Iloinen minni hiiri asuun pukeutunut henkilö poseeraa kameralle kirjastossa. Taustalla kirjahyllyjä täynnä kirjoja ja kaksi muuta henkilö kirjat käsissään.

Rantakylän kirjaston uusi alku

Rantakylän kirjasto on alueen yhteinen olohuone

Rantakylän kirjasto pääsi muuttamaan takaisin omiin tiloihinsa ja kirjasto on nyt auki asiakkaille. Remontin jälkeen kaikki Joensuun kolme lähikirjastoa ovat poikkeuksellisen uusissa tiloissa.

Rantakylän kirjasto muutti väistötiloihin odottamaan remonttia 2019. Lyhyeksi kaavailtu odotus venyi lopulta neljäksi vuodeksi. Nyt Rantakylän kirjaston on muuttanut takaisin omiin tiloihinsa osoitteeseen Pataluodonkatu 2.

– Henkilökunta on helpottunut ja iloinen. Iso kiitos kuuluu myös asiakkaillemme. He rakastavat kirjastoa ja ovat käyttäneet sitä ahkerasti myös kuluneiden vuosien aikana, vaikka tilaa oleskeluun ei ole ollut. Lainausja palautusmäärät ovat olleet huimia, Joensuun lähikirjastojen alueinformaatikko Katri Pesonen kertoo.

Tilanpuutteen takia kouluyhteistyötä on tehty pop-up-kirjastoissa alueen kouluilla. Jatkossa yhteistyö koulun, varhaiskasvatuksen ja muiden ryhmien kanssa voi jatkua taas kirjaston omissa tiloissa. Joensuun muiden lähikirjastojen tapaan Rantakylän kirjasto sijaitsee koulun yhteydessä.

Kirjastosta saadaan jälleen yhteinen olohuone, jonka alueen asukkaat ansaitsevat

Poikkeuksellisen uusia lähikirjastoja

Joensuun kantakaupungin lähikirjastot ovat poikkeuksellisen uusia, sillä Nepenmäen kirjasto avattiin vuonna 2018 ja Karsikon kirjasto muutti nykyisiin tiloihinsa 2022.

– Tulin lähikirjastoihin informaatikoksi 2015 ja siitä asti olen ollut joko suunnittelemassa tai aloittamassa toimintaa uusissa tiloissa. Mielenkiinnolla odotan, minkälaista tavallinen arki on muuttojen ja korona-ajan jälkeen, Pesonen kertoo.

Nepenmäellä ja Karsikossa arki on asettunut jo uomiinsa. Sitä odotetaan innolla myös Rantakylässä.

– Nyt Rantakylässäkin päästään viimein järjestämään tapahtumia ja kehittämään palveluita täysillä. Samalla kirjastosta saadaan jälleen yhteinen olohuone, jonka alueen asukkaat ansaitsevat. Puitteet Rantakylän kirjastossa ovat monelle tutut, mutta uudistuksiakin on tehty. Kirjastoon on esimerkiksi järjestetty paljon toivottuja oleskelupaikkoja ja tilaa tapahtumille.

– Erikoisuutena meillä on kaksi ompelukonetta ja saumuri. Myös kangaspuut ovat tulossa takaisin. Toisen koneen ja saumurin saimme kämppikseltämme, naapurissa olevalta nuorisotila Bobolta. Yhteistyömme Bobon kanssa lujittuu taas tilojen myötä monella tapaa, Pesonen iloitsee.

Omatoimikirjasto käynnistyy

Yksi näkyvimmistä uudistuksista on omatoimikirjasto. Omatoimisopimuksella kirjastoa pääsee käyttämään joka päivä kello 7–21. Myös asiakaspalvelua on tarjolla entiseen tapaan maanantaista perjantaihin.

– Meille saavat tulla kaikki vauvasta vaariin, itsekseen tai porukassa. Kirjastomme on kaikkien yhteinen ja se näkyy myös tiloissa. Tervetuloa vaikka lukemaan lehdet ison pirtinpöytämme ääreen.

Aiheeseen liittyviä uutisia