Kaisa Makarainen Ylisoutajan sillalla

Latukone porhaltaa ikkunan alta

Joensuussa parasta on luonnon välitön läheisyys

Kolme vuotta sitten menestyksekkään uransa ampumahiihtäjänä päättänyt Kaisa Mäkäräinen fiilistelee arjen helppoutta Joensuussa. Hiihtämään pääsee suoraan kotipihasta.

Kainuusta lähtöisin oleva Kaisa Mäkäräinen muutti Joensuuhun vuonna 2003. Muuton syynä olivat fysiikan opinnot Joensuun yliopistossa. Sotkamon urheilulukiosta valmistumisen jälkeen Kaisa asetti maantieteellisen riman Jyväskylän kohdalle.

–Päätin että sen etelämmäksi en lähde. Mielikuva siitä, että Etelä-Suomessa ei ole kunnon talvea, eli silloin hyvin vahvana, Kaisa kertoo.

Jyväskylän lisäksi Kaisa harkitsi Kuopiota ja Rovaniemeä.

–En ollut ikinä käynyt Joensuussa, ennen kuin tulin ensimmäisen kerran katsomaan asuntoja.

Kainuulaisissa ja pohjoiskarjalaisissa on Kaisan mukaan ainakin se ero, että jälkimmäiset ovat ulospäinsuuntautuneempia. –Karjalaisiin ihmisiin on helppo tutustua, Kaisa kehuu.

Menestyksekkään ampumahiihtouransa ansiosta Kaisa sai Joensuun kaupungilta lahjoituksena tontin vuonna 2011. –Aloimme rakentamaan sinne vasta 2016.

Samaisessa talossa Kaisa asuu edelleen, ja nauttii erityisesti talviaamuista. –Hiihtolatu kulkee ikkunan alta. Aamupalalla voi viihdyttää itseään katselemalla ikkunan alta ajavaa latukonetta, Kaisa ihastelee.

Aamupalalla voi viihdyttää itseään katselemalla ikkunan alta ajavaa latukonetta, Kaisa ihastelee.

Noljakasta kiemurteleva latu on Kaisan mukaan lähes aina hyvässä kunnossa, vaikkakin huippuhiihtäjälle latuprofiili on sangen tasainen.

–Eiväthän ne ladut ole kilpaurheilijalle suunniteltuja, mutta kun suoraan pihasta pääsee hiihtämään, niitä pitkin voi hiihtää vaikka Lykynlammelle tai Pärnävaaralle, joissa on jo vähän nousuakin.

–Arvostan arjen helppoutta, siksi lähen mielelläni kotoa suoraan hiihtämään.

Kaisa Makarainen juoksee polulla
Entinen huippu-urheilija osaa arvostaa luonnon läheisyyttä ja lenkkimaastoja, joihin pääsee kotiovelta ympäri vuoden.

Kaisa toivoo, että voisi tulevaisuudessakin asua Joensuussa.

–Se riippuu töistä. Aika paljon valmennushommat vievät muualle Suomeen. Kaisa muun muassa valmentaa Vuokatissa, ja sen ohella hän toimii Ylellä ampumahiihtojen kommentaattorina.

Yksi syy siihen, miksi valmennushommia ei Pohjois-Karjalassa ole, on Kaisan mukaan majoitustilojen puutteessa. –Vuokatissa on latujen vieressä majoituskapasiteettia, joka on edellytys harjoitusleireille.

Kaisan mukaan Joensuussa parasta on luonnon välitön läheisyys kaikkialla kaupungissa. –Missään ei ole megajonoja ja paikat ovat helposti saavutettavissa, Kaisa kehuu.

Aiheeseen liittyviä uutisia