Vielä reilut kymmenen vuotta sitten suurena huolenaiheena Itä-Suomessa oli, miten raja-asemien kapasiteetti tulee riittämään näköpiirissä olevan viisumivapauden myötä. Nyt rajanaapuriin liittyvät huolet Itä-Suomessa ovat kovin toisenlaisia.
Suomen ja Venäjän raja oli toisen maailmansodan lopusta vuoteen 2015 asti poikkeuksellisen rauhallinen. Neuvostoliiton aikana raja oli osa Euroopan läpi kulkevaa rautaesirippua. Rajan yli ei päässyt helposti ja esimerkiksi Vaalimaan kansainvälinen rajanylityspaikka avattiin vuonna 1958.
Maailmanpolitiikka on nyt täällä, meidän rajallamme.
Vielä 80-luvulla, ennen Neuvostoliiton romahdusta, täplittivät Vaalimaan tien penkkoja Neuvostoliittoon matkalla olevista autoista ulos viskatut Raamatut. Raamattujen, kuten monien muiden kirjojen tuonti maahan oli kiellettyä. Salakuljettaja oli päättänyt syystä tai toisesta jättää yrityksen väliin.
Kun Neuvostoliitto romahti, myös raja aukesi. Elämä rajan yli kutoi yhä tiiviimpiä naapuruuden siteitä. Pikkuhiljaa pahentunut tilanne johti kuitenkin loppujen lopuksi rajan täydelliseen sulkemiseen ihmisiltä. Käytännössä rajan sulkeminen tarkoitti vakavaa suoneniskua itärajan kaupungeille, joiden palvelurakenne oli pikkuhiljaa rakennettu vastaamaan rajan yli saapuvien venäläisten määrää ja tarpeita.
Maailmanpolitiikka on täällä
Käytännössä tämä harjoitettu rinnakkaiselo synnytti kuitenkin kummallekin puolelle rajaa ymmärrystä toisesta maasta ja sen kulttuurista. Elävä ja vahvasti yli rajan kanssakäyvä raja-alue on yksi tapa ylläpitää hyviä suhteita ja myönteisempää kuvaa naapurimaasta ja sen ihmisistä. Nyt sitä kuvaa koetellaan.
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija, kansainvälisestä oikeudesta väitellyt tohtori Ville Sinkkonen seuraa joensuulaisena kansainvälisen politiikan tapahtumia työkseen:
“Maailmanpolitiikka on nyt täällä, meidän rajallamme. Välineellistetyn maahantulon mielessä jopa ihan konkreettisesti. Täällä pitää varautua erilaisiin uhkiin, joita tilanteeseen liittyy, mutta samalla välttää turvallistamasta asioita liikaa”, varoittaa Sinkkonen.
Turvallistaminen tarkoittaa jonkin asian käsittelyä ensisijaisesti turvallisuusuhkana, joka sitten oikeuttaa tiukemmat ja mahdollisesti poikkeukselliset toimet. Tällöin sivuun saattaa jäädä tärkeitä näkökulmia, kuten ihmisoikeudet tai taloudelliset kysymykset.
Äärestä toiseen
Rajan lähellä oleva infrastruktuuri on erityisen altista erilaiselle häirinnälle ja sabotaasille. Joensuun kentältä on useampikin lento joutunut kääntymään takaisin Venäjän puolelta tulevan GPS-häirinnän takia. Häirintä sinällään ei ole todennäköisesti tänne suunnattua, vaan liittyy venäläisten kohteiden elektroniseen suojauksen Ukrainan ampumia drooneja vastaan. Valtion päätökset kiinteistökauppojen rajoittamisesta kertovat myös osaltaan, miten itäisessä Suomessa maan varautuminen uhkiin rajoittaa erilaisia asioita.
Omanlaisensa esteen alueen menestymiselle luo se, että ilmavalvontatutkille aiheutetun haitan takia on itäiseen Suomeen hyvin vaikeaa rakentaa tuulivoimaa. Tuulivoima päästöttömänä, uusiutuvana energiana taas on vihreän siirtymän peruselementti. Ilman sitä on muita investointeja paljon hankalampi saada alueelle. Pullonkaula on myös Itä-Suomen riittämätön sähkön kantaverkko, joka voi estää myös aurinkovoimaloiden rakentamisen. Kantaverkon kapasiteetin lisäys olisi välttämätön ennakoiva toimenpide myös ilmavalvontahaitan mahdollisen poistumisen kannalta.
Vuoden 2022 alussa käynnistyneen Venäjän suurhyökkäyksen jälkeen näkemykset Suomessa muuttuivat rajusti. Nyt tehtyjä päätöksiä ja varotoimia olisi Sinkkosen mielestä voinut edistää hallitummin:
“Suomessa, ja tietysti muuallakin, ajateltiin Venäjästä liian toiveikkaasti, jopa naiivisti, vaikka kehityssuunta oli nähtävissä viimeistään Krimin valtauksen aikoihin. Nyt saattavat käsitykset Venäjästä ja venäläisistä sitten heilahtaa toiseen ääripäähän, eikä sekään ole hyvä”, kuvaa Sinkkonen Venäjästä 2000-luvulla käytyä keskustelua.
Elävä Itä-Suomi on turvallisuutta
Sinkkonen on Kansainvälisten suhteiden tutkimuksen seuran (KATSE) puheenjohtaja ja seura onkin kokoontumassa alkuvuodesta 2025 konferenssiin itärajalle, Imatralle. Konferenssin teemana on “Rajat, uudet ja vanhat”. Sinkkonen näkee tärkeänä tuoda tutkijoita meiltä ja muualta itse näkemään ja kokemaan rajaseudun todellisuutta.
“Itärajan puolella olevan Suomen elinvoimalla on merkitystä. Elävä ja elämisen edellytykset täyttävä rajaseutu luo pohjan ihmisten sitoutumiselle kokonaisturvallisuuteen. Ääriajattelu taas lisääntyy sitä mukaa, kun ihmisten näköalat kaventuvat.”
Käytännössä Itä-Suomi kantaa monin tavoin erityistä vastuuta Suomen turvallisuudesta.
Itä-Suomen tilannetta ovat Venäjän asialla olevat jo yrittäneet käyttää hyväkseen informaatiovaikuttamisessaan. Erään aktiivisen Venäjän viestien välittäjän videokanavalla käytiin keskustelua siitä, olisiko Itä-Suomen maakuntien taloudellisten syiden takia hyvä liittyä Venäjään. Kaikki kolme keskustelijaa olivat luonnollisesti tätä mieltä, mutta kuten näiden toimijoiden kohdalla yleensäkin, jäi vastakaiku suuremmalta yleisöltä saamatta.
Käytännössä Itä-Suomi kantaa monin tavoin erityistä vastuuta Suomen turvallisuudesta. Vaikka rajaseudun kirot eivät entiseen tapaan enää olekaan kuolemaa ja hävitystä, niin kiusaa ja hankaluutta kuitenkin. Ennen kaikkea tilanne voi huomaamatta synnyttää kehityskulkuja, jotka pitkällä tähtäimellä vaikeuttavat Itä-Suomen kykyä selvitä aikojen ja maailman muutoksesta.
Janne “Rysky” Riiheläinen