Luotsissa toisensa kohdanneet Maarit Väänänen ja Evgeniia Barymova

Kohtauspaikkana Luotsi – se oli täydellinen ”mätsi”

Työnhaun-tinderi toimii tosielämässä

Yrittäjä Maarit Väänänen joensuulaisesta Karelcom Oy:stä oli käymässä postissa, kun jäi hetkeksi kurkkimaan Kauppakeskus Centrumin kauppakäytävälle: Mikäs ihme Luotsi tähän on ilmestynyt? Hetkessä duuniagentti oli vetäissyt hänet sisään!

Samaan aikaan toisaalla jo pitkään töitä etsinyt Evgeniia Barymova oli tavannut ensimmäisen kerran duuniagenttinsa Anne Kokkosen. Evgeniia lähti kotiinsa toiveikkaana. Laukussa oli lista, jossa oli peräti 10 uutta työnhakuun liittyvää osoitetta, joita hän alkaisi heti kotona käymään läpi – löytääkseen sen oikean.

Meillä on hurja tavoite puolittaa Joensuun työttömyys

Työnhaun tinderi

– Tule sisälle tutustumaan, huikkasi tuolloin päivystysvuorossa ollut duuniagentti Jani Savelius ovella pyörineelle Maaritille. Meillä on hurja tavoite puolittaa Joensuun työttömyys toukokuun loppuun 2022 mennessä, aloitti agentti tarinansa. Tilitoimistoa pyörittävää yrittäjää kiinnosti, kuinka hanke rahoitetaan ja kuka maksaa agenttien palkan.

– Tämä on kaikkiaan lähes kahdeksan miljoonan EU-hanke, tosi mittava hanke valtakunnallisestikin. Joensuun kaupunki on sijoittanut tähän noin 1,8 miljoonaa kolmelle vuodelle, mutta toisaalta se on aika pieni raha verrattuna siihen, että verorahoilla maksetaan joka vuosi noin 10 miljoonaa niin sanottua työmarkkinatuen sakkolaskua pitkäaikaistyöttömyydestä. Mutta onhan meillä tässä hommaa, jatkoi Jani.

– Olen minäkin harkinnut osa-aikaisen työntekijän palkkaamista, vaikka pienessä yrityksessä työntekijän palkkaaminen onkin suuri riski. Kiirettä on, eikä ehtisi oikein perehdyttää – sitä vaan sitten itse venyttää omia päiviä. Meillä on todella uskolliset, jopa vuosikymmenten takaa tutut asiakkaat. Voisihan sitä toki myöhemmin ottaa uusiakin asiakkaita, jos meitä olisi yksikin enemmän. En vaan jaksa mitään hakemustulvaa, Maarit pohti Luotsin Infopisteessä.

– Entä jos laitetaan tänne meidän Foreen ilmoitus, jotta voidaan etsiä sopivaa tekijää asiakkaistamme, sanoi agentti ja napsautti läppärinsä auki. Samalla hän vitsaili agenttien ristineen ohjelman ”työ-tinderiksi”.

Ohjelma oli jo tehnyt ”täsmämätsejä” työnhakijan ja työnantajan välille vertailemalla osaamiskartoituksia.

– Vai tinderihommiksi tämä minun postireissu menikin, nauroi Maarit, mutta kertoili sitten toiveensa sopivasta tekijästä.

Täydellinen match

Seuraavana päivänä Anne mietti Evgeniiaa – miten hyvä kaksikielinen työntekijä siinä olisikaan! CV vaati kyllä modernisointia. Anne päätti katsoa, oliko Evgeniia ehtinyt jo täyttää oman osaamiskartoituksensa Foreen. Siellähän se oli! Anne pääsi katsomaan millaisia paikkoja Fore tarjoaisi Pohjois-Karjalan alueelta Evgeniialle. Ohjelma hakea raksutti kaikista mahdollisista työhakupalveluista sopivimmat. Anne tarttui kuitenkin ensimmäiseen ja pian hän juoksi Janin perään kysyäkseen lisätietoja. Se oli match!

– Tämä oli kuin onnenpotku, totesi Evgeniia siinä vaiheessa, kun kirjoitettiin työ- ja oppisopimuspapereita. Ja kaikki tapahtui viikossa. TE-toimisto teki palkkatukipäätöksen nopeasti, Riverialta saapui liiketoiminta-alan oppisopimuksista vastaava Anja Sivonen mukaan tekemään oppisopimusta.

– Minulle oli aivan uusi tieto, että palkkatuen saa koko oppisopimuskoulutuksen ajaksi, vaikka kahdeksi vuodeksi! Ja saamme vielä pienen koulutuskorvauksen joka kuukausi, kertoi Maarit ilahtuneena. Niinpä uskaltauduimme tekemään vakinaisen, kokoaikaisen työsopimuksen. Parina päivänä kuukaudessa hän käy koulun penkillä ja tuo meillekin alan uusinta tietoa. Eli kyllä tämä oli hieno onnenpotku meillekin, kiitos Luotsin ”tinderikoneen”, kertoo Maarit.

Tätä on Luotsi


Etsitkö työtä tai työntekijää?  Luotsi on juuri sinulle!

  • henkilökohtaista valmennusta

  • uudenlaisia palveluita työhön tai koulutukseen suuntaaville

  • kaikille joensuulaisille


Tutustu: luotsijoensuu.fi

Aiheeseen liittyviä uutisia