Sound and Light — ääntä ja valoa on Itä-Suomen yliopiston ja Joensuun kaupunginorkesterin yhteistoteutuksena tuottama konserttisarja, joka esitetään Joensuun konservatorion juhlasalissa sunnuntaina 5.5., lauantaina 11.5. ja sunnuntaina 12.5. Konserttien tarkoituksena on tarjota yleisölle rikas kokemus, jossa valon ja jousikvartetin musiikin vuorovaikutus luo ainutlaatuisen tunnelman.
Soolosellisti Akito Goton ja valosuunnittelija Onni Tahvanaisen yhteistyöllä syntyy kolmiosainen konserttikokonaisuus, joka poikkeaa perinteisestä klassisen musiikin esityksestä.
Valolla lisäarvoa musiikille
Moninkertaisesti palkittu soolosellisti Akito Goto on vastannut konserttisarjan visiosta ja sidosryhmien organisoinnista.
– Kaiken kaikkiaan tämä on ollut hyvin jännittävää. Olen hyvin iloinen siitä, että kaikki sidosryhmät ovat olleet yhtä intohimoisia kuin minä tämän tapahtuman luomisessa. Haluamme tehdä tästä ikimuistoisen tapahtuman, Goto kertoo.
Onni Tahvanainen on työskennellyt valofestivaalien ja valoinstallaatioiden parissa yli 10 vuotta.
– Toimin konsertissa visuaalisena johtajana. Mietimme Akiton kanssa, että miltä konsertti voi näyttää. Lisäksi hoidan konsertin valototeutuksen.
Kyseessä ei kuitenkaan ole täysin uusi konsepti. Valoa on nähty ennenkin musiikillisissa toteutuksissa.
– Ääntä ja valoa on yhdistetty aiemminkin. Aina ei kuitenkaan käytetä voimakasta valollista ilmaisua oleellisena osana konserttia, Tahvanainen kertoo.
Yhteistyön tarkoitus on olla toimialarajat ylittävää.
– Konsertissa on joitakin piiloviestejä. Yhteistyön aloittamisen syynä oli tarkastella, miten musiikki voi edistää kaupunkia ja millaisia vaikutuksia sillä voi olla. Pyrimme yhteistyöllä löytämään yhteyksiä eri alojen välillä. Joensuussa on vahvaa fotoniikkaosaamista, jota pyrimme hyödyntämään, Goto avaa.
Valo on jotakin, jonka yleisö havaitsee helpommin kuin äänen
Tänä päivänä klassisen musiikkiesityksen seuraaminen voi olla joillekin haasteellista. Valolla on olennainen rooli esitysten havainnollistamisessa.
– Klassisen musiikin puolella hyödymme siitä, että tuomme esitykseen jotain lisäarvoa. Valo on jotakin, jonka yleisö havaitsee helpommin kuin äänen. Ääni on lopulta hyvin abstraktia. Haluamme ilmaista esityksessä ääntä valolla, Goto kertoo.
Luvassa teatterimainen kokonaisuus
Valon on tarkoitus tukea musiikkia ja tehdä kokemuksesta kuuntelijalle ainutlaatuinen.
– Olemme miettineet muusikoiden kanssa niin, että valo tukee mahdollisimman hyvin musiikkia ja kasvattaa esityksen kattamaan koko salin. Käytännössä valosuunnittelu on tehty teatterimaiseksi, kertoo Tahvanainen.
Katsojalle ei aina tule ilmi, että mitä kaikkea valolla voi tehdä
Valon hyödyntämisellä esityksessä on vain taivas rajana.
– Valo mahdollistaa paljon valinnanvapautta. Katsojalle ei aina tule ilmi, että mitä kaikkea valolla voi tehdä. Muokattavissa ovat muun muassa valon värit ja suunta. Valo voi olla myös pehmeää tai kovaa, liikkuvaa tai kiilamaista. On hirmu määrä eri vaihtoehtoja, mitä voidaan tehdä valolla, huomauttaa Tahvanainen.
Luvassa on konsertti, joka on visuaalisesti todella erilainen kuin klassisen musiikin konsertit yleensä
Konsertissa on käytössä valtava määrä erilaisia elementtejä.
– Luvassa on konsertti, joka on visuaalisesti todella erilainen kuin klassisen musiikin konsertit yleensä. Valon lisäksi käytetään myös pimeyttä, usvaa sekä muita efektejä erilaisten tunnelmien luomiseksi.
– Pyrimme tekemään ainutlaatuisen kokonaisuuden. Toivomme, että esitys tulee ihan täydellisenä yllätyksenä ja on mieleenpainuva, Tahvanainen kertoo.