Kun on pitkään kirjoittanut turvallisuuspolitiikasta monine ulottuvuuksineen, tuntui hienolta, kun omassa kotikaupungissa oli syys-lokakuun vaihteen kaltainen turvallisuuden superviikko. Itä-Suomen yliopiston Nato-seminaari tutkijoille, kunta-alan turvallisuuden ja varautumisen ammattilaistapahtuma sekä Itä-Suomen ELVAR-toimikunnan huoltovarmuus- ja varautumispäivät olivat ammattilaisille suunnattua sisältöä.
Kokonaisturvallisuusmessut Areenalla ja Joensuun Paasikivi-seuran Turpokäräjät puolestaan olivat suurelle yleisölle suunnattua sisältöä. Kaikkiin näihin tapahtumiin riitti väkeä ja se kertoi minusta monesta asiasta.
Ensinnäkin siitä, että Joensuu on tapahtumakaupunki. Täällä osataan ja osallistutaan. Eikä ole merkityksetöntä sekään, että paikalliseen kulttuuriin kuuluva höveliys vieraiden suhteen tekee täällä käymisestä miellyttävää.
Toisekseen täällä otetaan nykyinen tilanne tosissaan. Rajaseudulla on aina ymmärrys siitä, että itsestä on pystyttävä pitämään huolta vähän hankalammassakin paikassa ja se tapahtuu kaikkein parhaiten yhdessä. Kokonaisturvallisuus on sitä, että kukin valmistautuu tekemään osansa, mikä se sitten onkin. Toiselle panos on riittävä kotivara, toiselle vastuuta tulee enemmän. Kullekin kykyjensä ja mahdollisuuksiensa mukaan.
Juuri tästä omakohtaisuudesta on kysymys kokonaisturvallisuudessa; jokainen saa olla omalla tavallaan mukana rakentamassa sitä.
Myös valtiolla on osansa tämän alueen pitämisessä siinä kunnossa, että täällä riittää sekä viranomaisvoimavaroja että väestön luottamusta yhteiskuntaan ja tulevaisuuteen. Se taas tarkoittaa pohjimmiltaan ymmärrystä pitää taloudellista huolta alueesta. Tämä korostuu erityisesti näinä aikoina, kun konfliktin seurauksena erilaiset hämmennys- ja pelotteluoperaatiot seuraavat toisiaan.
Tutkijoille suunnatussa kolmipäiväisessä Nato-seminaarissa puhuttivatkin erityisesti hybridiuhat. Niillä tarkoitetaan siis kaikenlaista ikävää, jolla häiritä yhteiskunnan toimintaa ja herättää epäluottamusta. Sotilaallisesti Venäjällä kun ei ole kykyä uhata demokraattisia maita Ukrainaa lukuun ottamatta. Sota Ukrainassa on eri tavoin Venäjän toiminnan keskiössä, myös muiden maiden suhteen.
Yksi perusajatus Venäjän toiminnassa on aiheuttaa hybriditoimillaan väsymystä konfliktiin ja haluttomuutta tukea Ukrainaa sen taistelussa. Energian hinnannousu on tästä yksi selvä esimerkki. Kaikenlaiset muut konnankoukut kuuluvat myös kuvaan. Näitä on koettu Joensuussakin mm. GPS-häirinnän myötä.
Venäjän hybridioperaatiot suuntautuvatkin usein logistiikkaan ja joukkoliikenteeseen. Niiden häirintä aiheuttaa huolta ja ikävyyksiä kansalaisille, lisäten epäluottamusta. Siksi toimivat ja häiriöitä hyvin kestävät, monipuoliset liikenneyhteydet ovat olennainen osa kansallista puolustustamme tässä käynnissä olevassa harmaan alueen kamppailussa.
Toisaalta sitten myös länsi toimii Venäjää vastaan pakotteilla, joiden avulla toivotaan Venäjän tai ainakin venäläisten väsyvän sodan tukemiseen. Kumpikaan osapuoli ei näytä saavuttaneen suurta menestystä näissä pyrinnöissään. Toki rautakourainen diktatiuuri Venäjällä pitää kansalaismielipiteen tiukasti otteessaan.
Tässä ajassa ja paikassa elinvoimainen Joensuu voi omalta osaltaan hyödyttää koko demokraattista maailmaa.
Lännessä sen sijaan demokratia antaa oikeastaan mille tahansa kansansuosiota saavalle ajatukselle valtaa. Juuri käydyissä Itävallan parlamenttivaaleissa nousi voittajaksi äärioikeistolainen puolue, joka suhtautuu hyvin ystävällismielisesti Putinin Venäjään. Suomessa ei poliittiselta kentältä Venäjää ymmärtäviä ääniä juuri löydy.
Viikolla tuli myös näkyviin se, miten Joensuu on sekä raja- että yliopistokaupunki. Kohtuullisilla edellytyksillä varustettuna täällä on mahdollista luoda tutkimusta ja toimintatapoja, jotka voivat hyödyttää laajasti koko Eurooppaa. Tämän epämääräisenä väräjävän konfliktin etulinjassa oleminen vaatii paljon, mutta on myös mahdollisuus. Tässä ajassa ja paikassa elinvoimainen Joensuu voi omalta osaltaan hyödyttää koko demokraattista maailmaa.
Demokratiassa se, mitä kansalaiset kokevat ja tuntevat ohjaa loppujen lopuksi valtiolaivaa. Se, mitä Joensuussa nähtiin ja koettiin viikolla antoi kansalaiselle valmiuksia arvioida sitä mikä tilanne on. On yksi asia tietää, että meillä on monenlaisia toimijoita, jotka rakentavat turvallisuutta ja toinen asia nähdä heitä omin silmin. Tai tietää, että meillä on panssarivaunuja ja toinen asia laskea kätensä kylmälle teräkselle ja katsahtaa järeää, useampaan metriin nousevaa konetta.
Juuri tästä omakohtaisuudesta on kysymys kokonaisturvallisuudessa; jokainen saa olla omalla tavallaan mukana rakentamassa sitä. Yritykset varautuvat, viranomaiset suunnittelevat ja toteuttavat, yhdistykset toimivat ja yksittäiset kansalaiset rakentavat omaa kriisinkestävyyttään niin tietojen, taitojen kuin kotivaran suhteen. Jokaisella on elämässä rooleja, joissa voi tehdä asioita turvallisuuden eteen.
Jos olisi mahdollista, niin jokaisessa Suomen kaupungissa olisi hyvä järjestää jotain vastaavaa kuin täällä oli. Hienoa kun meillä Joensuussa ainakin oli ja ehkä tämä saa jatkoa tavoilla ja toisilla.
Janne “Rysky” Riiheläinen
Kirjoittaja on ollut toistakymmentä vuotta mukana Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa keskustelussa, kirjoittanut useita satoja kolumneja ja yhden kirjan aiheesta.