Mutalan koulu matkalla maailmalle

Kansainvälisyys on yksi Mutalan alakoulun painopiste

Kansainvälisyys on valittu yhdeksi Mutalan alakoulun painopisteeksi. Tiivistä yhteistyötä on tehty usean eurooppalaisen koulun kanssa jo vuosia. Pian liikkeelle pääsevät myös oppilaat.

Nytkin näky on kuin kyläjuhlissa: koulun jää täynnä luistelijoita, kirkasta pakkaspäivää tahdittaa ulos tuotu poppikone ja puheenparsi on sekaisin suomea, espanjaa, englantia ja kroatiaa.

Menossa on Mutalan koulun ulkoilutapahtuma ja vieraana koululaisille tutuksi tulleita ulkomaalaisia opettajia.

Jäällä oppilaiden kanssa tanssii Macarenaa kroatialaisopettajat ja pulkkamäen juurelta löytyy japanilainen kulttuurilähettiläs Sakura Kotokawa ja espanjalainen opetusharjoittelija Virginia Risco Gil.

Mutalan koulussa meno on kansainvälistä pitkin vuotta.

Mutalassa on vieraita tullut ja omia mennyt. Kansainvälisyys ja kontaktit toisiin maihin näkyvät lähes jokaisessa oppiaineessa.

– Aineeseen kuin aineeseen saadaan helposti globaali kulma, sanoo kansainvälisyysasioista koulun kv-koordinaattorina vastaava englannin lehtori Hanna-Kaisa Malinen.

Kun rehtori Mika Merilä kysyi liikuntapäivän aamuna oppilailta, kuinka moni on puhunut koulussa vierasta kieltä, kaikkien käsi nousi. Sama tulos tuli kysymykseen, kuinka monen tunnilla oli ollut kansainvälisiä vieraita.

Koulu palkittiin – rahoitus helpottuu

Koulun kansainvälisyystoimintaa on rahoitettu erilaisilla hankkeilla.

Jatkossa yhteistyöprojektit helpottuvat, kun opetushallitus myönsi Mutalan koululle tunnustuksen sen tekemästä pitkäjänteisestä ja tavoitteellisesta kansainvälisyystyöstä.

Akkreditointi on voimassa vuoteen 2027 ja se helpottaa liikkuvuusrahoituksen hakemista. Enää jokaista kurssia tai vierailua ei tarvitse erikseen perustella, vaan kannukset on jo hankittu.

Oppilaatkin ulkomaille

Yhteistyön kumppanikoulujen kanssa on tarkoitus jatkua tuttuun tapaan. Luvassa on asiantuntijavierailuita Mutalaan ja omien opettajien vierailuita kumppanikouluissa. Myös vuosittain vaihtuva kulttuurilähettiläs kuuluu jo lähes kalustoon.

Tähän asti oppilaat ovat ottaneet osaa kv-toimintaan omalta koululta käsin. Kumppanikoulujen kanssa on tultu tutuksi verkon yli, vaihdettu oppimateriaalia, tehty toisille vaikkapa lautapelit omista maista ja päästy käyttämään vieraita kieliä.

”Uno, dos, tres, cuatro…”, luettelevat Mutalan 5.-luokkalaiset Hilma Suihko, Aurora Suikkanen, Alisa Räsänen, Liinu Eskelinen ja Olivia Vílen (oppilaat kuvassa). He ovat tottuneet käyttämään vieraita kieliä koulussa, ja osa puhuu kielillä huvikseen kotonakin.

Tavoitteena on saada seuraavaksi myös oppilaat liikkeelle. Jos vireillä oleva Nordplus-hakemus menee läpi, ensimmäiset oppilaat suuntaavat ensi vuonna Tromssaan, Norjaan.

Vanhemmilta hyvää palautetta

Koulun kansainvälisyydestä on tullut paljon positiivista palautetta myös lasten vanhemmilta.

– Vanhemmat ovat tyytyväisiä, kun oppilaat hoksaavat, mikä merkitys kielten oppimisella on. Kieliä tulee käytettyä kotonakin ja koulussa vierailevista aikuisista muodostuu oppilaille tärkeitä. Meiltä lähdetään myös paljon englanninkieliseen yläkouluun, Malinen kertoo.

– Mahdollisuus osallistua kansainvälisiin projekteihin ja tehdä yhteistyötä saman alan opettajien kanssa ympäri Eurooppaa on meille vetovoimatekijä ja vaikuttaa myös rekrytointeihin, rehtori Merilä iloitsee.

Aiheeseen liittyviä uutisia