Anne Koponen ja Jarekious JB Bradley.

Mitä yhteistä on pullalla, Rambolla ja koripallolla?

Joensuu on paikka, jossa tapahtuu yllättäviä asioita. Meillä asuu rohkeita, erilaisia ihmisiä, joista tässä Anne Koponen ja Jarekious JB Bradley.

Joensuun kaupunki on saanut uuden visuaalisen ilmeen. Värimaailma on muuttunut, logo on uusi, samoin kuin muun muassa typografia ja kuvamaailma. Ilmeen valmistelun yhteydessä pohdittiin paljon, mikä tekee Joensuusta ainutlaatuisen paikan ja tätä kysyttiin myös kaupunkilaisilta. Mitä yllättävää tai hyvää erilaisille ihmisille on tapahtunut juuri täällä? Monelle Pielisjoki oli tärkeä tai he pitivät torista, nauttivat karjalaisesta puheenparresta ja rauhallisesta maalaismaisemasta.

Usein vastaukset liittyivät kuitenkin ihmisiin, kohtaamisiin. Samaa kertoivat myös Anne Koponen ja Jarekious ”JB” Bradley, KatajaBasketiin ja Joensuuhun jo kaksi kertaa palannut yhdysvaltalaisvahvistus.

Ihmiset ovat täällä todella aitoja ja haluan itsekin säilyttää sen.

– Ihmiset ovat täällä todella aitoja. He ovat ottaneet minut avosylin vastaan ja toivottaneet minut erittäin lämpimästi tervetulleeksi, kertoo Bradley syistään tulla tänne takaisin.

Bradley kertoo paikallisten tulevan helposti juttelemaan, etenkin nyt kun hän on täällä jo kolmatta kertaa.

–  Tarvitsen aikaa tutustuakseni ihmisiin, mutta juttelen ihmisten kanssa mielelläni, hän jatkaa.

Joensuulaisyleisö saa Bradleyltä myös kiitosta.

–  Jos pelaa huonosti, he kyllä sen ilmoittavat, mutta yleisö kannustaa loppuun asti eikä koskaan luovuta, hän sanoo.

Myös Anne Koposen tekevät onnelliseksi Joensuussa ihmiset. Hän valitsi esimerkiksi kohtaamisen kävelykadulla.

– Kävelin kerran kävelykadulla ja oli ollut tosi kökkönen päivä. Sitten eräs vanha rouva pysäyttää käsivarresta, että hei kuule, ihanaa kun sinulla on noin pirteän väriset vaatteet ja että voi vitsi kun piristää päivää. Se oikeasti piristi omankin päiväni!

Kun Bradley taas aikanaan palaa kotiin, hän aikoo viedä tuliaisina Joensuusta mukanaan aidon kanssakäymisen.

– Olen ujo, mutta olen ensimmäiseen Joensuun-vuoteeni verrattuna erilainen. Kun lähden kotiin, en halua muuttua. Ihmiset ovat täällä aitoja ja haluan itsekin säilyttää sen. Nyt pienen J’adore-tyttären isänä ajattelen asioista hieman eri tavalla kuin vaikka ensimmäisellä kerralla täällä ollessani.

Oranssista pitävä, iloisesti puheleva Koponen summaa Joensuun tunnelmaa:

– Ei tuo rouvan tapaaminen ole ainutkertainen tapahtuma, vaan täällä ihmiset oikeasti tulevat sanomaan kivojakin asioita. Eli tämä on sitä Joensuuta!

Ei kaikkea tätä tapahtuisi, jollei täällä oltaisi rohkeita ja annettaisi asioille mahdollisuus tapahtua.

Yllättäviä asioita tapahtuu, kun paikka on oikea ja mieli utelias

Näistä samoista yllättävistä kohtaamisista puhuu kaupungin markkinointijohtaja Markku Pyykkönen kiteyttäessään Joensuun asennetta ja samalla kaupungin uuden ilmeen viestiä.

– Yllättäviä asioita tapahtuu, kun paikka on oikea ja mieli utelias. Jotkut voivat kutsuvat tätä tuuriksi, mutta sattuma usein suosii valmistautunutta ja avointa mieltä. Joensuu on sellainen paikka, jossa asioita myös tehdään monesti vähän eri tavalla, rohkeasti yhdessä uutta kokeillen.

Kaupunginjohtaja Kari Karjalaisellekin tulee tästä mieleen monta esimerkkiä.

– Esimerkiksi meillä on suurta kansainvälistäkin kiinnostusta herättävä Suomen suurin puukerrostalo, olemme saaneet innovatiivisesta vihreästä rakentamisesta palkinnoksi taideleikkipuiston suunnittelun, Enossa taas tehdään Suomen parhaana palkittua kouluruokaa. Ja Rambo. Sen äänet on tehty Hammaslahdessa. Ja ihmiset vielä yrittävät täällä nakuuinnin maailmanennätystäkin.

– Ei kaikkea tätä tapahtuisi, jollei täällä oltaisi rohkeita ja annettaisi asioille mahdollisuus tapahtua, kaupunginjohtaja Karjalainen summaa.

Visuaalisen ilmeen uudistuksen yhteydessä Joensuulle ideoitiin oma pulla. Se on tehty kohtaamisia ja uusia oivalluksia varten.
Katso Joensuu-pullan resepti

Aiheeseen liittyviä uutisia