Nainen seisoo viljelypalstan reunalla käsissään puutarhaverkkoa. Taustalla vihreitä istutuksia ja puita.

Kädet mul­taan omal­la pals­tal­la

Viljelyä voi harrastaa oman pihan lisäksi vuokrapalstalla

Kala­keit­toon itse vil­jel­lyt peru­nat ja pork­ka­nat, sekaan itse kas­va­tet­tua til­liä ja kyl­keen oman maan rai­kas salaat­ti – täl­lais­ta lep­poi­saa pie­nen mit­ta­kaa­van vil­je­lyä voi har­ras­taa Joen­suus­sa oman pihan lisäk­si vii­del­lä eri vil­je­ly­pals­tal­la.

Pie­nen mit­ta­kaa­van vil­je­lyä voi har­ras­taa Joen­suus­sa oman pihan lisäk­si vii­del­lä eri vil­je­ly­pals­tal­la.

Vil­je­ly­pals­to­ja löy­tyy lähi­luon­nos­tam­me vii­des­tä eri kau­pun­gin­osas­ta: Utras­ta, Muta­las­ta, Hukan­hau­dal­ta, Pil­kos­ta ja Mar­ja­las­ta. Pals­tat ovat noin 100–150 neliön kokoi­sia maaa­luei­ta, joi­den vuo­kraa­mi­ses­ta huo­leh­tii 4H-yhdis­tys.

– Eni­ten pals­toil­la kas­va­te­taan hyö­ty­kas­ve­ja, kuten peru­naa, vihan­nek­sia, yrt­te­jä ja mar­jo­ja. Osa kas­vat­taa har­ras­tuk­sen ilos­ta, mut­ta osa ihan tar­koi­tuk­sel­la ruo­ak­si tal­ven ajak­si, jos säi­ly­tys­ti­lat sen vaan mah­dol­lis­ta­vat, ker­too Joen­suun 4H-yhdis­tyk­sen toi­min­nan­joh­ta­ja Tii­na Hin­tik­ka.

Pals­to­ja on yhteen­sä 450, niis­tä on varat­tu­na noin 280. Pals­to­ja voi vuo­kra­ta kuka tahan­sa ja niil­le on hyvät kul­ku­yh­tey­det niin omal­la autol­la kuin myös bus­sil­la. Vil­je­li­jöis­tä vajaat pari sataa on har­ras­ta­nut vil­je­lyä usei­ta vuo­sia.

– Toi­min­ta on tar­jon­nut har­ras­tuk­sen kaut­ta yhtei­söl­li­syyt­tä ja mah­dol­li­suut­ta tava­ta mui­ta puu­tar­han­hoi­dos­ta kiin­nos­tu­nei­ta, joi­den kans­sa jakaa koke­muk­sia, Hin­tik­ka ker­too.

Vil­je­ly­pals­tal­la puu­hai­lu on myös muka­va tapa liik­kua ulko­na. Pals­tal­la teh­dään fyy­si­siä töi­tä, kuten kai­ve­taan ja kas­tel­laan maa­ta, mikä antaa kehol­le hyvää lii­kun­taa. Toi­min­ta sopii kai­ke­ni­käi­sil­le ja ‑tasoi­sil­le puu­tar­hu­reil­le.

Uusi väki ote­taan pals­toil­la mie­lel­lään vas­taan – vil­jel­lyis­tä ja huo­len­pi­dos­sa ole­vis­ta pals­tois­ta on iloa kai­kil­le.

Uudet vil­je­li­jät ote­taan ilol­la vas­taan

Uusia vil­je­li­jöi­tä aloit­taa vuo­sit­tain vajaat 20, mut­ta tänä vuon­na uusia viher­peu­ka­loi­ta on ilmaan­tu­nut tähän men­nes­sä jo perä­ti yli 50. Uusi väki ote­taan pals­toil­la mie­lel­lään vas­taan – vil­jel­lyis­tä ja huo­len­pi­dos­sa ole­vis­ta pals­tois­ta on iloa kai­kil­le.

Tänä kevää­nä uusia, aloit­ta­via vil­je­li­jöi­tä on ennä­tys­mää­rä. Ylei­sim­mät vil­je­lyn päät­ty­mi­sen syyt taas ovat olleet ikään­ty­mi­nen tai se, ettei vapaa-aika riit­tä­nyt­kään vil­je­ly­hom­miin.

– Jos vil­je­lys­tä halu­aa oppia muu­ten kuin ihan vaan mul­taan sukel­ta­mal­la, vil­je­lyyn ja puu­tar­han­hoi­toon liit­ty­viä kurs­se­ja tar­joa­vat esi­mer­kik­si Mar­tat, Puu­tar­hayh­dis­tyk­set, kan­sa­lais­opis­to ja Maa­seu­dun sivis­tys­liit­to, Hin­tik­ka vink­kaa.

4H-yhdis­tys toi­voo pals­toil­le roh­keas­ti mukaan lisää per­hei­tä yhtei­sen har­ras­tuk­sen pariin.

Hin­tik­ka tote­aa vil­je­lyn ole­van mai­nio paik­ka oppia ja saa­da koke­muk­sia kas­vien kas­va­tuk­ses­ta ja luon­nos­ta.

– Siel­lä voi istut­taa, kas­tel­la, kit­keä, teh­dä tar­kis­tus­käyn­te­jä, teh­dä askar­te­lu­ja – ja tie­ten­kin kor­ja­ta sadon.

Puu­tar­hai­lu onnis­tuu myös mök­keil­len

Vil­je­ly­pals­to­jen lisäk­si Joen­suun kau­pun­gil­la on siir­to­la­puu­tar­ha­pals­to­ja Lin­nun­lah­del­la ja Utras­sa. Näil­le pals­toil­le pitää raken­taa mök­ki ja tont­te­ja on muu­ta­mia vapaa­na.

Lisä­tie­dot: joensuu.fi/siirtolapuutarha-ja-viljelyspalstat tai puhe­li­mit­se nume­ros­ta 050 574 6974.

Palstojen vuosihinnat



  • Hukanhauta: 35 eur

  • Marjala: 25 eur

  • Mutala: 25 eur

  • Pilkko: 35 eur

  • Utra: 50 eur


Varaa palsta


Aiheeseen liittyviä uutisia