Lapsia ulkoilemassa ohjaajan kanssa talvella. Menossa polttopallopeli.

Joen­suus­sa halu­taan har­ras­taa moni­puo­li­ses­ti

Kevään harrastuksiin ehtii vielä ilmoittautua mukaan

Joen­suu­lais­ten las­ten ja nuor­ten toi­ve­har­ras­tuk­sia sel­vi­tet­tiin tammi–helmikuun vaih­tees­sa kyse­lyl­lä, johon vas­ta­si 2 742 ala- ja ylä­kou­lu­lais­ta.

Har­ras­tus­ky­se­lyn taka­na on Har­ras­ta­mi­sen Suo­men mal­li Joen­suus­sa, joka vas­taa täl­lä­kin het­kel­lä noin sadan mak­sut­to­man har­ras­tus­ryh­män jär­jes­tä­mi­ses­tä kou­lu­päi­vän yhtey­teen. Yhden­ver­tai­set har­ras­tus­mah­dol­li­suu­det ovat myös yksi toi­men­pi­teis­tä, joil­la kau­pun­ki tavoit­te­lee lap­siys­tä­väl­li­sem­pää Joen­suu­ta.

Kyse­lyn mukaan joen­suu­lai­set ala­kou­lu­lai­set toi­vo­vat eni­ten par­kou­ria, eri­lai­sia pal­lo­pe­le­jä, ruu­an­val­mis­tus­ta ja kei­laus­ta. Ylä­kou­lu­lais­ten suo­sik­kei­hin kuu­lu­vat kei­lauk­sen ja bil­jar­din lisäk­si eri­tyi­ses­ti kun­to­sa­li ja tal­viur­hei­lu­la­jit. Tänä vuon­na suo­si­tuim­pien har­ras­tus­ten jouk­koon on kii­lan­nut myös ammun­ta ja met­säs­tys molem­mis­sa ikä­ryh­mis­sä.

– Yli­pää­tään luon­toon ja eläi­miin liit­ty­vät ker­hot ovat toi­vot­tu­ja var­sin­kin ala­kou­lu­lais­ten kes­kuu­des­sa. Myös kuva­tai­de­ker­hot ovat säi­lyt­tä­neet suo­sion­sa vuo­des­ta toi­seen, ker­too Har­ras­ta­mi­sen Suo­men mal­lin koor­di­naat­to­ri Tiia Turu­nen.

Kyse­lyn tulok­sia käy­te­tään luku­vuo­den 2023–2024 har­ras­tus­ka­len­te­rin suun­nit­te­lus­sa. Har­ras­tus­ka­len­te­ri muo­dos­te­taan yhteis­työs­sä Joen­suun kou­lu­jen, jär­jes­tö­toi­mi­joi­den ja yri­tys­ten kans­sa. Kau­pun­gis­sa etsi­tään tou­ko­kuus­sa mukaan har­ras­tus­toi­mi­joi­ta kil­pai­lu­tuk­sen kaut­ta.

– Har­ras­tuk­sen jär­jes­tä­mi­nen on kuin pala­pe­li, ja har­ras­tus­ky­se­lyn tulok­set ovat ne pala­pe­lin kul­ma­pa­lat, joi­den poh­jal­ta läh­dem­me suun­nit­te­le­maan tule­vaa luku­vuot­ta. Mui­ta pala­sia ovat esi­mer­kik­si kou­lu­jen luku­jär­jes­tyk­set, tilat, osal­lis­tu­jien ikä­ryh­mä, ja tie­ten­kin päte­vän ohjaa­jan löy­tä­mi­nen, sum­maa Turu­nen.

Myös tämän kevään har­ras­tuk­siin ehtii vie­lä ilmoit­tau­tu­maan mukaan. Esi­mer­kik­si ylä­kou­lu­lai­sia hem­mo­tel­laan vii­koit­tai­sil­la mak­sut­to­mil­la sul­ka­pal­lo­vuo­roil­la ja kei­laus­ker­roil­la.

Neljä lasta kumartuneena pöydän ympärille yhdessä aikuisen kanssa.
Väi­nö (vas.), Olli ja Aada teke­vät elo­ku­va­ker­hos­sa ani­maa­tio­ta ohjaa­ja Jan­ne Tuo­mai­sen opas­tuk­sel­la.

Ker­ho­lais­ten toi­vei­ta kuun­nel­len

Yksi kulu­van luku­vuo­den har­ras­tuk­sen jär­jes­tä­jis­tä on Poh­jois-Kar­ja­lan elo­ku­vayh­dis­tys ry. Elo­ku­va­ker­hoa ohjaa­va Jan­ne Tuo­mai­nen ker­too, että ker­hos­sa tuo­tet­ta­van elo­ku­van käsi­kir­joi­tus on koko­naan las­ten itsen­sä ideoi­ma ja kir­joit­ta­ma. Myös tyy­li­la­ji, kuvaus­pai­kat ja roo­li­tuk­set ovat ker­ho­lais­ten itsen­sä suun­nit­te­le­mia. Koko luku­vuo­den kes­tä­vät vii­koit­tain jär­jes­tet­tä­vät ker­hot luo­vat jat­ku­vuut­ta teke­mi­seen.

Elo­ku­va­ker­ho­lai­set ovat pitä­neet eni­ten kuvaa­mi­ses­ta ja näyt­te­le­mi­ses­tä. Tou­ko­kuus­sa he pää­se­vät juh­li­maan tuo­tok­sen­sa ensi-iltaa.

Lii­kun­na­noh­jaa­jak­si opis­ke­le­val­la Kal­le Ant­to­sel­la on kym­men­kun­ta ohjat­ta­vaa ker­hoa, joi­den jou­kos­sa on myös vii­me vuo­sien suo­si­tuin har­ras­tus­toi­ve par­kour. Lap­set ja nuo­ret pää­se­vät jat­ku­vas­ti vai­kut­ta­maan har­ras­tus­ten sisäl­töi­hin.

– Osal­lis­tu­jat saa­vat ehdot­taa vapaas­ti toi­vei­taan ker­ho­si­säl­lös­tä. Välil­lä otam­me ker­hos­sa myös äänes­tyk­siä. Tavoit­tee­na on, että jokai­sel­le löy­tyi­si jotain mie­leis­tä tun­nin aika­na. Ja kaik­keen­han ei tar­vit­se osal­lis­tua, jos ei halua, Ant­to­nen muis­tut­taa.

Ant­to­sen mie­les­tä paras­ta ker­ho­jen ohjaa­mi­ses­sa on las­ten lii­kun­nan rie­mun näke­mi­nen.

– Ja se, kun pää­see välil­lä itse­kin pelei­hin ja leik­kei­hin osal­lis­tu­maan. Kyl­lä­hän se läm­mit­tää miel­tä, kun osal­lis­tu­jat tule­vat ker­hon päät­teek­si sano­maan, että nämä ker­hot ovat paras­ta, hymyi­lee Ant­to­nen.

Aiheeseen liittyviä uutisia