Yrit­tä­jyys ja kes­tä­vä kehi­tys yhdis­ty­vät bio­hii­les­sä

Erkki Kukkonen ja Niko Salovaara perustivat yrityksen koulun penkillä

Erk­ki Kuk­ko­nen ja Niko Salo­vaa­ra paran­ta­vat maa­il­maa paju ker­ral­laan.

Jos joku ker­toi­si, että taval­li­nen paju voi olla rat­kai­su hii­len­si­don­taan, uskoi­sit­ko? Usko pois. Met­sä­ta­lous­in­si­nöö­reik­si opis­ke­le­vat Erk­ki Kuk­ko­nen ja Niko Salo­vaa­ra ovat nimit­täin jalos­ta­neet ide­aa aina yri­tyk­sek­si asti ja perus­ta­neet Kare­lian Paju Oy:n. 

Erk­ki Kuk­ko­nen ja Niko Salo­vaa­ra sai­vat idean yrit­tä­jyy­teen Kare­lia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun opin­to­jen lomas­sa.

Nel­jät­tä vuot­ta Kare­lia-ammat­ti­kor­kea­kou­lus­sa opis­ke­le­vat Kuk­ko­nen ja Salo­vaa­ra ehti­vät ennen alan­vaih­toa olla jo kel­po tovin työ­elä­mäs­sä: Salo­vaa­ra 15 vuot­ta ter­vey­den­huol­los­sa, Kuk­ko­nen pari­kym­men­tä vuot­ta teh­das­työs­sä. Jos­sain koh­taa molem­mat alkoi­vat aja­tel­la, että tämä on nyt näh­ty ja kou­lun­penk­ki kut­sui.

Opis­ke­lui­den lomas­sa syn­tyi aja­tus omas­ta yri­tyk­ses­tä, jon­ka perus­ta­na oli kiin­nos­tus ener­gian­tuo­tan­toon suun­na­tun pajun vil­je­lys­tä. Paju osoit­tau­tui vai­keak­si vil­je­ly­kas­vik­si, mut­ta pian kak­sik­ko oival­si sil­le uuden ja parem­man käyt­tö­tar­koi­tuk­sen; paju tar­jo­aa erin­omai­sen raa­ka-aineen bio­hii­len val­mis­tuk­seen.

Tämä on omien arvo­jen mukais­ta toi­min­taa ja asia, jon­ka taka­na pys­tyy sei­so­maan.

–Tämä on omien arvo­jen mukais­ta toi­min­taa ja asia, jon­ka taka­na pys­tyy sei­so­maan, Salo­vaa­ra sum­maa.

Ensim­mäi­se­nä aske­lee­na he osal­lis­tui­vat vuon­na 2022 Busi­ness Joen­suun jär­jes­tä­mään Start Me Up ‑lii­kei­dea­kil­pai­luun, mis­sä hei­dän pro­jek­tin­sa sai opis­ke­li­ja­pal­kin­non. Tun­nus­tus toi uskot­ta­vuut­ta ja todis­ti, että ideal­la on poten­ti­aa­lia.

Niko Salo­vaa­ra työs­ken­te­li pit­kään ter­vey­den­huol­los­sa ennen uudel­le ural­le hyp­pää­mis­tä.

Suo­dat­ti­mis­ta pig­ment­tiin

Bio­hii­li on mate­ri­aa­lia, joka val­mis­te­taan esi­mer­kik­si puus­ta tai kas­vi­jät­tees­tä kuu­men­ta­mal­la nii­tä ilman hap­pea. Se sisäl­tää run­saas­ti hiil­tä ja sil­lä on monia hyö­dyl­li­siä omi­nai­suuk­sia.

Bio­hiil­tä käy­te­tään eri­tyi­ses­ti paran­ta­maan maan laa­tua, kos­ka se sitoo vet­tä ja ravin­tei­ta sekä varas­toi hiil­tä maa­pe­rään pit­käk­si aikaa. Lisäk­si bio­hiil­tä voi­daan käyt­tää suo­dat­ti­mis­sa puh­dis­ta­maan vet­tä ja ilmaa, ja sii­tä voi olla hyö­tyä teol­li­suu­des­sa ja ener­gian­tuo­tan­nos­sa.

Kuk­ko­sen ja Salo­vaa­ran lii­kei­dea perus­tuu nime­no­maan sii­hen, että bio­hii­li­tuot­teil­la voi­daan tukea hii­len sidon­taa ilmas­tos­ta pit­käl­lä aika­vä­lil­lä. He osal­lis­tu­vat hank­kei­siin, jois­sa tut­ki­taan bio­hii­len uusia käyt­tö­tar­koi­tuk­sia, kuten sade­ve­sien puh­dis­tus­ta ja eri­lai­sia kas­veil­le tar­koi­tet­tu­ja kas­vua­lus­to­ja.

Bio­hiil­tä käy­te­tään muun muas­sa maan laa­dun paran­ta­mi­seen sekä veden ja ilman puh­dis­ta­mi­seen.

Kare­lian Pajun tuo­te­va­li­koi­maan kuu­luu kor­kea­laa­tui­sia bio­hii­li­tuot­tei­ta hie­no­ja­koi­ses­ta jau­hees­ta kar­keam­piin rakei­siin. Bio­hii­len perin­tei­nen käyt­tö maan­pa­ran­nusai­nee­na tar­jo­aa kas­veil­le opti­maa­li­sen ravin­ne- ja veden­ot­toa­lus­tan, mut­ta yri­tys täh­tää myös suo­da­tus­käy­tön ja eko­lo­gis­ten mus­tien pig­ment­tien mark­ki­noil­le.

Kil­pai­lue­tui­na on pait­si vank­ka osaa­mi­nen, myös yri­tyk­sen val­mis­ta­man bio­hii­len kor­kea hii­li­pi­toi­suus ja alhai­nen tuh­ka­pi­toi­suus. Laa­tu perus­tuu tar­kas­ti valit­tuun raa­ka-ainee­seen.

– Mei­dän tuot­teis­sam­me hii­li­pi­toi­suus ylit­tää 95 pro­sent­tia, ja tuh­ka­pi­toi­suus pysyy alhai­se­na, siel­lä parin pro­sen­tin tie­noil­la, Salo­vaa­ra kuvai­lee.

Myös teke­mi­sen vapaus ja tie­tyn­lai­nen itsel­le teke­mi­nen ovat yrit­tä­jyy­den par­hai­ta puo­lia.

Apua on löy­ty­nyt

Yrit­tä­jyys on tuo­nut muka­naan myös haas­tei­ta, eten­kin kun kysees­sä ovat opis­ke­li­jat, joil­la ei ollut aikai­sem­paa yrit­tä­jä­ko­ke­mus­ta. Erk­ki Kuk­ko­nen ja Niko Salo­vaa­ra ovat­kin jou­tu­neet — tai pääs­seet — opet­te­le­maan monia yrit­tä­jyy­teen liit­ty­viä tai­to­ja alus­ta alkaen, mukaan lukien rahoi­tus­neu­vot­te­lut ja talous­hal­lin­to.

Täs­sä kai­kes­sa on aut­ta­nut suu­res­ti Busi­ness Joen­suun tar­joa­ma Start-val­men­nus ja pää­sy mukaan yri­tys­kiih­dyt­tä­möön. Tätä kaut­ta on syn­ty­nyt myös tär­kei­tä ver­kos­to­ja.

Erk­ki Kuk­ko­nen pitää yrit­tä­jyy­den par­haim­pi­na puo­li­na teke­mi­sen vapaut­ta.

Alku­vai­hees­sa esi­mer­kik­si rahoi­tus­ku­viot ovat työl­lis­tä­neet pal­jon, ja talous­asioi­den hal­tuun­ot­to on vie­nyt oman aikan­sa. Rahoi­tuk­sen saa­mi­ses­sa Kuk­ko­nen ja Salo­vaa­ra hyö­dyn­si­vät monia eri instru­ment­te­ja, kuten EU:n ja Ely-kes­kuk­sen tukia, Finn­ve­ran takaus­ta sekä yksi­tyi­siä sijoit­ta­jia.

Sijoit­ta­ja Ant­ti Kor­ho­sen mukaan tulo oli tär­keä kään­ne­koh­ta, sil­lä Kor­ho­nen toi muka­naan pait­si pää­omaa myös työ­pa­nok­sen­sa yri­tyk­seen. Tämä on aut­ta­nut Kuk­kos­ta ja Salo­vaa­raa raken­ta­maan yri­tys­tä ja mah­dol­lis­ta­nut suu­rem­pien kehi­tys­hank­kei­den toteut­ta­mi­sen.

Puhe­lin­kop­pi toi­mis­to­na

Opin­to­jen ja yri­tyk­sen yhdis­tä­mi­nen ei ole ollut help­poa, mut­ta alus­sa Kuk­ko­nen ja Salo­vaa­ra pys­tyi­vät työs­ken­te­le­mään jous­ta­vas­ti ja hyö­dyn­tä­mään oppi­tun­tien väli­siä tau­ko­ja. He jopa käyt­ti­vät kou­lun puhe­lin­kop­pe­ja toi­mis­to­ti­la­naan ennen kuin sai­vat var­si­nai­sen toi­mis­ton käyt­töön­sä.

Seu­raa­va askel oli­kin sit­ten isom­pi, kun yri­tyk­sen ensim­mäi­set suu­ret pro­jek­tit käyn­nis­tyi­vät ja yri­tys sai Ely-tuen taak­seen. Vii­mei­se­nä opis­ke­lu­vuon­na aika­tau­lu­jen hal­lin­ta vaa­tii jo enem­män jär­jes­te­ly­jä ja jous­to­ja, ja kou­lu jou­tui jää­mään osit­tain taka-alal­le.

– Täs­sä yri­te­tään jär­jes­tää ensim­mäi­siä koea­jo­ja mei­dän uudel­le lait­teis­tol­le lähiai­koi­na, ja kou­lu on vähän jää­nyt tois­si­jai­sek­si, Kuk­ko­nen ker­too.

Erk­ki Kuk­ko­nen pal­jas­taa uusien lait­teis­to­jen koea­jon tapah­tu­van lähiai­koi­na.

– Mut­ta onnek­si kou­lus­sa­kin on näh­ty se, että mei­dän on nyt vähän pak­ko jous­taa tuos­ta opis­ke­lus­ta, Salo­vaa­ra lisää.

Opin­nois­ta mie­het ovat kui­ten­kin saa­neet pal­jon hyö­dyl­lis­tä tie­toa, jota ovat pys­ty­neet hyö­dyn­tä­mään yri­tys­toi­min­nas­sa. Met­sä­ta­lous­in­si­nöö­rin kou­lu­tus on aut­ta­nut hei­tä hah­mot­ta­maan iso­ja­kin koko­nai­suuk­sia, ja se on muun muas­sa tuke­nut yri­tys­toi­min­nan käy­tän­nön orga­ni­soin­tia. 

Lisäk­si met­sä­ta­lous­in­si­nöö­rin opin­nois­sa oli yrit­tä­jyy­teen kes­kit­ty­viä kurs­se­ja, jois­ta mie­het sai­vat perus­tie­dot ja eväi­tä yri­tys­toi­min­nan käyn­nis­tä­mi­seen.

Molem­mat yrit­tä­jät koke­vat suur­ta ylpeyt­tä sii­tä, että hei­dän lii­ke­toi­min­tan­sa ei ainoas­taan tar­joa kan­nat­ta­vaa ansain­ta­lo­giik­kaa, vaan myös tukee kes­tä­vää kehi­tys­tä ja osal­taan tais­te­lee ilmas­ton­muu­tos­ta vas­taan.

Ensin Suo­mi, sit­ten Euroop­pa

Kuk­ko­nen ja Salo­vaa­ra usko­vat, että hei­dän suu­rim­mat onnis­tu­mi­sen­sa ovat vie­lä edes­sä­päin. Yri­tyk­sen kehi­tys on pääs­syt hyvään vauh­tiin, ja pian on tar­koi­tus ottaa käyt­töön ensim­mäi­nen lait­teis­to täy­si­mit­tais­ta tuo­tan­toa var­ten.

Kuk­ko­nen ja Salo­vaa­ra kes­kit­ty­vät tuo­tan­non käyn­nis­tä­mi­seen koti­maas­sa, mut­ta tavoit­tee­na on skaa­la­ta toi­min­taa ja kas­vaa sekä mää­räl­li­ses­ti että laa­dul­li­ses­ti mer­kit­tä­väk­si toi­mi­jak­si niin Suo­mes­sa kuin Euroo­pas­sa. Hii­len tal­teen­o­ton tar­ve kas­vaa nopeas­ti ilmas­ton­muu­tok­sen hil­lit­se­mi­sek­si — eten­kin kun vii­mei­sim­mät mit­tauk­set osoit­ta­vat, että hii­li­diok­si­di­pääs­töt ovat nous­seet ennä­tyk­sel­li­ses­ti.

Vaik­ka Euroo­pan mark­ki­nat tar­joa­vat suu­ret laa­jen­tu­mis­mah­dol­li­suu­det, ei ulko­mail­le laa­jen­tu­mi­nen ole vie­lä ajan­koh­tais­ta. Bio­hii­len kysyn­tä on kas­vus­sa, ja tule­vai­suu­den visios­sa siin­tä­vät kan­sain­vä­li­set kaup­pa-alus­tat. 

Kuk­ko­sen ja Salo­vaa­ran mukaan tule­vai­suu­den tavoit­tee­na on laa­jen­tu­mi­nen kan­sain­vä­li­sil­le mark­ki­noil­le.

Kuk­ko­nen ja Salo­vaa­ra näke­vät tuo­tan­to­yk­si­köi­den lisää­mi­sen lähi­vuo­si­na par­haa­na tapa­na vas­ta­ta sekä teol­li­suu­den että yhteis­kun­nan tar­pei­siin kes­tä­väm­män tule­vai­suu­den raken­ta­mi­sek­si.

Vii­meis­ten vuo­sien aika­na niin tuo­tan­to­me­ne­tel­mät kuin tuot­teet ovat kehit­ty­neet pal­jon, ja kehi­tys­työ jat­kuu vauh­dil­la. Sil­ti tämän­het­ki­nen tilan­ne on yri­tyk­sel­le vas­ta väli­vai­he.

– Nyt ollaan nime­no­maan panos­tet­tu var­muu­teen ja täs­tä sit­ten läh­de­tään jalos­ta­maan. Kun kaik­ki on tes­tat­tu, niin itse palo­ti­laa eli pyro­lyy­si­ti­laa saa­daan nykyis­tä sul­je­tum­mak­si ja tar­kem­mak­si, Salo­vaa­ra valai­see.

Molem­mat yrit­tä­jät koke­vat suur­ta ylpeyt­tä sii­tä, että hei­dän lii­ke­toi­min­tan­sa ei ainoas­taan tar­joa kan­nat­ta­vaa ansain­ta­lo­giik­kaa, vaan myös tukee kes­tä­vää kehi­tys­tä ja osal­taan tais­te­lee ilmas­ton­muu­tos­ta vas­taan.

– Myös teke­mi­sen vapaus ja tie­tyn­lai­nen itsel­le teke­mi­nen ovat yrit­tä­jyy­den par­hai­ta puo­lia, Erk­ki Kuk­ko­nen tote­aa.

Artik­ke­li on tuo­tet­tu osa­na Joen­suun kau­pun­gin inno­vaa­tio­toi­min­nan eko­sys­tee­mi­so­pi­muk­sen (EAKR) toi­min­to­ja, joi­ta osa­ra­hoit­ta­vat Euroo­pan unio­ni sekä Joen­suun kau­pun­ki.

Aiheeseen liittyviä uutisia