Kiinteistönhoito on päivittäistä tekemistä, jolla pidetään kiinteistön olosuhteet halutulla tasolla. Näin varmistetaan, että kiinteistö säilyy turvallisena, toimivana ja arvonsa säilyttävänä.
Kiinteistönhoidon moninainen arki
Niin kiinteistönhoitajat kuin kiinteistönhoidon esihenkilötkin pääsevät tekemään työtä kentällä. Kiinteistönhoitojärjestelmä Granlund Manager näyttää kiinteistöistä tulevat palvelupyynnöt.
– Aamut aloitetaan varikolta. Avaamme tietokoneet ja katsomme kiinteistönautomaatiojärjestelmää, joka näyttää noin 170 kohdetta sekä mahdolliset yön tai edellisen illan aikana tulleet hälytykset. Näistä priorisoidaan kiireisimmät tehtävät, joita lähdetään hoitamaan, kertoo Joensuun kaupungin tilakeskuksen kiinteistöntyön johtaja Ari Ryhänen.
Kiinteistönhoidossa puututaan usein tavallisiin arjen ongelmiin.
– Yleisin tilanne on vessanpyttyjen ja lavuaarien avaus. Melkein päivittäin tulee ilmoitus niistä. Lisäksi käyn katsomassa myös ilmastointiin ja lämmitykseen liittyviä tilanteita, kertoo tilakeskuksen kiinteistönhoitaja Mikko Varis.
Kiinteistöjen turvallisuus ei ole itsestäänselvyys. Niistäkin pidetään huolta säännöllisesti.
– Huolehdimme myös kiinteistön turvallisuudesta. Näissä on kuukausihuollot. Esimerkiksi paloilmoitinjärjestelmät, sammutusjärjestelmät ja palopostit kuuluvat vastuualueellemme, kertoo tilakeskuksen kiinteistöntyönjohtaja Leo Tuononen.
Työtä tehdään taustalla yllättävän monessa tärkeässä eri kohteessa. Kun asiat tehdään hyvin, kiinteistönhoito on usein näkymätöntä.
– Meillä on myös paljon päiväkoteja ja kouluja kiinteistönhoidon alla. Työmme ei välttämättä näy tavalliselle asukkaalle tai kiinteistönkäyttäjälle, Tuononen avaa.
Kiinteistöissä ei aina puututa ainoastaan esille nouseviin ongelmiin.
– Työhömme kuuluu myös kiinteistöjen ennaltaehkäisyn tarkkailu. Käymme esimerkiksi usein konehuoneissa tarkastamassa paikat, huomauttaa Varis.
Ei kahta samanlaista päivää
Kiinteistönhoito on työnä monipuolista ja vaihtelevaa.
– Mikään päivä ei ole samanlainen. Siitä olen pitänyt tässä tehtävässä. Nyt olen ollut yli 14 vuotta tässä hommassa. Joka päivä voi tulla erilaisia keikkoja ja erilaisia ihmisiä, toteaa Ryhänen.
Moni yllättyy siitä, kuinka monesta rakennuksesta kiinteistönhoitaja voi olla vastuussa.
– Kiinteistönhoitajalla hoidettavia rakennuksia on monia. Osalla ihmisistä on kuvitelma, että olemme vain yhdessä rakennuksessa töissä, kertoo Varis.
Merkityksellistä työtä
Kiinteistöissä ilman laatu on merkittävässä roolissa, mistä kiinteistönhoidossa huolehditaan.
– Huonosta ilmanvaihdosta voi seurata energiakustannusten nousua ja ilmoituksia huonosta sisäilman laadusta. Jos ilma on tunkkainen, oppilaat ja henkilökunta voivat huonosti. Huono sisäilma voi aiheuttaa väsymystä ja kärttyisyyttä, paljastaa Tuononen.
Kun on hyvä asiakaspalveluhenkinen ihminen, ei ole mitään hätää
Kiinteistönhoitoon liittyy paljon kohtaamisia ihmisten kanssa.
– Työ on pitkälti sellaista, että menet mihin tahansa paikkaan niin menet juttelemaan ilmoituksen tehneiden ihmisten kanssa. Heidän kanssaan on tultava toimeen. Kun on hyvä asiakaspalveluhenkinen ihminen, ei ole mitään hätää, avaa Ryhänen.
Kiinteistönhoitajien rooli on kriittinen.
– Jos kiinteistönhoitajia ei olisi, niin eihän toimisi nämä kiinteistötkään, toteaa Varis.