Kontrabasso on upea ja monipuolinen soitin

Kari Räsänen on soittanut kontrabassoa kaupunginorkesterissa lähes kolmekymmentä vuotta

Orkesterin suurin jousisoitin on kontrabasso. Soittimen takana seisoo Kari Räsänen, joka on soittanut soitinta lähes kolmekymmentä vuotta Joensuun kaupunginorkesterissa.

– Kontrabasso on upea soitin, joka sopii hyvin monenlaisiin kokoonpanoihin ja monipuoliseen musiikkiin.

Uskoisitko, että se painaa vain kymmenisen kiloa?

– Sehän on tyhjää täynnä, naurahtaa Kari, joka joskus soittaa orkesterissamme myös sähköbassoa.

Kontrabasso on upea soitin, joka sopii hyvin monenlaisiin kokoonpanoihin ja monipuoliseen musiikkiin.

Kaupunginorkesterin konserttikaudet ovat työntäyteisiä. Eri kapellimestareiden näkemykset ja lyönti sekä orkesterin sointi on siten hiukan erilaisia.

– Menneistä vuosista mieleen on jäänyt Atso Almilan vahva näkemys asioista ja teoksista. Toisaalta nyt aloittanut Eero Lehtimäki vaikuttaa erittäin osaavalta ammattilaiselta.

– Parasta työssäni on se, että saan soittaa ja olla tekemisissä musiikin ja ihmisten kanssa. Pidän klassisesta musiikista. Kuitenkin kaikki hyvin tehty musiikki kiinnostaa minua laajasti. Esimerkiksi Shostakovich on mielestäni yksi parhaista säveltäjistä, mutta pidän paljon myös Sibeliuksen sävellyksistä ja Ismo Alanko on yksi suosikeistani rytmipuolella.

– Erinomainen orkesteri, perhe, sukujuuret ja Pohjois-Karjalainen luonto ovat niitä asioita, joiden vuoksi olen viihtynyt Joensuun kaupunginorkesterissa niin kauan.

Kari kertookin liikkuvansa paljon luonnossa työn vastapainoksi.

– Talvisin hiihto avaa lapoja hyvin. Lisäksi työmatka pyöräilen, marjastan, sienestän… Metsään olen niin sanotusti mennyt, sanoo Kari ja naurahtaa perään.

Hänen sanojensa mukaan myös polttopuiden teko on hyvää hyötyliikuntaa myös kontrabasistille. Kuulostaa hurjalle! Eikö herkkiä soittajan käsiä pitäisi vähän varoa?

– ”Liike on lääke” sanoo fysioterapeuttini, mutta halkomiset olen tehnyt jo vuosikausia hydraulisella halkomakoneella.

Muusikkoutta, käsityöläisyyttä ja opettajuutta.

Kolmen kombinaatio

Muusikkoutta, käsityöläisyyttä ja opettajuutta. Näin Kari Räsänen kuvailee työminäänsä. Opettajuus tulee 23 vuoden opettamisesta konservatorioissa orkesterityön ohessa.

– Entisistä oppilaistani muutamat ovat nousseet jopa Suomen suurimpiin orkestereihin äänenjohtajiksi ja varaäänenjohtajiksi saakka. Käsityötä ovat niin soittaminen kuin soittimen huolto ja korjaukset, kun Joensuussa ei ole jousisoitinkorjaajaa.

Joensuun kaupunginorkesterissa on paljon myös pienyhtye toimintaa.

– Tänä syksynä soitan myös esimerkiksi Fifi-jousikvintetissä ja Metacat-kansanmusiikkisekstetissä. Fifi tekee yleisötyötä kiertämällä konsertoimassa kaupungin laitoksissa. Metacatilla esiinnyimme viimeksi esimerkiksi Kihaus Kiesassa kulttuurikoti Villa Ruusulassa ja Botaniassa

Joensuun kaupunginorkesterin konsertit
www.joensuu.fi/kaupunginorkesteri/konsertit

Aiheeseen liittyviä uutisia