Kolme nuorta poseeraa kävelykadulla pyöräkatoksen edessä.

Pyöräilijät nuorten syynissä

Ttietävätkö kaupunkilaiset missä ja miten pyörällä kuuluisi liikkua? Nuoret ottivat asiasta selvää.

Pyöräilyreittejä parannetaan Joensuussa hyvää vauhtia, mutta tietävätkö kaupunkilaiset missä ja miten pyörällä kuuluisi liikkua? Tätä lähtivät tarkkailemaan Pataluodon koulun 7C draamaluokkalaiset. Oppilaat jakautuivat Joensuun keskustassa ja Rantakylässä sijaitseviin havainnointipisteisiin.

Ilahduttavaa oli huomata, että pyöräilijöitä oli näin talvellakin todella paljon. Esimerkiksi koulun lähistöllä olevassa havainnointipisteessä laskettiin vajaan tunnin aikana kulkevan 66 pyöräilijää.

Yksi nuoria paljon pohdituttanut asia oli kypärän käyttö. Positiivisena asiana huomattiin usean pyöräilijän käyttävän kypärää. Havainnointiaikaan oli jo valoisaa, joten pyörävaloja ei ollut kovin monella.

Positiivisena asiana huomattiin usean pyöräilijän käyttävän kypärää.

Monet ryhmät huomioivat, että pyöräilijät ajoivat oikeaoppisesti tien oikeassa reunassa. Emma Hirvonen, Kiira Kaasinen ja Fjolla Kelmendi havainnoivat liikennettä keskustassa Kauppakadun ja Niskakadun risteyksessä. Tehtävänä oli ottaa kuvia liikennesääntöjen ja -suositusten mukaisesti pyöräilevistä. Ryhmä joutui odottamaan hetken, mutta lopulta havainnoijat saivat kuvaan mallipyöräilijän. Pyöräilijä liikkui kypärä päässä ja näytti ajoradalta kääntyessään kädellä jopa suuntamerkin.

Havainnoinnin päätteeksi oppilaat pohtivat miten liikenneturvallisuutta voitaisiin parantaa. Yksi havainnoijista kertoi, että ”semmoiset punaiset tiet” helpottaisivat tietämään missä pyöräilijän kuuluu ajaa. Oppilaat ehdottivat myös, että koululla järjestettäisiin liikennekäytöskisa, jossa palkitaan eniten hyviä merkintöjä kerännyt luokka. Huomioitavia asioita voisivat olla muun muassa heijastimen ja pyöräilykypärän käyttö sekä liikkuminen liikennesääntöjen mukaisesti.

Tieliikennelaki muuttuu kesäkuussa

Jo nyt pyörän valkoinen etuvalo on pakollinen. 1.6.2020 lähtien pakolliseksi tulee myös punainen takavalo.

Valoa tulee käyttää hämärän ja piemeän aikaan tai kun näkyvyys on erityisen huono esimerkiksi sään takia.

Aiheeseen liittyviä uutisia