Lykynlammen merkattu talvipolku kutsuu liikkumaan

Talvipolkua pidetään auki pääasisassa lihasvoimin – mitä enemmän käyttäjiä, sitä parempi polku!

Muuhunkin kuin hiihtoon tarkoitettujen talvisten ulkoilureittien kysyntä on lisääntynyt viime vuosina. Nyt tällainen, kaikille luonnossa liikkujille tarkoitettu merkattu polku on saatu myös Joensuuhun. Lykynlammella sijaitseva polku on toteutettu Joensuun Pyöräilijöiden ja Joensuun liikuntapalvelujen yhteisponnistuksena.

Joensuun Pyöräilijöiden maastopyöräaktiivien panos saa kiitosta Joensuun liikuntapalvelujen liikuntapaikkamestarilta Jyrki Renvallilta.

– Idea Lykynlammelle talvipolun perustamisesta tuli pyöräilijöiltä. Ideaa testattiin viime kevät–talvella, ja saatujen kokemusten perusteella polun lähtöpaikkaa siirrettiin lähemmäs majaa. Lisäksi hankittiin kestävämmät reittimerkit ja työn alla on myös ilmoitustaululle tuleva karttaopaste, Jyrki listaa tälle talvelle tehtyjä parannuksia.

Myös pyöräilijät kiittelevät yhteistyön sujuvuutta.

– Liikuntapalvelujen väki toimitti merkkitolpat Lykynlammelle ja me sitten lyötiin poikien kanssa tolpat talkoilla maahan. Polku on tarkoitus pohjustaa kelkalla heti, jahka vain saadaan lunta riittävästi. Myös pienimuotoisia avajaisia on suunniteltu, kuvaa pyöräilijöiden varapuheenjohtaja Lasse Turunen seuran osuutta yhteisprojektiin.

Reitti pysyy sitä paremmassa kunnossa, mitä enemmän sitä käytetään.

Turusen ohella aktiivisesti reitin suunnitteluun osallistunut Antti Männistö korostaa, että polku on tarkoitettu kaikille maastossa liikkujille.

– Reitti pysyy sitä paremmassa kunnossa, mitä enemmän sitä käytetään. Eli kaikki alueella ulkoilijat; lenkkeilijät, koiran ulkoiluttajat, lumikenkäilijät, sinne vain rohkeasti polkua testaamaan! Antti haastaa aktiiviseen polun käyttöön ja vakuuttaa, että kaikki kyllä polulle mahtuvat.

– Olisi suorastaan toivottavaa, että lumisateen jälkeen uraa käytäisiin omatoimisestikin tamppaamassa vaikka lumikengillä, Antti vinkkaa kaikkien käyttäjien mahdollisuudesta osallistua polun ylläpitoon.

– Oikeastaan ainoa toive meillä olisi, ettei uralla kävellä tai möngitä pyörällä silloin, kun ura tuntuu kovin upottavalta, Antti jatkaa.

Noin seitsemän kilometrin mittaisen talvipolun lähtöpaikka on Lykynlammen majan vieressä. Polku muodostaa yhtenäisen lenkin, joka risteää muutamasta kohdasta sekä tien että ladun yli. Kyseisissä kohdissa polulla liikkujien toivotaan noudattavan erityistä varovaisuutta ja väistävän muita ladulla ja tiellä. Huomattavaa on myös se, että reitti kulkee pääosin metsässä, joten pimeään aikaan kannattaa varata oma otsavalo mukaan.

Lykynlammen talvipolku on Joensuun ensimmäinen, nimenomaan talviaikaista poluilla liikkumista varten merkattu polku. Toki vastaavanlaisia, myös talviaikaan auki pysyviä ja metsässä risteileviä polkuja löytyy keskustan läheisyydestä mm. Siilaisen, Noljakan ja Repokallion alueilta, mutta kyseiset polut eivät ole merkattu. Näin ollen niiden löytäminen vaatii hieman omatoimista maastoon tutustumista.

Lykynlammen talvipolku avataan 28. joulukuuta. Samana päivänä avataan myös Lykynlammen kahvio.

Katso talvipolun reittikartta (pdf)

Aiheeseen liittyviä uutisia