Joensuu on kasvanut reilun sadan asukkaan tuppukylästä lähes 80 000 ihmisen moderniksi ja tyylikkääksi kaupungiksi.
Noin 120. Sen verran oli asukkaita, kun tsaari Nikolai I perusti Joensuun kaupungin vuonna 1848 eli 175 vuotta sitten. Kaupunkioikeudet olivat kova juttu, sillä ne mahdollistivat kaupankäynnin, ja Joensuusta tuli lähiseudun kaupan keskus.
Tuolloin ”kaupunki” koostui Pielisjoen molemmin puolin ripotelluista taloista. Pinta-ala oli pieni. Se oli jälkeenpäin ajateltuna onnenpotku, ajattelee Joensuun väistyvä kaupunginjohtaja Kari Karjalainen. Tilanpuutteen takia Joensuuhun syntyi tiivis keskusta, eikä kaupunki ole myöhemminkään automarketisoitunut, vaan elinvoima on pysynyt ytimessä.
Sahasta sai alkunsa tarina, jonka ansiosta Joensuu on nykyään Euroopan metsäpääkaupunki.
Historian virstanpylväitä
Joensuun tuore, lokakuun alussa aloittanut kaupunginjohtaja Jere Penttilä nostaa historian keskeisten virstanpylväiden joukkoon vuonna 1894 rakennetun Karjalan radan. Se tarjosi yhdessä Saimaan kanavan kanssa yhteydet itään ja etelään.
Satamakaupunki Joensuuhun syntyi merkittävää sahateollisuutta kuten 1918 rakennettu myyttinen Penttilän saha. Sahasta sai alkunsa tarina, jonka ansiosta Joensuu on nykyään Euroopan metsäpääkaupunki. Metsän rinnalle ovat kasvaneet ensin metalli- ja sitten muoviteollisuuden keskittymät.
Teollisuuden kehittyminen ei tietenkään olisi ollut mahdollista ilman korkeakoulua, joka aloitti Joensuussa vuonna 1969. Vaikka alku oli vaatimaton, vaikutus alkoi näkyä nopeasti kaikkialla. Urheilussa ja kulttuurissa oli tapahtunut toki aiemminkin, mutta korkeakoulun tuoma nuorten ihmiset virta ei kehitystä ainakaan hillinnyt.
Urheilukaupunki Joensuu oli 60–70-luvuilla jääkiekon tähtitehdas, josta legendaariset Seppo Repo ja Lauri ”Leuka” Mononen etenivät Pohjois-Amerikan ammattilaissarjoihin asti. Vilkkaan karjalaisuuden ilmentymä, Sami Kapasen isä ja Kasperi Kapasen isoisä, Hannu ihastutti maajoukkueessa ja hämmensi SM-liigassa.
Joensuulaisseuroista Suomen mestaruutta ovat juhlineet ensin Josba salibandyssa ja nyttemmin Kataja koripallossa ja Joma pesäpallossa. Yleisurheilussa Katajan Aki Parviainen heitti keihään maailmanmestariksi ja Lassi Etelätalo EM-mitaleille. Vuonna 2005 Joensuun torilla juhlittiin Jukka Keskisalon Euroopan mestaruutta. Kalevan Rastin suunnistajat ovat saavuttaneet yli 30 MM-mitalia, joista kolme on pujotettu Itä-Suomen yliopistosta oikeustieteen maisteriksi valmistuneen Marika Teinin kaulaan. Joensuussa vaikuttaa tietenkin myös yksi Suomen 2000-luvun parhaista urheilijoista, ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.
Johtuiko yliopistosta vai Karjalan laulumaiden perinteestä, mutta vuonna 1971 juuri perustettu Joensuun popmuusikot ry järjesti Ilosaaressa Rockriehan eli ensimmäisen Ilosaarirockin. Näin syntyi kasvualusta, jolta ponnistivat Ismo Alanko Hassisen Koneineen ja Sielun Veljineen, Ilkka Alanko ja Neljä Ruusua ja heidän perässään monet muut.
Ilosaarirockin, Popmuusikot ry:n ja Kerubi-klubin vaikutuspiirissä on kasvanut merkittäviä kulttuurihahmoja kuten näyttelijä-ohjaaja Pamela Tola, näyttelijä Lotta Kaihua, elokuvatuottaja Oskari Huttu, räppäri Jodarok ja käsikirjoittaja Jussi Moila. Ja sitten vielä ne bändit Happoradio, 51 koodia, Stella, Eläkeläiset, Kumikameli ja lukemattomat muut.
– Olen huomannut, että esimerkiksi legendaarinen Joensuu-hahmo Karate-Mauri on tullut yllättävän monille helsinkiläisillekin tutuksi Jodarokin räppien kautta, naureskelee muun muassa Reinreerspotting‑, Kesäkaveri ja Luokkakokous-elokuvia tuottanut Oskari Huttu, joka nimittää itseään olosuhteiden pakosta Helsingissä asuvaksi joensuulaiseksi.
Paisuva kaupunki
Vuosien 2005 ja 2009 kuntaliitoksissa Joensuun pinta-ala paisui 20-kertaiseksi, kun Tuupovaara, Kiihtelysvaara, Eno ja Pyhäselkä tulivat osaksi kaupunkia.
– Kaupunki on kasvanut ja kasvaa 10–15 kilometrin alueella alkuperäisen Joensuun ympärillä ja palveluita on pystytty melko hyvin turvaamaan koko alueella, tuore kaupunginjohtaja Penttilä sanoo.
– Kuntaliitokset muuttivat myös henkistä ilmapiiriä. Joensuusta tuli tiiviin keskustan lisäksi maaseutukaupunki, Kari Karjalainen muistaa.
Penttilä on ollut iso buusti, joka on tuonut asukkaita ja työpaikkoja. On mille tahansa kaupungille onnenpotku saada uusi asuinalue puolen kilometrin päähän torista.
Liitos käynnisti valtavan remontin, kun uusien ja vanhojen alueiden nuhjaantuneet koulut, päiväkodit ja terveysasemat laitettiin kuntoon. Keskustakin päivitettiin 2000-luvulle. Nyt modernissa kävelykeskustassa on uusittu tori, toriparkki ja kauppahalli,
– On tapahtunut valtava kehitys siinä, miltä keskusta näyttää ja mitä siellä voi tehdä. On ravintolakulttuuria ja kahvilakulttuuria, Oskari Huttu vahvistaa.
Viihtyisään joenrantaan on syntynyt palveluita ja joelle on ilmestynyt pari uutta siltaa, joista toinen johtaa Joensuun Manhattanille, Penttilään. Siellä on tapahtunut kummia. 90-luvulla palaneen Penttilän sahan alue oli pitkään joutomaata. Nyt alueelle on kasvanut uusi kaupunginosa, joka on ensimmäinen askel Joensuun suunnitelmassa laajentaa keskustaa myös joen toiselle rannalle.
– Penttilä on ollut iso buusti, joka on tuonut asukkaita ja työpaikkoja. On mille tahansa kaupungille onnenpotku saada uusi asuinalue puolen kilometrin päähän torista, Karjalainen iloitsee.
Yliopiston viereen Mehtimäelle on rakennettu koko maan mittakaavassa poikkeuksellinen urheilun keskus, jossa on areenat muun muassa koripallolle, pesäpallolle ja yleisurheilulle. Jäähallin uudistus on parhaillaan menossa.
Täällä on aina otettu ihmiset hyvin vastaan, ja jatkossa sen pitää heijastua entistä enemmän myös maahanmuuttajiin.
Parasta Joensuussa
Mutta, mikä on se yksi asia, joka erottaa Joensuun muista kaupungeista? Molemmilta kaupunginjohtajilta tulee sama vastaus: karjalaiset höpötteleväiset, ystävälliset ja vieraanvaraiset ihmiset.
– Se ei ole mikään klisee, Penttilä vakuuttaa.
– Ja sen kyllä huomaavat kaikki, jotka tänne tulevat, Karjalainen lisää.
Vieraanvaraisuus on Joensuun valtti myös tulevaisuudessa. Kaupungin tavoite on kasvaa 80 000 asukkaan kaupungiksi vuoden 2025 loppuun mennessä. Ilman maahanmuuttajia se ei onnistu. Hyvin sujunut ukrainalaisten vastaanottaminen onkin käynyt harjoituksesta.
– Täällä on aina otettu ihmiset hyvin vastaan, ja jatkossa sen pitää heijastua entistä enemmän myös maahanmuuttajiin. Se on ehdoton edellytys, että saadaan työvoimaa yrityksiin, kaupungille ja hyvinvointialueelle, Jere Penttilä linjaa.
Muuttunut kaupunki kuvina
Kuvat: Pohjois-Karjalan museo