Kalakeittoon itse viljellyt perunat ja porkkanat, sekaan itse kasvatettua tilliä ja kylkeen oman maan raikas salaatti – tällaista leppoisaa pienen mittakaavan viljelyä voi harrastaa Joensuussa oman pihan lisäksi viidellä eri viljelypalstalla.
Pienen mittakaavan viljelyä voi harrastaa Joensuussa oman pihan lisäksi viidellä eri viljelypalstalla.
Viljelypalstoja löytyy lähiluonnostamme viidestä eri kaupunginosasta: Utrasta, Mutalasta, Hukanhaudalta, Pilkosta ja Marjalasta. Palstat ovat noin 100–150 neliön kokoisia maaalueita, joiden vuokraamisesta huolehtii 4H-yhdistys.
– Eniten palstoilla kasvatetaan hyötykasveja, kuten perunaa, vihanneksia, yrttejä ja marjoja. Osa kasvattaa harrastuksen ilosta, mutta osa ihan tarkoituksella ruoaksi talven ajaksi, jos säilytystilat sen vaan mahdollistavat, kertoo Joensuun 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Tiina Hintikka.
Palstoja on yhteensä 450, niistä on varattuna noin 280. Palstoja voi vuokrata kuka tahansa ja niille on hyvät kulkuyhteydet niin omalla autolla kuin myös bussilla. Viljelijöistä vajaat pari sataa on harrastanut viljelyä useita vuosia.
– Toiminta on tarjonnut harrastuksen kautta yhteisöllisyyttä ja mahdollisuutta tavata muita puutarhanhoidosta kiinnostuneita, joiden kanssa jakaa kokemuksia, Hintikka kertoo.
Viljelypalstalla puuhailu on myös mukava tapa liikkua ulkona. Palstalla tehdään fyysisiä töitä, kuten kaivetaan ja kastellaan maata, mikä antaa keholle hyvää liikuntaa. Toiminta sopii kaikenikäisille ja ‑tasoisille puutarhureille.
Uusi väki otetaan palstoilla mielellään vastaan – viljellyistä ja huolenpidossa olevista palstoista on iloa kaikille.
Uudet viljelijät otetaan ilolla vastaan
Uusia viljelijöitä aloittaa vuosittain vajaat 20, mutta tänä vuonna uusia viherpeukaloita on ilmaantunut tähän mennessä jo peräti yli 50. Uusi väki otetaan palstoilla mielellään vastaan – viljellyistä ja huolenpidossa olevista palstoista on iloa kaikille.
Tänä keväänä uusia, aloittavia viljelijöitä on ennätysmäärä. Yleisimmät viljelyn päättymisen syyt taas ovat olleet ikääntyminen tai se, ettei vapaa-aika riittänytkään viljelyhommiin.
– Jos viljelystä haluaa oppia muuten kuin ihan vaan multaan sukeltamalla, viljelyyn ja puutarhanhoitoon liittyviä kursseja tarjoavat esimerkiksi Martat, Puutarhayhdistykset, kansalaisopisto ja Maaseudun sivistysliitto, Hintikka vinkkaa.
4H-yhdistys toivoo palstoille rohkeasti mukaan lisää perheitä yhteisen harrastuksen pariin.
Hintikka toteaa viljelyn olevan mainio paikka oppia ja saada kokemuksia kasvien kasvatuksesta ja luonnosta.
– Siellä voi istuttaa, kastella, kitkeä, tehdä tarkistuskäyntejä, tehdä askarteluja – ja tietenkin korjata sadon.
Puutarhailu onnistuu myös mökkeillen
Viljelypalstojen lisäksi Joensuun kaupungilla on siirtolapuutarhapalstoja Linnunlahdella ja Utrassa. Näille palstoille pitää rakentaa mökki ja tontteja on muutamia vapaana.
Lisätiedot: joensuu.fi/siirtolapuutarha-ja-viljelyspalstat tai puhelimitse numerosta 050 574 6974.