Vir­ka­kum­mi avaa pää­tök­sen­te­koa

Joensuussa on mietitty uusia tapoja ottaa nuoret mukaan päätöksentekoon.

Joen­suus­sa on alet­tu miet­tiä uusia kei­no­ja ava­ta pää­tök­sen­te­koa nuo­ril­le parem­min ja kuul­la hei­tä val­mis­teil­la ole­vis­sa asiois­sa. Yhteis­työ­muo­dok­si on kehi­tet­ty vir­ka­kum­mi­toi­min­ta.

Nuo­ri­so­val­tuu­tet­tu Eeme­li Onat­sun  ja vir­ka­kum­min, kau­pun­gin hyvin­voin­ti­koor­di­naat­to­ri Hei­ni Lehi­koi­sen yhteis­työ sote-neu­vot­te­lu­kun­nas­sa on ollut antoi­saa molem­mil­le.

Joen­suus­sa on ollut aktii­vi­nen nuo­ri­so­val­tuus­to jo pari­kym­men­tä vuot­ta. Vaa­leil­la vali­tul­la nuo­ri­so­val­tuus­tol­la on puhe-­ ja läsnäolo­oikeus osas­sa Joen­suun kau­pun­gin toi­mie­li­miä. Nii­den kokouk­sis­sa heil­lä on mah­dol­li­suus tuo­da esil­le nuor­ten kan­nan­ot­to­ja pää­tök­sen­te­koon.

Vaik­ka lau­ta­kun­ta­työs­ken­te­ly on koet­tu tär­keäk­si, nuo­ret ovat myös sano­neet, ettei­vät he voi vai­kut­taa kon­kreet­ti­ses­ti asioi­hin kovin­kaan pal­jon. Val­mis­teil­la ole­vat asiat eivät aina ole tul­leet nuor­ten tie­toon tai nuo­ret eivät ehdi tutus­tua aihee­seen tar­peek­si antaak­seen lausun­non tai kysyäk­seen mie­li­pi­det­tä nuo­ril­ta laa­jem­min.

Kum­mien teh­tä­vä­nä on ottaa nuo­ret mukaan pää­tök­sen­te­koon jo val­mis­te­lu­vai­hees­sa.

Näin aiem­paa tilan­net­ta valai­see kau­pun­gin nuo­ri­soa­sia­mies Jut­ta Kuk­ko­nen. Hän on teh­nyt aihees­ta myös opin­näy­te­työn Kare­lia-­am­mat­ti­kor­kea­kou­luun otsak­keel­la Nuor­ten osal­li­suus ja vai­kut­ta­mi­nen kun­nal­li­ses­sa pää­tök­sen­teos­sa Joen­suus­sa.

Niin­pä vuo­si sit­ten alet­tiin kehit­tää toi­min­ta­mal­lia, jol­la nuor­ten oli­si entis­tä hel­pom­pi saa­da äänen­sä kuu­lu­viin pää­tet­tä­viin asioi­hin ja samal­la oppia asioi­den val­mis­te­lus­ta. Rat­kai­suk­si kehi­tet­tiin vir­ka­mies­kum­mi­toi­min­ta.

Jois­sain kun­nis­sa kum­mei­na val­tuu­tet­tu­ja, mut­ta meil­lä aja­tel­tiin pää­tök­sen­teon val­mis­te­lu­vai­heen avau­tu­van nuo­ril­le vie­lä sel­keäm­min viran­hal­ti­joi­den avul­la.

– Kum­mien teh­tä­vä­nä on ottaa nuo­ret mukaan pää­tök­sen­te­koon jo val­mis­te­lu­vai­hees­sa. Yhteyt­tä pide­tään sään­nöl­li­ses­ti ja tie­do­te­taan val­mis­te­lus­sa ole­vis­ta asiois­ta. Kun nuo­ri­so­val­tuu­te­tuil­la itsel­lään on riit­tä­väs­ti osaa­mis­ta ja sisäl­tö­tie­toa, hei­dän on hel­pom­pi ottaa myös muut kau­pun­gin nuo­ret mukaan vai­kut­ta­maan nuo­ria kos­ke­viin asioi­hin, sanoo Kuk­ko­nen.

Kum­mi­toi­min­ta on Joen­suus­sa kokei­lu­vai­hees­sa. Viran­hal­ti­ja­kum­mit toi­mi­vat lau­ta­kun­tien ja jaos­to­jen val­mis­te­li­joi­na tai esit­te­li­jöi­nä.

Nuo­ril­la on vai­kut­ta­mis­mah­dol­li­suuk­sia, jos niis­tä mah­dol­li­suuk­sis­ta vaan tie­tää ja osaa nii­tä hyö­dyn­tää.

Puhu­mal­la voi vai­kut­taa

Sosi­aa­li-­ ja ter­veys­pal­ve­lui­den neu­vot­te­lu­kun­nas­sa nuo­ri­so­val­tuus­ton edus­ta­ja­na on Nor­maa­li­kou­lun lukios­sa ensim­mäis­tä luok­kaa käy­vä Eeme­li Onat­su. Nuo­ri­so­val­tuus­tou­raa
hänel­lä on taka­naan kak­si vuot­ta. Onat­sun vir­ka­kum­mik­si nimet­tiin hyvin­voin­ti­koor­di­naat­to­ri Hei­ni Lehi­koi­nen.

Vaik­ka vir­ka­kum­mi­toi­min­nan laa­jem­pi käyn­nis­tys jäi kevääl­lä koro­nan jal­koi­hin, ovat esi­mer­kik­si Onat­su ja Lehi­koi­nen saa­neet yhteis­työn jo hyvin rul­laa­maan.

– Sote­neuvottelukunnan kokouk­sia on ker­ran kuus­sa ja annan etu­kä­teen Eeme­lil­le tie­toon, mitä asioi­ta lis­tal­le on tulos­sa. Avaan samal­la asioi­ta tar­kem­min eli mitä asiat tar­koit­ta­vat ja tie­dus­te­len, oli­si­ko nuor­ten puo­lel­ta asi­aan jotain eri­tyis­tä näkö­kul­maa, Lehi­koi­nen ker­too.

Onat­sua kiin­nos­ta­vat nuor­ten asiat ja nii­hin vai­kut­ta­mi­nen moti­voi. Hän kokee myös, ettei moni nuo­ri vält­tä­mät­tä uskal­la tuo­da omaa mie­li­pi­det­tään esil­le – sanoa välil­lä vähän vas­taan­kin – mut­ta Onat­sun vah­vuus taas on puhu­mal­la vai­kut­ta­mi­nen. Hän kokee, että sii­tä voi­si olla hyö­tyä koko kau­pun­gin nuo­ri­so­toi­mel­le.

– Nuo­ril­la on vai­kut­ta­mis­mah­dol­li­suuk­sia, jos niis­tä mah­dol­li­suuk­sis­ta vaan tie­tää ja osaa nii­tä hyö­dyn­tää. Esi­mer­kik­si lau­ta­kun­nas­sa asioi­den ääneen sano­mi­nen on teho­kas­ta vai­kut­ta­mis­ta. En näe mitään syy­tä, mik­si muut­kin nuo­ret eivät sitä voi­si teh­dä. Ja jos asi­aa on, sil­loin pitää kuun­nel­la – ja kuun­nel­laan­kin, Onat­su sanoo.

Taas yksi askel sii­hen, että yksit­täi­set vir­ka­hen­ki­löt eivät val­mis­te­le asioi­ta.

Uusia­kin yhteis­työ­ta­po­ja kehi­tet­ty lyhyen kum­mit­te­lun aika­na

Lehi­koi­nen sanoo asioi­den ole­van välil­lä aika moni­mut­kai­sia, aina­kin vain esi­tys­lis­tal­ta luet­tu­na. Kes­kus­te­lun käy­mi­nen asioi­den taus­tois­ta on siis tär­ke­ää. Alus­sa Lehi­koi­nen­kin kysyi vir­ka­kum­mi­na nuo­ri­so­val­tuus­tol­ta enem­män sel­lai­sis­ta aiheis­ta, jot­ka sel­keäs­ti liit­tyi­vät nuo­riin.

Yhteis­työ oman kumminuvalai­sen kans­sa on kui­ten­kin muo­kan­nut työs­ken­te­lyä.

– Olem­me aja­tel­leet, että mie­li­pi­det­tä voi­si kysyä laa­jem­min myös asiois­ta, jot­ka eivät niin suo­raan lii­ty vain nuo­riin. Lisäk­si Eeme­li kut­su­taan nyky­ään myös puheen­joh­ta­ja­pa­la­ve­riin ennen kokous­ta ja nuo­ri­so­val­tuus­ton ajan­koh­tai­set asiat käsi­tel­lään joka kokouk­ses­sa, Lehi­koi­nen ker­too.

– Arjes­sa asioi­ta val­mis­tel­laan välil­lä lyhyel­lä aika­jän­teel­lä. On todel­la hyvä, että täl­lai­nen yhteis­työ on ennal­ta sovit­tua. Tavoit­tee­na on kat­soa asioi­ta ajal­li­ses­ti aina vähän aiem­min. Tämä on taas yksi askel sii­hen, että yksit­täi­set vir­ka­hen­ki­löt eivät val­mis­te­le asioi­ta.

Ennen nuo­ri­so­val­tuus­to­työ­tä Onat­su ei juu­ri tien­nyt kau­pun­gin pää­tök­sen­teos­ta. Kau­pun­gin­joh­ta­jan nimi oli tut­tu, sii­nä kaik­ki. Kol­men pik­kusis­kon vel­je­nä Onat­su on kui­ten­kin kom­pro­mis­sei­hin ja neu­vot­te­lui­hin jo kovin tot­tu­nut.

– Nuo­ri­so­val­tuus­to­työs­sä hyvä mie­li tulee sii­tä, jos saa jotain asi­aa paran­net­tua. Jos hom­ma hel­pot­tuu, kun sitä saa joten­kin kään­net­tyä eri suun­taan. Sii­tä tulee itsel­le tar­peel­li­nen olo, ettei mene ihan kave­rei­den kans­sa huu­len­hei­tok­si, Onat­su ker­too.

Lehi­koi­nen kiit­tää­kin kum­mi­nu­va­lais­taan hie­nos­ta asen­tees­ta.

– Sinä olet saa­nut jat­koa var­ten pal­jon hyvin koke­muk­sia, nyt tie­dät, miten eri tilan­teis­sa toi­mi­taan ja tuot asioi­ta esiin tosi raken­ta­vas­ti. Osaat vies­tit­tää asioi­ta raken­ta­vas­ti, Lehi­koi­nen sanoo.

Vaik­ka kum­mi­toi­min­ta vaa­tii enem­män työ­tä, niin saa­daan parem­pia pää­tök­siä aikai­sek­si.

”Teh­dään heti niin hyvin  kuin pys­ty­tään”

Nuo­ri­so­val­tuus­ton käy­dään mar­ras­kuus­sa, ja Onat­su­kin on jäl­leen ehdol­la. Hän sanoo, ettei se unoh­du, miten pal­jon täs­sä kah­den vuo­den aika­na jo on oppi­nut pää­tök­sen­teos­ta. Jos jat­ko­pes­ti vaa­leis­sa hel­ti­ää ja lau­ta­kun­ta­työ jat­kuu, jat­kuu myös vir­ka­kum­mit­te­lu.

– Vaik­ka omaa mal­lia täl­le koko vir­ka­kum­mi­toi­min­nal­le ei vie­lä ole, ruve­taan heti teke­mään niin hyvin kuin pys­ty­tään. Nuo­ria par­hai­ten pal­ve­le­vaan suun­taan ja niin, että nuo­ril­la oli­si mah­dol­li­sim­man hyvät mah­dol­li­suu­det vai­kut­taa ja että yhteis­työ toi­mi­si mah­dol­li­sim­man hyvin. Jos vir­ka­kum­mi on oma-aloit­tei­nen, se edis­tää nuor­ten vai­kut­ta­mis­ta.

Lehi­koi­nen­kin toi­voo, että kum­mi­toi­min­ta vakiin­tuu pysy­väk­si toi­min­ta­ta­vak­si.

– Toi­von, että tämä vakiin­tuu toi­min­ta­ta­vak­si, joka ei oli­si yksit­täi­ses­ti hen­ki­lös­tä kiin­ni. Toi­von täl­le pysy­vyyt­tä ja sitä, että kum­mit koke­vat tämän ole­van lisä­ar­vo mei­dän työl­lem­me. Ja jos nuor­ten kans­sa tämä yhteis­työ vakiin­tuu, se tulee var­maan ajan kans­sa laa­jem­mak­si ja ale­taan ottaa mui­ta­kin väes­tö­ryh­miä mukaan, vaik­ka mal­li ei sama oli­si­kaan. Vaik­ka se vaa­tii enem­män työ­tä, niin saa­daan parem­pia pää­tök­siä aikai­sek­si.

Nuorisovaltuustoon valitaan uudet edustajat marraskuussa


Vuonna 1999 perustettu nuorisovaltuusto toimii nuorten äänitorvena Joensuussa. Nuorisovaltuusto järjestää tapahtumia, on mukana päätöksenteossa ja aloitteita nuoria koskevista asioista.

Nuorisovaltuusto koostuu 20 varsinais­esta ja 20 varajäsenestä, jotka valitaan vaaleilla kahden vuoden välein. Tänä vuonna mukaan voivat hakea Joensuussa kirjoilla olevat, 2002–2007 syntyneet nuoret. Vaaleissa voivat äänestää kaikki 2002–2007 vuosina syntyneet joensuulaiset nuoret.

Äänestys järjestetään kauppakeskus Iso Myyssä 4.11., yläkouluilla 10.11. ja toisen asteen oppilaitoksissa 11.11.

Uusi nuorisovaltuusto aloittaa toimintansa tammikuussa 2021.

Vaaleista voi lukea lisää:
joensuu.fi/nuorisovaltuustovaalit

Aiheeseen liittyviä uutisia