Vihreämpää opiskelija-asumista vaivatta

Joensuun Ellillä tavoitellaan ilmastoystävällisempää asumista

Joensuun Ellillä tavoitellaan ilmastoystävällisempää asumista sekä arkipäiväisillä valinnoilla että uraauurtavilla piloteilla. Joensuussa moni opiskelija saattaa tietämättään asua keskivertoa vihreämmin.

Aurinkopaneeleita, vihreää sähköä, maalämpöä, Suomen korkein puukerrostalo, pioneerityötä energiayhteisöjen parissa – Joensuun Ellillä ei ole pelätty kokeilla uutta opiskelija-asumisen ilmastoystävällisyyden edistämiseksi.

– Haluamme olla edelläkävijä ja toisaalta säästää kuluissa ja pitää vuokrat kohtuullisina, tiivistää Ellin toimitusjohtaja Jarmo Ojalainen tärkeimmät motivaattorit Ellin kestävyystyölle.

Joensuussa moni opiskelija saattaa tietämättään asua keskivertoa vihreämmin.

Aurinkopaneelit 14 kohteessa

Kuluja säästävät esimerkiksi 14 kohteeseen asennetut aurinkopaneelit, joiden yhteenlaskettu energiantuotto vastaa 150 yksiön vuotuista sähkönkulutusta. Myös maalämpö pienentää lämmityskuluja jo useassa Ellin kohteessa ja mahdollistaa kesähelteillä myös asuntojen viilennyksen.

Huoneistojen lämpötilat pidetään kohtuullisina ja vedenkulutusta seurataan tarkkaan ja varmistetaan, ettei esimerkiksi ylimääräisiä vuotoja pääse syntymään.

Energiantehokkuustoimien ansiosta Ellin kokonaisenergiankulutus on saatu lasku-uralle.

– Teemme kaiken mitä voimme, luonnollisesti tinkimättä asumisen laadusta ja asumismukavuudesta. Energiatehokkuustoimilla saavutetut pienemmät kulut tarkoittavat myös, että rahaa säästyy remontointiin ja asuntojen pitämiseen hyvässä kunnossa, toteaa Ojalainen.

Energiatehokkuustoimilla saavutetut pienemmät kulut tarkoittavat myös, että rahaa säästyy remontointiin ja asuntojen pitämiseen hyvässä kunnossa

Vihreämpi asuminen on siis jo arkipäivää Ellin asunnoissa asuvalle 4 300 opiskelijalle – monelle ehkä huomaamattakin. Moni ei välttämättä ole tietoinen esimerkiksi siitä, että kaupungin tytäryhtiönä Ellillä käytetty sähkö on ollut vihreää jo vuodesta 2013.

Päästöjen kannalta asumisen valinnoilla on suuri merkitys, sillä keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä asuminen muodostaa lähes kolmanneksen. Ellin ilmastotyö tukee myös Joensuun kaupungin tavoitetta olla hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä.

Päästöjen kannalta asumisen valinnoilla on suuri merkitys, sillä keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä asuminen muodostaa lähes kolmanneksen.

Kehittäminen vaatii edelläkävijän roolia

Välillä ilmastotyön kehittäminen vaatii edelläkävijän roolin ottamista uusien toimintatapojen luomiseksi.

Kesäkuussa alkaneessa pilotissa testataan erään Ellin opiskelijatalon katolla sijaitsevien aurinkopaneelien ylituotannon siirtämistä toiseen kohteeseen, jossa omia aurinkopaneeleja ei ole.

– Energiayhteisöpilotilla voimme osaltamme olla vaikuttamassa myös lainsäädännön päivittämiseen, sillä vielä tällä hetkellä energian jakaminen eri osoitteissa sijaitsevien kiinteistöjen välillä ei lainsäädännön puitteissa ole mahdollista, kertoo Ojalainen pilotin laajemmasta merkityksestä.

Tulevana syksynä Ellin ilmastotyön tuloksista saadaan entistä tarkempaa tietoa, kun Ellin päästöt lasketaan osana Ilmastokaupunki Joensuu 2025 -hankkeen ja Karelia-ammattikorkeakoulun joensuulaisille yrityksille tarjoamia maksuttomia päästölaskentoja. Hiilijalanjäljen selvittäminen voi tarjota ideoita myös ilmastotyön kehittämiselle edelleen.

Lue lisää Joensuun ilmastotyöstä osoitteessa climatejoensuu.fi ja somessa @climatejoensuu.

Hiilineutraali Joensuu 2025  • Joensuun kaupungin tavoite on olla hiilineutraali vuonna 2025. Jokainen joensuulainen voi vaikuttaa omilla asumisen, liikkumisen ja kuluttamisen valinnoillaan.

  • Ilmastotyön kannalta keskeistä on yhteistyö! Toimintansa ilmastoystävällisyyden kehittämisestä kiinnostuneet yritykset ja yhteisöt voivat liittyä Joensuun ilmastokumppanuusverkostoon. Laita viestiä osoitteeseen [email protected], niin lähetämme lisätietoa!

  • Yritysten ilmastotyöhön tarjoaa tukea vuosina 2023–2025 myös Ilmastokaupunki Joensuu 2025 -hanke. Se auttaa yritysten päästöjen pienentämisessä sekä uusien vähähiilisten ja energiatehokkaiden toimintamallien kehittämisessä.

Aiheeseen liittyviä uutisia