä, että se on hyvin muunneltavissa oleva esitys, joka tuo esille ajankohtaisia asioita.
– Raja-aitoja esittelee erilaisia muureja ja esteitä, joita elämässä ja tässä maailmassa voi olla ihmisillä, kansoilla tai yhden ihmisen itsensä kanssa. Raja-aitoja on hyvä ajatuksia liikkeelle laittava esitys, Pesonen avaa.
– Haluamme esityksellä viestiä sitä, että tehdään tekoja sen eteen, että puretaan ennakkoluuloja ihmisten ja ryhmien väliltä sen sijaan, että vahvistaisimme erilaisuutta ja negatiivisia asenteita, Pikkarainen huomauttaa.
Divisions on palkittu kansainvälisesti ja se pyrkii saamaan lisää näkyvyyttä.
– Haluamme olla mukana välittämässä viestiä ympäri Suomea ja koko maailmalle. Siksi haemme aktiivisesti mukaan erilaisille festareille ja kilpailuihin. Haluamme näyttää meidän ajatuksiamme ja sanomaamme Divisions-näytelmässämme, Pesonen kertoo innokkaana.

Ensimmäinen versio Divisions-näytelmästä luotiin jo vuonna 2021 mutta esitys on ehdottomasti katsomisen arvoinen vielä tänäkin päivänä.
– Meidän esityksemmehän ovat pyörineet jo useamman vuoden ajan. Vaikka sen olisi jo nähnyt aikaisemmin, kannattaa se silti tulla katsomaan. Tämän kevään kokonaisuus sisältää uusia kohtauksia ja on juonellisesti tiiviimpi turvapaikanhakijan tarinan ja läpi esityksen kulkevien tanssien ja fyysisten näyttämökuvien takia. Tämä on aivan varmasti uusi ja erilainen kokemus, Pesonen mainitsee.
Kaksi esitystä toukokuussa
RanKids esittää näytelmänsä Raja-aitoja eli Divisions kaksi kertaa Joensuussa toukokuussa.
Paikka: Sirkkalan liikkumiskeskus, Sirkkalantie 12 B, 80200 Joensuu
Ajat: pe 24.5. klo 18 (suomeksi), ma 27.5. klo 18 (englanniksi)
Ikäsuositus: 12-vuotiaasta alkaen, sitä nuoremmat aikuisen seurassa.
Liput voi varata ennakkoon verkosta tai ostaa käteisellä ovelta.