Tanssijoita torilla

Tori viittä vaille valmis

Torin avajaisia juhlitaan joulunavauksen yhteydessä 25.11.

Kaupungin keskustaa koristanut toriremontti on loppusuoralla. Työt ovat sujuneet lähes suunnitellusti ja aikataulumuutokset ovat olleet pieniä.

Torin virallisia avajaisia vietetään yhteisessä juhlassa marraskuun 25. päivä joulunavauksen yhteydessä.

Kiveyksestä tekemättä enää viidennes

Toriparkki avattiin lokakuun alussa, ja parkkimatkalla moni on jo käynyt tepastelemassa myös torin kannella. Lokakuun alussa kivitöistä oli tekemättä enää alle viidennes ja torilava sekä torin keskelle rakennettu vesilähde ovat lähes valmiit.

Pinnan rakentaminen jatkuu edelleen. Siksi esimerkiksi marrasmarkkinat 8.–9.11. pidetään vielä kerran kävelykadulla.

Tuleva tori sitoo ympäröivät korttelitkin samaan kokonaisuuteen: taidemuseolta alkava sininen virta jatkuu torin läpi Torikatuun asti.

Torin vesilähteestä voi juoda

Vapaudenpuiston päähän tulee kolmas puuportti, samanlainen joita torialueella on jo ennestään kaksi. Uniikkia on sekin, että torin vesilähteessä virtaa keväällä puhdas vesi, jota voi juoda ja täyttää siinä vaikka oman vesipullon.

Pyöräilijöille 500 uutta telinettä – suurin osa katettuja

Toriremontin yhteydessä myös ydinkeskustan liikennejärjestelyt ja kadut päivittyvät. Torin ja Vapaudenpuiston välinen pätkä Torikadusta on normaalista poikkeava ajoväylä. Siinä ajetaan viisi metriä leveällä kaistalla ja vauhti on hidas. Kävelijöille on erityisleveä suojatie.Siltakatu on jatkossa lämmitetty torin kulmalta Kirkkokadulle, taidemuseo Onnin kortteliin asti.

Pyöräilijöiden kulku keskustassa paranee huomattavasti: uuden kävelykadun yhteyteen tehdään pyöräilijöille oma puna-asfaltoitu reitti ja torin läheisyyteen tulee lähes 500 pyörälle pysäköintiteline ja suurin osa paikoista on katettuja.

Taksiasema palaa remontin valmistuessa torille entiselle tutulle paikalleen.

Koko keskustan ilme on viimeistelty, kun ensi vuonna remontoidaan vielä Vapaudenpuisto. Ne työt eivät vaikuta enää liikenteeseen.

TORI 170


Millainen tori oli ennen vanhaan?

– tule kiehtovalle aikamatkalle kotikaupunkimme vanhaan keskustaan!

Tori 170 -näyttely 27.9.–27.1.2019
Pohjois-Karjalan museo Hilma
Carelicum, Koskikatu 5, Joensuu

Lue juttu näyttelystä

Aiheeseen liittyviä uutisia