Kaikille avoin ja maksuton tiedefestivaali SciFest järjestettiin Itä-Suomen yliopiston kampuksella toukokuun lopulla. Ohjelma tarjosi kaikille tieteestä ja teknologiasta kiinnostuneille nähtävää ja koettavaa. Tämän vuoden teemana olivat värit ja valot.
Kaikille avoin tiedefestivaali
Joensuussa järjestetty tapahtuma on saanut inspiraationsa muualta päin maailmaa.
– Menimme Etelä-Afrikassa järjestettävään SciFest-tapahtumaan vuonna 2005. Kun olimme tapahtumassa, keräsi se silloin 60 000 kävijää. Siellä heräsi inspiraatio, että tällainen voisi toimia myös Joensuussa, kertoo Joensuun tiedeseuran varapuheenjohtaja Ilkka Jormanainen.
Ensimmäinen SciFest rantautui Suomeen ja kävijämäärä oli runsas.
– Järjestimme vuonna 2007 ensimmäisen tapahtuman Joensuun Areenalla ja saimme silloin 3 000 kävijää ensimmäisenä vuonna, kertoo Jormanainen.
Vuoden 2024 SciFestissä näkyi vahvasti fotoniikka, joka on näkymättömään ja näkyvään valoon perustuva tieteen ja tekniikan ala ja yksi Joensuun vahvimmista osaamisalueista. Tapahtumaa toteutetaan osittain opiskelijoiden voimin.
– Olen mukana SciFest-tapahtumassa järjestämässä fotoniikkaan liittyviä työpajoja. Pääsääntöisesti opiskelijat vetävät työpajoja, kertoo Itä-Suomen yliopiston fysiikan ja matematiikan laitoksen hankesuunnittelija Iiro Muhonen.
SciFestin työpajoissa hyödynnetään fotoniikan yleisimpiä elementtejä.
– Valoa käytetään apuna erilaisten työpajojen suorittamisessa. Niissä pääsee käyttämään esimerkiksi LED-valoja ja lasereita ongelmien ratkaisussa sekä yhdistelemään käsin erilaisia fotoniikan ja optiikan komponentteja, avaa Muhonen.
Tiedettä lapsille ja nuorille
Tärkeimpiä kohderyhmiä tapahtumalle ovat ala- ja yläkoululaiset. Heille urapolun valitseminen on ajankohtaista lähitulevaisuudessa.
– He voivat lähteä esimerkiksi lukioon tai ammattikouluun. Kävijöistä tyypillisimpiä ovat meillä viides- ja kuudesluokkalaiset. Lukiolaisiakin käy jonkin verran, paljastaa Jormanainen.
Tapahtuman toteuttamisessa palkitsevaa ovat lasten reaktiot.
– Ohjelman rakentaminen on oma hommansa. Se on kuitenkin sen kaiken vaivan arvoista, kun näkee lasten ja nuorten innostuksen ja intohimon syttymisen aihetta kohtaan esimerkiksi kemian, fysiikan tai matematiikan työpajoissa, kuvailee Muhonen.
Toivomme, että nuorille jää mukavia muistoja tieteen parista
SciFestin tavoitteena on saada positiivisia muistijälkiä tieteestä ja vaikuttaa nuoriin.
– Jos tapahtumassa käy useita vuosia, niin siitä jää toivottavasti positiivinen vaikutus nuoreen. Toivomme, että nuorille jää mukavia muistoja tieteen parista, kertoo Muhonen.
Tapahtuman osallistujista toivotaan tulevia yliopisto-opiskelijoita.
– Toivomme, että tulevaisuudessa meillä olisi yliopistossa paljon opiskelijoita ja mielellään motivoituneita sellaisia. Tieteestä ja fotoniikasta ei pitäisi jäädä mielikuvaa, että ne olisivat vain kaavojen pyörittelyä. Tämä on enemmänkin kokeellista, käytännöllistä ja luovaa, perustelee Muhonen.
Tapahtumalla halutaan muuttaa lasten ja nuorten käsityksiä tieteestä.
– Tiede ja luonnontieteet voivat olla hauskaa eikä pelkästään tylsää ja teoreettista. Tekemällä ja kokeilemalla oppii hyvin tehokkaasti. Toki teoreettinenkin tieto on tärkeää, kertoo Jormanainen.