Juha Koljonen palasi takaisin kotikonnuille

Miltä Eno näyttää paluumuuttajan silmin?

Joensuun kaupungin Näin meillä maalla -podcastissa vieraili Eno-seuran puheenjohtaja Juha Koljonen. ”Jussi” niin kuin hän itse itseään kutsuu, on kotoisin Enosta. Tiet veivät maailmalle vuosiksi ennen kuin sydän kaipasi synnyinseuduille takaisin Enoon.

Koljonen on kasvanut ja käynyt koulut aina ylioppilaaksi saakka Enossa. Tämän jälkeen matka vei hänet opiskelujen perässä Tampereelle, jonka jälkeen hän asettui hetkeksi Outokumpuun. 15 vuotta vierähti Outokummussa ennen kuin Koljonen päätti, että paluu Enoon oli sopiva. Koljonen itse kuvailee muuttoa uudelleenasettautumiseksi.

Tilaa, rauhallisuutta ja luontoa lähellä

Paluumuutto

Kun Koljonen palasi Enoon, ei verkostoa tarvinnut lähteä rakentamaan aivan tyhjästä, sillä perhettä ja sukulaisia löytyi jo Enosta. Vanhoja nuoruuden tuttuja sen sijaan ei Enosta enää löytynyt, sillä ajan myötä oli moni muukin päätynyt muuttamaan Enosta toisille seuduille.

Eno tarjosi kuitenkin Koljoselle hänen omien sanojensa mukaa ”tilaa, rauhallisuutta ja luontoa lähellä”.

Muutosta oli kuitenkin tapahtunut sillä aikaa, kun Koljonen oli ollut poissa. Koljosen nuoruudessa teknologia ei ollut vielä lähelläkään sitä, mitä se tänä päivänä on.

– Minun nuoruudessani ei ollut kännyköitä, ei televisioita. Tai sitten, kun televisio tuli, oli mustavalkoinen ja yksi kanava, muistelee Koljonen.

Myös liikkuminen ylipäänsä on kokenut muutosta vuosien saatossa.

Koljosen nuoruudessa ei ollut autoja, niin paljon kuin nykyään tai niin kuin hän itse toteaa:

– Jos oli auto, niin niitä ei ollut perheessä kolmea kappaletta.

Mutta onneksi kaikki ei kuitenkaan ole muuttunut. Esimerkiksi ihmissuhdeasiat, kaveruuden merkitys ja itsenäistyminen ovat pysyneet vuosien saatossa kuitenkin samana.

Kulttuurin ja luonnon merkitys

Eno-seuran lisäksi kulttuuri on lähellä Juha Koljosen sydäntä. Kokemusta löytyy nimittäin kitaran varresta ja teatterin lavalta.

– Kitaran soitto on sen verran syvällä, että ei sitä pysty lopettaa, eikä haluakaan, kertoo Koljonen.

Enossa on paljon erilaista kulttuuritoimintaa, mutta itselleen Koljonen mainitsee tärkeimmäksi Louhi-teatterin. Louhi-teatteri on paikallinen harrastajateatteri, jolla on pitkät perinteet. Koljonen itse on ollut Louhi-teatterin toiminnassa mukana aina 80-luvun loppupuolelta saakka ja teatteri on tarjonnut Koljoselle paljon hyviä muistoja. Mieleen on painunut erityisesti se, että on saanut tehdä töitä erilaisten ihmisten kanssa hyvässä yhteisössä.

Koljonen itse kuvailee omaa luontosuhdettaan siten, että luontoon ei varta vasten tarvitse lähteä, vaan luonto on oikeastaan osa kaikkea.

– Luonto antaa elämään sisältöä, Koljonen toteaa.

Hän itse tykkää käydä laavuilla paistamassa makkarat ja sanookin omaksi suosikki luontokohteeksi Enosta Pamilon, jossa on laavu ja vaativat kulkureitit. Muita mainittavia luontopaikkoja ovat Kolvananuuro ja Helvetinportti.

Se on fakta, että muutaman kymmenen kilometrin päässä kasvukeskuksesta löytyy ihan samat palvelut.

Eno-seuran puheenjohtaja ja mitä on enolaisuus?

Juha Koljonen on kaiken muun lisäksi Eno-seuran puheenjohtaja.

– Eno-seuran tehtävä on pitää tätä (Eno) seutukuntaa vireänä erilaisilla tavoilla, kuvailee Koljonen.

Kotiseutuyhdistyksen tehtäviin kuuluu ottaa kantaa seutukunnan asioihin sekä toimia yhteisönluojana ja siteenä paikallisten välillä. Eno-seura järjestää myös tapahtumia ja ylläpitää kotiseutumuseota.

Koljosen mielestä on todella vaikea määritellä enolaisuutta, koska se on niin laaja käsitys. Hän kuvailee enolaisuutta kummallisuutena, mutta positiivisella tavalla. Koljoselta kysyttäessä, miksi kannattaa muuttaa Enoon, listasi hän syiksi tilan, rauhallisuuden ja luonnon. Koljonen puhuukin maaseudulle muuttamisesta ja mitä ajatuksia siihen liittyy.

Maaseudulle muuttamiseen liitetään yleensä hänen mukaansa joku kannanotto tai taka-ajatus, mutta niin ei hänen mukaansa tarvitsisi olla.

– Se on fakta, että muutaman kymmenen kilometrin päässä kasvukeskuksesta löytyy ihan samat palvelut, Koljonen muistuttaa.

Hän haluaakin rikkoa sitä käsitystä, että tarvittavia palveluita ei löytyisi maaseudulta. Toki Koljonen myöntää, että maalle muuttaessa joutuu matkustamaan enemmän.

Kuuntele Juha Koljosen ajatuksia Enosta ja enolaisuudesta Näin meillä maalla-podcastista Näin meillä maalla -podcast nostaa esiin mielenkiintoisia tarinoita ja henkilöitä Joensuun maaseudulta.


Podcastin ja siihen liittyvän Joensuun Uutisten juttusarjan ovat tehneet Karelia-ammattikorkeakoulun medianomiopiskelijat.

Aiheeseen liittyviä uutisia