Chileläinen Mauricio joensuulaistui, eikä haluaisi muuttaa muualle

Kansainvälinen perhe viihtyy Joensuussa

Chilestä kotoisin oleva Mauricio Acuna, 51, muutti Joensuuhun töiden perässä. Hän työskentelee metsäteknologian professorina luonnonvarakeskus Lukessa. – Tunsin Joensuun ja jotkut ihmiset täällä jo ennestään, joten valinta asua Joensuussa ei ollut vaikea.

Mauricion perheeseen kuuluu vaimo Marlene ja 17-vuotias tytär Angelina. – Suoritin tohtorintutkinnon Yhdysvalloissa, ja asuimme Australiassa 16 vuotta ennen Suomeen tuloamme. Angelina, tyttäreni, on syntynyt Yhdysvalloissa. Olemme kaikki myös Australian kansalaisia.

Kouluun voi kävellä, eikä ole koulupukupakkoa

Mauricion tytär käy Joensuussa kansainvälistä lukiota. – Hän on saanut useita ystäviä eri kansallisuuksista, ja hän todella arvostaa Suomen korkeatasoista toisen asteen koulutusta. Hän sai koulusta kaikki koulukirjat ja kannettavan tietokoneen, Mauricio ihastelee.

Sulautuminen joensuulaiseen kouluyhteisöön on ollut tyttärellä helppoa, sillä kaikki lukion kurssit käydään englanniksi. – Siirtyminen Australiasta on ollut suhteellisen helppoa. Angelina nauttii myös siitä, että hän kävelee kouluun eikä täällä tarvitse käyttää koulupukua.

Siirtyminen Australiasta on ollut suhteellisen helppoa.

Mauricion työsopimus Luken kanssa on tehty viiden vuoden ajalle, mutta mikäli Acunan perheelle sitä mahdollisuutta tarjotaan, haluaa Mauricio jäädä Joensuuhun. – En tunne vielä kaikkea kaupungista, mutta pidän jokirannasta, kasvitieteellisestä puutarhasta, Kuhasalon polusta, Linnunlahdesta ja Ilosaaresta.

Joensuussa on tarjolla kansainväliseenkin makuun sopivia urheilutapahtumia, joissa Mauricio perheineen tykkää käydä. – Olemme käyneet myös muutamissa Katajan koripallo-otteluissa.

Vaikka talviset maisemat ovatkin upeat, on kesä on Mauricion mielestä parasta aikaa Joensuussa. – Rakastan kesää Joensuussa. Lämpötila on erittäin miellyttävä, ja Joensuun maisemat ja ympäristö ovat kauniita. Nautimme perheeni kanssa Kolin kansallispuistossa ja Nurmeksessa sekä Linnunlahden ja Kontiolahden kaltaisilla rannoilla käymisestä, Mauricio kuvailee.

Perheen yhteiseksi ajanvietteeksi Mauricio mainitsee myös joen vartta myöten kävelyn. – Söimme kesällä myös lounasta rantakadulla yhdessä laivaravintolassa; ruoka ja maisemat olivat varsin nautinnollisia.

Mauricio Acuna työskentelee metsäteknologian professorina. Työympäristönä on kaunis puurakenteinen Metla-talo.

Suunnitelmissa hiihtotunteja

Myös talviaikaan Mauricio nauttii joen läheisyydestä, ja etenkin Kuhasalon luontopolku on koko perheen suosikki. Seuraavana agendana Mauriciolla on hiihtämään opettelu. – Aiomme ottaa hiihtotunteja ensi vuoden alussa ja nauttia muista talviurheilulajeista.

Mauricio ei keksi Joensuusta mitään negatiivista sanottavaa. – Pidän kaikista asioista täällä kaupungissa.

Aiomme ottaa hiihtotunteja ensi vuoden alussa ja nauttia muista talviurheilulajeista.

Yksi vinkki Mauriciolla kuitenkin on Joensuuhun muuttajille, etenkin jos sattuu muuttamaan lämpimästä maasta. – Talveksi kannattaa hankkia hyvät ja lämpimät vaatteet. 

Mauricion mukaan kannattaa myös opetella suomea edes vähän. – Kommunikointi ei ole aina helppoa, kannattaa opiskella myös vähän suomalaista kulttuuria ja hankkia asunto etukäteen.

Aiheeseen liittyviä uutisia