– Palkka tulee, kun on sovittu, työaika on joustava, tukea saa, kun tarvitsee ja ilmapiiri on leppoisa., kertoo sähkötöiden valvoja Samu Silmäri työstään Joensuun kaupungilla.
Imatralta kotoisin oleva Samu lähti aikoinaan Helsinkiin opiskelemaan insinööriksi ja päätyi asumaan Järvenpäähän ja töihin Skanskalle.
– Sitten alkoi ottaa päähän ne Etelä-Suomen ruuhkat, Samu muistelee.
“Alkoi ottaa päähän ne Etelä-Suomen ruuhkat.”
– Minut houkutteli Joensuuhun vakaa ja pitkäaikainen työpaikka. Jos hommat hoitaa hyvin, niin ei työt lopu, Samu kiteyttää.
Selkeä työnkuva ja hyvä perehdytys
Koska sähkötöiden valvoja oli uusi virka Joensuussa, Samulla ei ollut edeltäjää. Perehdytys sujui silti hyvin.
– Aina, kun oli kysyttävää, sain vastauksen. Työkaverit auttoivat tosi hyvin alusta asti. Täällä on muutenkin kannustava ilmapiiri ja tukea tarjolla, Samu kehuu.
“Työkaverit auttoivat tosi hyvin alusta asti. Täällä on muutenkin kannustava ilmapiiri ja tukea tarjolla.”
Samu on valvonut sähkötöitä Joensuun kaupungilla pian kolme vuotta ja viihtyy loistavasti. Kaupunki työpaikkana tuntuu hyvältä.
– Työ on ollut leppoisaa, olen tykännyt. Kaupungilla on selkeää. Urakkaan on varattu tietty määrä rahaa, eikä minun tarvitse vääntää rahasta urakoitsijan kanssa niin kuin yksityisellä. Minulla on alusta asti selvä käsitys, mitä tehdään ja mitä se maksaa.
Hyvä henki ja kelpo pomo
Työporukan henki on erinomainen.
– On mukavat työkaverit ja kiva tulla töihin. Voidaan puhua muustakin kuin työstä, eikä asioita oteta haudan vakavasti. Työhön liittyvissä asioissa ollaan tarpeen tullen kyllä vakavia.
Joensuun johtamiskulttuuria Samu kuvailee avoimeksi.
– Tykkään siitä, että meidät pidetään ajan tasalla. Omaan esimieheen on läheiset välit. Jos on haasteita töiden kanssa, niistä pystyy puhumaan ja hän auttaa ja, jos ei osaa, niin hän delegoi asian eteenpäin.
“Pystyn myös vaikuttamaan työkuormaani. Jos sanon, että en ehdi tehdä, niin hommaan otetaan ulkopuolinen tekijä.”
– Pystyn myös vaikuttamaan työkuormaani. Jos sanon, että en ehdi tehdä, niin hommaan otetaan ulkopuolinen tekijä.
Joustoja on löytynyt sekä opiskeluun että perhe-elämään. Tullessaan Joensuuhun Samu oli juuri aloittanut ylemmät AMK-opinnot.
– Ilmoitin, että käyn tätä koulua ja he sanoivat, että sen kun käyt. Sain olla pois töistä, jos piti. Kaupungilta tuli aihe myös opinnäytetyölle. Se helpotti valmistumista.
Sopivasti koulutusta ja hyvät työsuhde-edut
Samun mukaan koulutusta on ollut kattavasti tarjolla myös työnantajan puolelta.
– Työtehtäviin liittyviä koulutuksia on muutaman kerran vuodessa, ja muille kursseille voi ilmoittautua tarpeen vaatiessa. Olen suorittanut esimerkiksi Office-kursseja, työturvallisuuskortteja ja sähkökoulutuksia.
Joensuun työsuhde-eduista Samu on käyttänyt kauppojen antamia alennuksia kaupungin henkilökunnalle ja työmatkaliikkumisen etua.
– Alennukset ovat tulleet tarpeeseen omakotitalon remontissa. Myös tänä vuonna käyttöön tullut polkupyörä‑, bussi‑, tai pysäköintietuus on tosi hyvä.
“Ja täällä näkyy vuodenajat selkeästi. Talvella on lunta ja huomaa, kun on kesä.”
Perhe kiittää joustavaa työaikaa
Kolmen lapsen isänä Samu kiittelee myös liukuvaa työaikaa.
– Työni ovat joustavia. Pari kertaa viikossa on sovittu palaverit, mutta muuten käyn työmailla silloin, kun minulle sopii. Jos pitää viedä vaikka lapsi lääkäriin, niin voin sovittaa menoni sen mukaan.
– Liukumia saa käyttää niin paljon kuin haluaa, maksimi on 40 tuntia plussaa. Meillä on myös mahdollisuus etätöihin, se helpottaa perhearkea kummasti.
Myös Joensuun lyhyet etäisyydet saavat isältä suitsutusta.
– Etelässä lähdin töihin klo 8 ja palasin klo 18, niin ei siinä ehdi olla lasten kanssa. Nyt, kun poljen töihin vartissa, niin ehtii nähdä lapsiakin. Se on kiva.
– Ja täällä näkyy vuodenajat selkeästi. Talvella on lunta ja huomaa, kun on kesä.