Oppilaita Lyseon lukiolla

Lyseon lukion vuosi Tiedepuistolla vastannut odotuksia

Yritysyhteistyöhön hyvät mahdollisuudet

Joensuun lyseon lukio aloitti vuoden 2021 alussa uusissa tiloissa Tiedepuistolla. Siellä on nyt oltu vuosi, ja kokemukset ovat olleet pääasiassa positiivisia.

– Tilat ovat kyllä yllättävän hyvin toimineet, kehuu rehtori Jarkko Rieppo.

Lyseo tarvitsi uudet tilat, koska vanhat tilat eivät enää vastanneet nykyajan vaatimuksia ja olivat rakennusteknisesti mittavaa remonttia vailla. Muuttoa varten uudet tilat remontoitiin koulukäyttöön sopivaksi. Tiloja lukiolle vuokraa Business Joensuu Oy vähintään seuraavan 15 vuoden ajan.

Uudet tilat ovat Tiedepuistolla keskellä yrityksiä ja muita toimijoita.

– Nähdään sitä normaalia työelämää ja muiden oppilaitosten toimintaa, ja päinvastoin, he näkevät, miten moderni lukio toimii nykypäivänä, Rieppo kertoo.

”Nuorten tänne tulo pelkkää positiivista”

Myös muiden Tiedepuiston toimijoiden kokemukset ovat olleet myönteisiä, kertoo Business Joensuun palvelujohtaja Anu Halonen.

– Kaikki asiat on ollut positiivisia, mitä nuorten tänne tulo on tuonut, että pelkkää positiivista, Halonen ylistää.

Ennen muuttoa Tiedepuistolle Lyseon lukio sijaitsi aivan keskustan tuntumassa Koskikadulla. Uusi sijainti Tiedepuistolla on kauempana keskustasta, mutta lähempänä esimerkiksi Mehtimäen urheilupuistoa ja Laulurinnettä.

Lyseon lukion opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Elias Malinen näkee uudessa sijainnissa mahdollisuuksia lukion tapahtumien järjestämisenkin kannalta.

– Aika vähän sijainnilla on tainnut olla vaikutusta, mutta tietenkin toimintaympäristö Tiedepuistolla on ihan erilainen, rehtori Rieppo toteaa.

Lotta Sillanpää ja Oskari Mehtätalo Lyseon lukion ala-aulassa.

Yritysyhteistyöhön hyvät mahdollisuudet

Tiedepuiston ainutlaatuinen ympäristö nähdään Lyseossa tilaisuutena lähentyä työelämän kanssa.

– Tiedepuistohan tuo mahdollisuuksia myös yritysyhteistyön kannalta, Malinen huomauttaa.

Rieppo mainitsee tästä esimerkkinä Kuukauden vieras -projektin, jossa joka kuukausi koululla vierailee joku yrityksen tai työelämän edustaja kertomassa omasta yrityksestään, työtehtävistään tai työurastaan.

Syksyn mittaan vieraita on ollut Circwaste-hankkeesta, Vaisala Oyj:stä, Arbonaut Oy:stä ja CrossFit Pajasta.

Myös Tiedepuiston yritykset näkevät lukion mahdollisuutena.

– Yritykset ovat innoissaan siinä mielessä, että miten tätä lukiolaispotentiaalia voitaisiin hyödyntää, kertoo Halonen.

Tiloista pientä pulaa

Tilat ovat Tiedepuistolla jakautuneet useaan rakennukseen, ja osa luokista on erillään muista tiloista. Hajanaisuutta pidettiin ongelmana jo ennen kuin uusiin tiloihin muutettiin, mutta yhtenäisempiä tiloja ei ollut mahdollista saada.

– Yhtenäistämisen tarvetta omasta mielestä olisi, ja se ilmeisesti on pidemmän aikavälin tavoite, Malinen kertoo.

Kyselyssä, jossa opiskelijat pääsivät kertomaan kokemuksistaan uusissa tiloissa, tilojen ahtaus tulee esille. Kun pyydettiin arvioimaan tilojen riittävyyttä, 34,5 % oli sitä mieltä, etteivät tilat ole riittäviä.

– Koulu on visuaalisesti kaunis, mutta tiloja on kaiken kaikkiaan liian vähän, kirjoittaa eräs opiskelija kyselyssä.

Myös rehtori Rieppo näkee ongelmia riittävyydessä.

– Semmoiseen perustoimintaan [tilat ovat riittäneet] ihan hyvin, mutta nykyään opiskelu on muuttunut enemmän sellaiseksi, että tehdään ryhmissä ja moninaisissa tiloissa, niin ehkä sellaista tilaa tarvitsisi vähän enemmän, hän kertoo.

”Opiskelu muuttunut enemmän sellaiseksi, että tehdään ryhmissä ja moninaisissa tiloissa”

– Varmaan perinteisiä luokkia tarvitaan edelleenkin lukiossa jatkossa, mutta lisäksi pitäisi olla muunkinlaisia tiloja, niin pieni lisä ei olisi pahitteeksi.

Vaikeinta on ylioppilaskirjoitusten aikaan, kun osa tiloista on varattu pelkästään kirjoituskäyttöön. Esimerkiksi suurin yksittäinen tila, Joensuu-sali, on ylioppilaskirjoitusten aikaan poissa normaalista oleskelu- ja opiskelukäytöstä.

– Sillähän [ylioppilaskirjoituksilla] on merkittävä vaikutus. Tila on erittäinkin vähissä, Malinen sanoo.

Joensuu-sali on lyseon suurin yksittäinen tila, jota käytetään muun muassa opiskeluun, oleskeluun, juhliin ja yo-kirjoituksiin.

Joensuu-sali on Lyseon suurin yksittäinen tila, jota käytetään muun muassa opiskeluun, oleskeluun, juhliin ja yo-kirjoituksiin.

Moderni, viihtyisä ja valoisa

Opiskelijat kuvailivat Lyseota kyselyssä moderniksi, viihtyisäksi ja valoisaksi. Kiitosta opiskelijoilta tilat saivat etenkin sisustuksen värikkyydestä ja kivoista kalusteista, joita valitsemassa oli mukana myös opiskelijoiden edustajia.

Aiheeseen liittyviä uutisia