Lisää pörriäisiä pihoille ja parvekkeille

Älä pingota pihatöissä – ja avaa parvekelasit

Luonnon monimuotoisuutta voi vaalia helpoilla keinoilla omalla pihallaan – ja vaikka parvekkeella.

Oletko jo kuullut puhuttavan lahopuutarhoista tai risuaidoista? Uudet tuulet kaupungin viheralueiden kunnossapidossa liittyvät kuntien pyrkimyksiin hillitä käynnissä olevaa luontokatoa.

Myös sinä voit omilla toimillasi lisätä luonnon monimuotoisuutta oman tai taloyhtiön pihan ja parvekkeen avulla.

Joensuun kaupunki järjesti viime kesänä kyselyn luonnon monimuotoisuudesta, pihoista ja vapaaehtoistyöstä. Luonnon monimuotoisuuden huomioimista omilla ja taloyhtiöiden pihoilla pitää tärkeänä 85 prosenttia vastaajista ja parvekkeilla reilut 60.

– Luvut ovat mukavan korkeat! Pihojen ja parvekkeiden luonnon monimuotoisuutta ja esimerkiksi pölyttäjähyönteisten selviämistä ja elinympäristön laajenemista pystyy auttamaan hyvin yksinkertaisillakin toimilla, kertoo tutkimuksen toteuttanut Joensuun kaupungin puistosuunnittelija Paula Lamminsalo.

Pihan monimuotoisuutta voi tukea myös lisäämällä kukkivia puita ja pensaita tai tuomalla pihalle linnunpönttöjä, hyönteishotelleja ja risuaitoja.

Ole laiska – autat pörriäisiä

Jos pihalla on nurmialuetta, helpoin yksittäinen luontoa hellivä työ on jättää työtä tekemättä! Joillakin alueilla voi jättää nurmea leikkaamatta ja antaa ruohovartisten kasvien kukkia ja tehdä siemeniä.

Pihan monimuotoisuutta voi tukea myös lisäämällä kukkivia puita ja pensaita tai tuomalla pihalle linnunpönttöjä, hyönteishotelleja ja risuaitoja.

– Parvekkeilla pölyttäjähyönteisten elinoloja parantavat hyönteishotellit ja koko kesäkauden kukkivat kasvit. Ja parvekelasit pitäisi myös muistaa pitää auki, Lamminsalo vinkkaa.

Sopivia lajeja parvekeistutuksiin löytyy helposti netistä esimerkiksi hakusanoilla pölyttäjähyönteiset ja parveke.

Tee pihasi risuista aita

Risut ja muut puutarhajätteet tulee kuljettaa eroteltuna Kontiosuon jätekeskukseen, jollei hyödynnä näitä oivia materiaaleja omassa pihassaan.

Haravointijätteet on helppo kompostoida ja oksat voi hakettaa pihapensaiden ja -puiden katemateriaaliksi.

Risuille ja oksille voi olla paikka sellaisenaankin osana monimuotoista pihaa erilaisissa risuaidoissa. Isompia aitoja voi täyttää useana vuonna, kun risuaines saadaan pikkuhiljaa painumaan kasaan.

Risut ja oksat ovat monen eliön koti

Risut ja oksat toimivat monien eliöiden levähtämis-, pesintä- ja talvehtimispaikkoina. Aitoihin voi lisätä järeämpääkin puuta lahopuusta hyötyville eliöille.

– Risuaidoista voivat tosin pitää myös talvehtivat etanat. Siksi aitoja ei kannatta sijoittaa ihan siihen kotipuutarhan viereen, huomauttaa Lamminsalo.

Aiheeseen liittyviä uutisia