Joensuun nuorisovaltuusto

Nuorisovaltuusto täyttää 20 vuotta

Lokakuun juhlaviikolla teemapäiviä ja juhlat

Joensuun nuorisovaltuusto juhlii kaksikymmenvuotista taivaltaan. Lokakuun 21.–26. päivä vietettävä juhlaviikko tekee näkyväksi sen, että nuorilla on mahdollisuus vaikuttaa, kun heille vaan annetaan mahdollisuus.

Juhlaviikon ohjelmassa on kaikille avoin yleiskokous, somepäivä, rakkauspäivä ja juhlat.

Juhlaviikko on nuorten itsensä rakentama ja nuorten näköinen.

Juhlaviikko käynnistyi yleiskokouksella, joka oli kaikille avoin.  Kokouksessa käsiteltiin ajankohtaisia, nuoria koskettavia asioita. Kokouksen asialista julkaistiin ennen kokousta kaupungin Dynasty-järjestelmässä, samassa, jossa muuassa kaupunginavaltuuston kokouksen esityslistat ja pöytäkirjat julkaistaan.

– Tässä kokouksessa käsitellään ainakin lauantain juhlia, totesi puheenjohtaja Iina Laakkonen ennakkoon.

Kokoukset ovat aina yleisölle avoimia, mutta juhlaviikon kunniaksi nuorisovaltuusto haluaa tehdä näkyväksi toimintaansa.

– Ei pönötystä, vaikka saadaan me paljon aikaiseksi, kommentoi puheenjohtaja Laakkonen.

Ohjelmassa some- ja rakkauspäivä sekä kutsuvierasjuhlat

Keskiviikkona 23.10. vietetään somepäivää, jolloin nuorisovaltuustolaiset viestivät aktiivisesti somessa, mutta myös mielipidekirjoituksen merkeissä.

Rakkauspäivänä torstaina nuvalaiset jalkautuvat kaupungille, Senioripihaan ja lasten osastolle hyvän mielen toivotusten kera.

Juhlaviikon yhteydessä julkaistaan myös juhlavideo, jossa summataan nuorisovaltuuston historiaa ja tehdään näkyväksi tätä päivää.

Lauantain tosi isot juhlat huipentavat juhlaviikon. Kutsuvierasjuhliin kokoontuu vieraita nykyisestä ja menneistä nuorisovaltuustoista, naapurikuntien nuorisovaltuustoista, kansanedustajia, oppilaskuntien hallitusten edustajia ja muita yhteistyökumppaneita. Melko rento ohjelma koostuu musiikkiesityksistä, puheista ja yllätysohjelmanumeroista.

– Odotan kaikkein eniten, että juhlat ovat hienot ja niissä on hyvät vibat, Iina Laakkonen maalailee etukäteen.

Suurin juttu oli tänä syksynä kun kävimme puhumassa kaupunginvaltuustolle.

Kahdessa kymmenessä vuodessa nuorisovaltuuston suurimmat saavutukset ovat olleet Erolehti-lehti ja Mielenrauhaa-lehti, Jns on the street -tapahtumat, aloitteet ja lausunnot.

Aloitteita on tehty muun muassa keskustan mopoparkista, lukiosäästöistä, koulujen ruokalistoista, bussiaikatauluista ja Penttilän treeniportaista. Kaikki eivät ole menneet läpi ja esimerkiksi Penttilän portaiden valmistuminen aloitteesta kesti useamman vuoden ennen kuin aika oli kypsä.

Lausuntoja nuorisovaltuustolta on kuultu viimeisemmäksi turvallisuussuunnitelmaan ja talousarvioon liittyen.

– Minusta suurin juttu oli tänä syksynä kun kävimme puhumassa kaupunginvaltuustolle, Laakkonen nostaa esille.

– Puhuimme siellä siitä, miksi nuoria kannattaa kuunnella ja minkä takia meidät pitää ottaa huomioon.

Nuorisovaltuusto toimii nuorten äänitorvena, joka kaijuttaa sitä, että nuorilla on mahdollisuus vaikuttaa. Iina Laakkoselle itselleen nuorisovaltuusto on tuonut uusia kavereita, tarjoaa aina tekemistä ja on tuonut oppia muun muassa tapahtumien järjestämisestä.

– Ennen ajattelin, etten voi vaikuttaa asioihin. Nyt kun olen toista kautta nuvassa, tiedän, että nuorisovaltuustoa kuunnellaan, hän summaa.

Mikä Nuorisovaltuusto?


Nuorisovaltuusto on puoluepoliittisesti sekä uskonnollisesti sitoutumaton Joensuun kaupungin nuorten toimielin. Valtuusto koostuu 20 varsinaisesta ja maksimissaan 20 varajäsenestä, jotka kokoontuvat kerran kuussa yleiskokoukseen.

www.joensuu.fi/nuorisovaltuusto

Nuva Instassa @jnsnuva

Facebookissa @JNSnuva

Aiheeseen liittyviä uutisia