Ain laulain ilmastotyötäs tee

Joensuun kaupunki tekee aktiivista työtä ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Kuntalaisilla ja paikallisilla yrityksillä on tärkeä rooli päästöjen vähentämisessä. Joensuun tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2025. Hiilineutraalilla tarkoitetaan, että kasvihuonekaasupäästöjä syntyy yhtä paljon tai vähemmän kuin niitä voidaan hiilinieluilla, esimerkiksi metsillä, sitoa. Joensuun tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2025. Joensuu pyrkii vähentämään päästöjä 60 prosenttia vuoden 2007 tasosta.…

Joensuun kaupunki tekee aktiivista työtä ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Kuntalaisilla ja paikallisilla yrityksillä on tärkeä rooli päästöjen vähentämisessä.

Joensuun tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2025. Hiilineutraalilla tarkoitetaan, että kasvihuonekaasupäästöjä syntyy yhtä paljon tai vähemmän kuin niitä voidaan hiilinieluilla, esimerkiksi metsillä, sitoa.

Joensuun tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2025.

Joensuu pyrkii vähentämään päästöjä 60 prosenttia vuoden 2007 tasosta. Jäljelle jäävät päästöt kompensoidaan tai varastoidaan hiilinieluihin.

Nykytasosta päästöjä tulisi vähentää vielä lähes puolet, jotta tavoitteeseen päästään. Joensuussa eniten päästöjä aiheutuu teollisuudesta, liikenteestä sekä lämmöntuotannosta.

Joensuu vuoden ilmastokunta

Joensuu valittiin vuoden 2021 ilmastokunnaksi. Kuntaliitto palkitsi Joensuun tarmokkaasta ja kekseliäästä ilmastotyöstä, johon myös kuntalaiset ja yritykset voivat osallistua. Joensuun ilmastotyön mottona on, että ”kaikkea ei tarvitse tehdä yksin”.

Joensuun ilmastotyön mottona on, että ”kaikkea ei tarvitse tehdä yksin”.

Kaikkia toimijoita tarvitaan, sillä kaupungin ilmastotavoite on Suomen kunnianhimoisimpia.

Me Joensuun kaupungilla vähennämme päästöjä esimerkiksi lisäämällä uusiutuvaa energiaa, edistämällä pyöräilyä, kävelyä ja julkista liikennettä sekä vähentämällä ruokahävikkiä, fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja energian kulutusta.

Kaupungilla on ilmasto-ohjelma, johon on listattu toimenpiteet päästöjen vähentämiseksi.

Hiilineutraali Joensuu rakennetaan yhdessä

Kuntalaiset voivat osallistua ilmastotalkoisiin vähentämällä oman toimintansa päästöjä. Omassa arjessa voi esimerkiksi suosia pyöräilyä ja joukkoliikennettä autoilun sijaan, lisätä kasvisruoan määrää ja vähentää ruokahävikkiä sekä ostaa vain tarpeellisen ja kierrättää.

Joensuun kaupungin ilmastohankkeiden ja -tapahtumien kautta kaupunkilaiset saavat myös vinkkejä ja voivat osallistua matalan kynnyksen arjen ilmastokokeiluihin.

Joensuun kaupungin ilmastokumppanuusverkosto tarjoaa lisäksi paikallisille yrityksille ja yhteisöille välineitä ilmastoystävälliseen toimintaan ja päästöjen vähentämiseen. Mukana on jo yli 40 kumppania!

Miksi ilmastotyö on tärkeää?

Ilmastonmuutos lisää sään ääri-ilmiöitä, kuten sateita, kuumuutta, kuivuutta ja myrskyjä. Ilmastonmuutos voi myös lisätä metsätuhoja, heikentää luonnon monimuotoisuutta ja vaikuttaa ruoantuotantoon.

Jokainen ilmastoteko on tärkeä, oli se sitten suuri yritysinvestointi tai arkinen teko. Teot ilmaston hyväksi säästävät rahaa, energiaa ja ympäristöä.

Jokainen ilmastoteko on tärkeä.

Ilmastoteoilla voidaan lisätä myös hyvinvointia: pyöräily edistää terveyttä, kestävä liikkuminen vähentää ilmansaasteita, kaupunkiluonto virkistää, ja etätyö voi helpottaa työn ja vapaa-ajan yhteensovittamista.

Miten voin osallistua ilmastotyöhön?

Arjen teot – Arjen pienillä ja suurilla valinnoilla on merkitystä ilmaston kannalta. Se miten liikut, mitä syöt, mitä ostat ja millaista energiaa käytät vaikuttavat toimintasi päästöihin. Jokainen voi löytää itselleen sopivat teot, joilla vähentää arjen ilmastokuormaa.

Osallistu – Kaupungin ilmastotyö tarjoaa asukkaille ja paikallisille yrityksille monia tapoja osallistua yhteisiin
ilmastotoimiin.

Vaikuta – Puuttuuko taloyhtiöstäsi muovinkeräys, tai voisitteko hankkia yhdessä yhteiskäyttöpyörän? Vaikuta taloyhtiössäsi, niin voit saada muutoksen aikaan! Äänestämällä vaaleissa taas voit vaikuttaa siihen, että tulevat päätökset ovat ilmaston kannalta oikeita.

Tutki ja tutustu – Ovatko ilmastoasiat sinulle vieraita? Kaipaatko lisää tietoa ilmastonmuutoksesta tai vinkkejä arjen ilmastotekoihin? Ei hätää! Osoitteesta climatejoensuu.fi löydät runsaasti hyödyllistä tietoa ja ideoita.

Tutustu juuri julkaistuun Ilmastovahtiin, jossa voit seurata ilmastotoimenpiteidemme edistymistä: joensuu.fi/web/ilmastovahti

Lisätietoja Joensuun ilmastotyöstä: climatejoensuu.fi

Aiheeseen liittyviä uutisia