Joensuulaisten mahdollisuuksia vaikuttaa oman asuinalueensa ja palveluiden suunnitteluun on paljon. Pelkästään maaseutuohjelmassa ja kaupungin ensimmäisessä osallisuusohjelmassa on yli 50 toimenpidettä.
Joensuulaisten tarpeita kuullaan järjestämällä keskustelutilaisuuksia asukkaiden kanssa. Ohjelmia ja niissä olevia toimenpiteitä muokataan tarpeen mukaan ja myös ohjelmien toteutusta hoidetaan joensuulaisten kanssa yhteistyössä.
Kokeiluun osallistuva budjetointi
Yksi väline vaikuttaa palveluihin on osallistuva budjetointi. Asukkaat siis saavat ehdottaa, mihin osa kaupungin rahoista käytetään. Tuohon kokeiluun meillä on varattu tälle vuodelle 25 000 euroa.
– Joensuuhun valmistellaan osallistuvaan budjetointiin pysyvä malli. Tutustumme myös muiden kuntien käytäntöihin. Oma mallimme syntyy niiden ja omien kokeilujemme pohjalta, kertoo hyvinvointi- ja osallisuuspäällikkö Heini Lehikoinen.
Osallistuvan budjetoinnin lisäksi osallisuusohjelmassa on mm. keinoja edistää järjestöjen toimintaedellytyksiä ja vaikuttamismahdollisuuksia.
Palvelupisteistä kohtaamispaikkoja
Uuden maaseutuohjelman taustaksi toteutettiin viime vuonna maaseutukysely. Tulosten mukaan palveluiden säilymisestä ollaan huolissaan. Kaupunki haluaa kehittää palvelupisteitään alueen asukkaiden tarpeiden mukaisiksi. Yhtenä ratkaisuna palveluiden turvaamiseksi haetaan digitaalisia palveluita, esimerkkinä Kelan etäpalvelukokeilu palvelupisteillä Tuupovaarassa ja Kiihtelysvaarassa.
– Keväällä selvitetään tarkemmin kuntalaisten odotuksia palvelupisteille. Haluamme lisäksi kuulla kohteista, jotka kaipaavat pientä ehostusta tai kunnostusta. Kyse voi olla vaikkapa “pitäjäraitin” somistamisesta. Lumien sulettua lähdemme kiertämään alueita kuntalaisten kanssa, aluekoordinaattori Anni Koskeli-Ratamaa vinkkaa.