Joensuun kaupunki järjesti mittavaan talouden sopeutukseen liittyen kuusi kuntalaisten kuulemistilaisuutta eri puolilla laajaa kaupunkia ajalla 9.–17. huhtikuuta.
Tilaisuudet olivat Hammaslahdessa, Kiihtelysvaarassa, Tuupovaarassa, Tiedepuistolla, Uimaharjussa ja Nepenmäen koululla. Niissä esiteltiin konsulttiyhtiön FCG:n yhdessä viranhaltijoiden kanssa laatimia toimenpide-ehdotuksia.
Kuntalaisten kuulemisissa ylivoimaisesti eniten keskusteluttivat kouluverkkoasiat.
Ehdotukset sisältävät palveluverkkoon liittyviä muutoksia (julkaistu 22.1.2024), omaisuuden hallintaan, palvelujen järjestämistapaan, sisältöön, laatuun ja laajuuteen liittyviä asioita, kertaluontoisia myyntituloja sekä maksu‑, taksa- ja veroratkaisuja.
Kaikki esitykset, laskelmat ja taustamateriaalit on julkaistu 8.4.2024 ja ne löytyvät Joensuun kaupungin sivuilta kohdasta talouden sopeutus.
Kuntalaisten kuulemisissa ylivoimaisesti eniten keskusteluttivat kouluverkkoasiat, maantieteellisestä alueesta riippumatta. Kouluverkon muutosesityksiä kohdentuukin eri puolille kaupunkia, lähes kaikkiin taajamiin sekä kantakaupungin alueelle.
Muutosesitysten syy on valitettavan voimakkaasti pienenevä lapsimäärä ja se, että kaupunki haluaisi säilyttää koulujen nykyiset tunti- sekä opiskelun tuen resurssit.
Talouden sopeuttamisen syy tulee hyvinvointialueuudistuksen aiheuttamista valtionosuusvähennyksistä. Kun sopeutustyö aloitettiin viime syksyn lokakuussa, sopeutustarpeeksi todettiin Joensuussa 20 miljoonaa euroa.
Sen jälkeen marraskuussa valtiovarainministeriö ilmoitti kunnille kohdistuvista valtionosuuksien lisäleikkauksista yli 400 miljoonalla eurolla, josta Joensuuhun kohdistui seitsemän miljoonaa euroa.
Hallituksen kehysriihessä 16.4.2024 kunnille palautettiin osa valtionosuuksien lisäleikkauksista (277 me vuodesta 2025 lukien). Tarkka summa Joensuulle tarkentuu lähiviikkoina ja vaikutus voisi tämän hetken arvion mukaan olla 3–4 miljoonaa euroa plussaa.
Tämä on hyvä asia, mutta kaupungin on edelleen pienennettävä menoja ja/tai lisättävä tuloja 20 miljoonalla. Seuraamme valtionosuustilannetta aktiivisesti.
Selvää on, ettei konsulttiesitys sellaisenaan toteudu.
Saimme kuntalaistilaisuuksissa paljon hyödyllistä tietoa, näkemyksiä ja mielipiteitä. Viranhaltijavalmistelussa ja poliittisessa keskustelussa nämä otetaan huomioon ja puntaroidaan, onko isoa kokonaisuutta tarvetta muuttaa ja mihin suuntaan. Selvää on, ettei konsulttiesitys sellaisenaan toteudu.
Joensuun kaupungilla on erinomainen tulevaisuus jatkossakin. Se edellyttää kuitenkin muutoksia palvelurakenteeseen, koska toimintaympäristö ja kaupungin väestö- ja ikärakenne ovat muuttuneet. Tarvitsemme myös maltillisia verojen korotuksia.
Vakaa talous on vastuullisuutta ja luo eväitä tulevaisuuden investointeihin ja kaupungin kehittämiseen.
Kaupunginhallitus on pyytänyt kaupungin eri toimielimiltä lausunnot talouden sopeutuspaketista ja kaupunginjohtajan virallinen päätösesitys muodostetaan kuulemisten ja lausuntojen jälkeen toukokuun lopussa.
Viranhaltijaesitys käsitellään pariin kertaan kaupunginhallituksessa kesäkuussa ja kaupunginvaltuusto tekee päätöksiä kouluverkosta sekä muista talouden linjauksista kokouksessaan 17. kesäkuuta 2024.
Jere Penttilä
Joensuun kaupunginjohtaja