Joensuulaisten lasten ja nuorten toiveharrastuksia selvitettiin tammi–helmikuun vaihteessa kyselyllä, johon vastasi 2 742 ala- ja yläkoululaista.
Harrastuskyselyn takana on Harrastamisen Suomen malli Joensuussa, joka vastaa tälläkin hetkellä noin sadan maksuttoman harrastusryhmän järjestämisestä koulupäivän yhteyteen. Yhdenvertaiset harrastusmahdollisuudet ovat myös yksi toimenpiteistä, joilla kaupunki tavoittelee lapsiystävällisempää Joensuuta.
Kyselyn mukaan joensuulaiset alakoululaiset toivovat eniten parkouria, erilaisia pallopelejä, ruuanvalmistusta ja keilausta. Yläkoululaisten suosikkeihin kuuluvat keilauksen ja biljardin lisäksi erityisesti kuntosali ja talviurheilulajit. Tänä vuonna suosituimpien harrastusten joukkoon on kiilannut myös ammunta ja metsästys molemmissa ikäryhmissä.
– Ylipäätään luontoon ja eläimiin liittyvät kerhot ovat toivottuja varsinkin alakoululaisten keskuudessa. Myös kuvataidekerhot ovat säilyttäneet suosionsa vuodesta toiseen, kertoo Harrastamisen Suomen mallin koordinaattori Tiia Turunen.
Kyselyn tuloksia käytetään lukuvuoden 2023–2024 harrastuskalenterin suunnittelussa. Harrastuskalenteri muodostetaan yhteistyössä Joensuun koulujen, järjestötoimijoiden ja yritysten kanssa. Kaupungissa etsitään toukokuussa mukaan harrastustoimijoita kilpailutuksen kautta.
– Harrastuksen järjestäminen on kuin palapeli, ja harrastuskyselyn tulokset ovat ne palapelin kulmapalat, joiden pohjalta lähdemme suunnittelemaan tulevaa lukuvuotta. Muita palasia ovat esimerkiksi koulujen lukujärjestykset, tilat, osallistujien ikäryhmä, ja tietenkin pätevän ohjaajan löytäminen, summaa Turunen.
Myös tämän kevään harrastuksiin ehtii vielä ilmoittautumaan mukaan. Esimerkiksi yläkoululaisia hemmotellaan viikoittaisilla maksuttomilla sulkapallovuoroilla ja keilauskerroilla.
Kerholaisten toiveita kuunnellen
Yksi kuluvan lukuvuoden harrastuksen järjestäjistä on Pohjois-Karjalan elokuvayhdistys ry. Elokuvakerhoa ohjaava Janne Tuomainen kertoo, että kerhossa tuotettavan elokuvan käsikirjoitus on kokonaan lasten itsensä ideoima ja kirjoittama. Myös tyylilaji, kuvauspaikat ja roolitukset ovat kerholaisten itsensä suunnittelemia. Koko lukuvuoden kestävät viikoittain järjestettävät kerhot luovat jatkuvuutta tekemiseen.
Elokuvakerholaiset ovat pitäneet eniten kuvaamisesta ja näyttelemisestä. Toukokuussa he pääsevät juhlimaan tuotoksensa ensi-iltaa.
Liikunnanohjaajaksi opiskelevalla Kalle Anttosella on kymmenkunta ohjattavaa kerhoa, joiden joukossa on myös viime vuosien suosituin harrastustoive parkour. Lapset ja nuoret pääsevät jatkuvasti vaikuttamaan harrastusten sisältöihin.
– Osallistujat saavat ehdottaa vapaasti toiveitaan kerhosisällöstä. Välillä otamme kerhossa myös äänestyksiä. Tavoitteena on, että jokaiselle löytyisi jotain mieleistä tunnin aikana. Ja kaikkeenhan ei tarvitse osallistua, jos ei halua, Anttonen muistuttaa.
Anttosen mielestä parasta kerhojen ohjaamisessa on lasten liikunnan riemun näkeminen.
– Ja se, kun pääsee välillä itsekin peleihin ja leikkeihin osallistumaan. Kyllähän se lämmittää mieltä, kun osallistujat tulevat kerhon päätteeksi sanomaan, että nämä kerhot ovat parasta, hymyilee Anttonen.