Lähellä ja aina auki

Monen tasoiset ja eri ikäiset liikkujat saavat hien pintaan Joensuun lähiliikuntapaikoissa.

Ulkotreeniin on mahdollisuus matalan kynnyksen liikuntapaikoissa, jotka on sijoitettu koulujen läheisyyteen. Uusia paikkoja valmistuu lähitulevaisuudessa.

Ei kuntosalijäsenyyttä eikä aukioloaikoja.

Joensuun lähiliikuntapaikoissa treeni luonnistuu hyvin vaikkapa kävely- tai pyörälenkin yhteydessä.

Lähiliikuntapaikka tarkoittaa asutuksen läheisyydessä olevaa yhden tai useamman liikuntapaikan kokonaisuutta. Lähiliikuntapaikat keskitetään yleensä koulujen ympäristöön, jotta kokonaisuus on aktiivisessa käytössä muulloinkin kuin päivisin. Leikkikentät ja liikuntapaikat on kuitenkin erotettu toisistaan, koska ulkokuntoilulaitteiden ja leikkivälineiden turvallisuusvaatimukset ja käyttäjäryhmät eroavat toisistaan. Ulkokuntoiluvälineiden käyttöä suositellaan nuorille ja aikuisille tai yli 140 senttimetrin pituisille.

Lähiliikuntapaikkoihin on valittu monipuolisia välineitä, jotka sopivat mahdollisimman suurelle käyttäjäryhmälle. Joensuun kaupungin pyrkimyksenä on saada liikkujille matalan kynnyksen paikkoja, joihin menoa ei tarvitse ujostella. Kuntoilualueelle on näppärä mennä esimerkiksi koko perheen kanssa, sillä lapset voivat treenin ajan leikkiä viereisellä leikkikentällä. Näin on vaikkapa Marjalassa.

Mielekkyyttä lenkkiin saa, kun poikkeaa polulta lähiliikuntapaikalle esimerkiksi leuanvetoon. Lähiliikuntapaikkoja voi kiertää vaikkapa kaveriporukalla, ja kuntoilualueella kokoontuu myös kuntopiirejä. Lähiliikuntapaikkaa voi hyödyntää myös siten, että tuo mukanaan omia liikuntavälineitä. Joillakin liikunta-alueilla on liikkujille esillä treeniohjelmia. Valmistaja on kiinnittänyt laitteisiin koodit, joilla pääsee katsomaan Youtubesta ohjevideoita.

Esimerkiksi Tuomas Hyypöläinen (kuvassa) huomasi Marjalan lähiliikuntapaikan viime kesänä. Hänen mukaansa lähiliikuntapaikassa saa tehtyä monipuolisen treenin, kun käyttää mielikuvitusta. Hyypöläinen sanoo, että lähiliikuntapaikan välineet ovat mielekkäitä käyttää. Hän tosin toivoisi, että käytettävissä olisi nykyistä enemmän painoja.

Lähiliikuntapaikat ovat kysyttyjä

Ei vain lämpimän sään huvia. Lähiliikuntapaikassa voi tehdä lihaskuntoharjoittelua muulloinkin kuin kesällä. Mahdollisimman laajalle käyttäjäryhmälle tarkoitetut lähiliikuntapaikat ovat maksuttomia ja vapaasti käytettävissä. Joensuun kaupunki pyrkii tekemään jokaisesta paikasta hieman erilaisen.

Joensuun kaupungilla on tällä hetkellä seitsemän lähiliikuntapaikkaa: Nepenmäellä, Marjalassa, Rantakylässä, Hammaslahdessa, Heinävaarassa, Suhmurassa ja Tuupovaarassa. Näiden lisäksi Noljakan koulun pihaan rakennettiin viime kesänä uusi peliareena. Lähiliikuntapaikkojen sisältö vaihtelee, lisätietoa saa kaupungin nettisivuilta. Esimerkiksi Marjalan lähiliikuntapaikasta kaupunki on saanut myönteistä palautetta, koska lähekkäin ovat pallokentät, ulkokuntoilualue, pururata ja koulun pihan aktiviteetit.

Lähiliikuntapaikkoihin ei välttämättä tarvitse tulla jalkapelillä. Alueet pyritään tekemään siten, että parkkipaikat ja kevyen liikenteen väylät ovat lähellä.

Ulkokuntoiluvälineet ovat tällä hetkellä varsin suosittuja, joten välinevalmistajien valikoimat ovat hyvin laajat. Joensuun kaupunki saa asukkailta paljon kyselyitä ja ehdotuksia tulevista lähiliikuntapaikkakohteista. Kaupunki toteuttaa kerralla aina yhden kaupunginosan laajemman kokonaisuuden.

Uusia paikkoja valmistuu

Lokakuun loppupuolella, viikolla 43, valmistuu uusi lähiliikuntapaikka Karhunmäkeen. Työnalla ovat ulkokuntoilualue, pallokenttä ja sen viereen tulevat 60 metrin juoksuradat sekä pituushyppypaikka.

Myös Utran koulun ympäristöön on joulukuun alussa valmistumassa pulkkamäki ja ulkokuntoilualue, johon saadaan esimerkiksi cross trainer, leuanvetotanko ja dippiteline.

Ja lisää on tulossa – ensi vuonna on tarkoitus toteuttaa lähiliikuntapaikka Mintunpuistoon eli Ukonniitylle Penttilän päiväkodin ja rautatien väliselle alueelle. Sinne on suunnitteilla monitoimiareena, tasapainorata ja kuntoilulaitteita.

Aiheeseen liittyviä uutisia