Aluevaalit pidettiin alkuvuodesta ja eduskuntavaalit odottavat vasta ensi vuonna. Akuuttia äänestysikävää poteville rantakyläläisille kesä tuo kuitenkin helpotusta. Osana osallistuvaa budjetointia Rantakylän asukkaat pääsevät äänestämään, mihin tulisi käyttää 25 000 euroa.
Joensuulaisilta kysyttiin keväällä ehdotuksia, kuinka Rantakylän viihtyisyyttä tulisi parantaa. Kysely keräsi peräti 344 vastausta. Ehdotukset vaihtelivat pienimuotoisista roskisten lisäämisestä jouluvaloihin ja toiveisiin saada kansainvälisiä tuotemyymälöitä ostarille.
– Ilahduimme kovasti, kun vastauksia tuli niin paljon! Ja mikä parasta, 80 prosenttia vastaajista ilmoitti asuvansa Rantakylässä. Mukana oli paljon todella hyviä ja perehtyneitä ehdotuksia. Kaikki eivät valitettavasti mahdu budjettiin, mutta onneksi moni on jo mukana tulevissa suunnitelmissa ja edistyy tulevaisuudessa, kertoo hyvinvointi- ja osallisuuspäällikkö Heini Lehikoinen.
Rantakylä valikoitui osallistuvan budjetoinnin kokeilukohteeksi kokonsa perusteella. Kaupunginosa kun on Joensuun suurin.
Kaupunkilaiset valitsevat
Saapuneet ehdotukset kävi läpi raati, johon kuului muun muassa kaupunkiympäristön sekä liikunta- ja tapahtumapalveluiden henkilöstöä.
Toteuttamiskelpoiset ehdotukset jatkavat äänestykseen, jossa kaupunkilaiset saavat itse päättää, mitkä toteutetaan. Osa ehdotuksista karsiutui, koska niiden toteuttaminen ei kuulu kaupungin toimivaltaan. Tällaisia olivat esimerkiksi sähkökaappien maalaamiset tai vaatefirmojen houkuttelu. Valtaosa tippui joukosta kuitenkin käytettävissä olevan rahan takia. Tämän vuoden kokeilun budjetti on Rantakylän osalta 25 000 euroa.
– Monille tulee yllätyksenä, kuinka paljon asiat maksavat. Esimerkiksi hyvin varustellun ulkoliikuntapaikan kustannukset ovat helposti 60 000 euroa. Mehtimäen kaltaisen skeittipuiston perustaminen maksaa reilusti enemmän. Lisäksi meidän täytyy miettiä vuosittaisia ylläpitokustannuksia, kuten roskisten tyhjentämistä ja kaluston huoltamista. Onneksi tälläkin rahalla saadaan kyllä mukavia asioita aikaan, toteaa kaupungininsinööri Tero Toivanen.
Useissa ehdotuksissa toistui Pataluodon uimarannan kehittäminen. Kaupungin näkökulmasta kyseessä on epävirallinen uimapaikka, ei kaupungin ylläpitämä virallinen uimaranta. Pataluoto on ympäristönä haastava rannan profiilin ja virtausten takia. Äkkisyvä ranta on petollinen, ja historiassa voimakkaasti virtaava vesi on aiheuttanut myös hukkumisia.
Paljon tuli viestejä, joissa haluttiin korostaa Rantakylän hyviä puolia.
Rantsikassa ollaan ylpeitä kotikulmista
Rantakylä valikoitui osallistuvan budjetoinnin kokeilukohteeksi kokonsa perusteella. Kaupunginosa kun on Joensuun suurin. Varsinaisten ehdotusten lisäksi kyselyssä oli avoin tila lähettää ajatuksia Rantakylästä asuinympäristönä. Vastauksissa korostui rantakyläläisyys ja alueen positiivinen kehitys. Rantakylä valittiinkin Sanomalehti Karjalaisen vuoden 2020 äänestyksessä Joensuun parhaimmaksi asuinalueeksi.
– Paljon tuli viestejä, joissa haluttiin korostaa Rantakylän hyviä puolia. Asukkaat ovat selvästi ylpeitä kotikaduistaan. Tietenkin mukana oli myös parannusehdotuksia, ja niihin parhaamme mukaan tartumme, lupaa Heini Lehikoinen.
Äänestys toteutettavista kohteista on käynnissä kesäkuun alussa. Äänestyksen voittaneet kohteet toteutetaan tämän vuoden loppuun mennessä.