Rat­kai­su­na met­sä

Metsäpääkaupunkiohjelma kertoo Joensuun ainutlaatuisuudesta

Joen­suus­ta on puhut­tu jo pit­kään Euroo­pan met­sä­pää­kau­pun­ki­na. Välil­lä hie­man taus­tal­le­kin jää­nyt aja­tus on nyt päi­vi­tet­ty tähän het­keen. Met­sä­alan toi­mi­joi­den yhdes­sä laa­ti­ma met­sä­pää­kau­pun­kioh­jel­ma koko­aa yhteen edel­leen hyvin elin­voi­mai­sen ja ainut­laa­tui­sen laa­ja-alai­sen joen­suu­lai­sen met­sä­osaa­mi­sen.

– Olem­me etsi­neet, oli­si­ko mil­lään muul­la kau­pun­gil­la vas­taa­vaa koko­nai­suut­ta, mut­ta aina siel­tä joku sek­to­ri on puut­tu­nut. Joen­suu­hun vuo­si­kym­men­ten aika­na raken­tu­nut koko­nai­suus on laa­ja-alai­suu­des­saan ainut­ker­tai­nen, pai­not­taa ohjel­ma­työs­sä tii­viis­ti muka­na ollut Joen­suun kau­pun­gin stra­te­gia­joh­ta­ja Sami Laak­ko­nen.

Olem­me etsi­neet, oli­si­ko mil­lään muul­la kau­pun­gil­la vas­taa­vaa koko­nai­suut­ta, mut­ta aina siel­tä joku sek­to­ri on puut­tu­nut.

Ohjel­ma kuvaa, kuin­ka Joen­suus­sa kou­lu­tus, tut­ki­mus, yri­tys­toi­min­ta, tuo­te­ke­hi­tys ja yhdes­sä teke­mi­nen luo­vat vah­van ja ehjän koko­nai­suu­den. Samal­la met­sä­pää­kau­pun­kioh­jel­man toi­met vah­vis­ta­vat tätä koko­nai­suut­ta. Stra­te­gia­työs­sä myös itse pro­ses­si on usein itses­sään tär­keä, niin nyt­kin.

– Kyl­lä jokai­nen muka­na ollut oppi var­mas­ti jotain uut­ta ja ennen kaik­kea meil­le piir­tyi yhtei­nen kuva ja tah­to­ti­la. Yhdes­sä teke­mi­nen ja ver­kos­tot ovat hyväs­tä syys­tä täs­sä ohjel­mas­sa yksi tär­keim­mis­tä kil­pai­lu­te­ki­jöis­täm­me, nau­laa Laak­ko­nen.

Vai­kut­ta­vuu­den kun­nian­hi­moi­suut­ta kuvaa ohjel­man tavoi­te, jon­ka mukaan vuon­na 2030 Joen­suun on kan­sain­vä­li­ses­ti arvos­tet­tu ja tun­net­tu met­sä­alan kes­kit­ty­mä, jos­sa met­sis­tä luo­daan maa­il­maa muut­ta­via inno­vaa­tioi­ta.

Joen­suu on kau­pun­gik­si myös itse suu­ri met­sä­no­mis­ta­ja.

Met­sän pii­los­sa ole­va kau­pun­ki

Myös muu­al­la maa­il­mas­sa on huo­mat­tu Joen­suun met­sä­osaa­mi­sen laa­juus jo ennen tätä ohjel­maa. Tär­keä mer­ki­tys on ollut 30 vuot­ta sit­ten perus­te­tul­la Euroo­pan met­säins­ti­tuu­til­la, jon­ka pää­kont­to­ri on Joen­suus­sa.

Joen­suu on kau­pun­gik­si myös itse suu­ri met­sä­no­mis­ta­ja. Joen­suun noin 9 000 heh­taa­rin met­sien hoi­dos­ta vas­taa met­sä­ta­lous­in­si­nöö­ri Mer­ja Kuuk­ka­nen.

– Jos Joen­suu­ta kat­soo ilmas­ta, kau­pun­kia ei tah­do edes näh­dä. Vas­ta nämä uudet, kor­keat raken­nuk­set nouse­vat pui­den lat­vo­jen yli. Ennen Joen­suus­ta näkyi kau­em­mas vain val­koi­nen sai­raa­la Tik­ka­mäel­lä, nau­rah­taa Kuuk­ka­nen.

Met­sä­pää­kau­pun­kioh­jel­ma halu­aa puhu­tel­la eri koh­de­ryh­miä. Eri taso­jen päät­tä­jiä koti­maas­ta maa­il­mal­le vakuu­te­taan sii­tä, että juu­ri Joen­suu­hun kan­nat­taa panos­taa met­siin liit­ty­vis­sä asiois­sa. Yri­tys­maa­il­mal­le ker­ro­taan alu­een koko­nai­suu­den suo­mis­ta kas­vun mah­dol­li­suuk­sis­ta. Met­sä­alaa amma­tik­seen har­kit­se­vil­le puo­les­taan ker­ro­taan, miten Joen­suus­sa kou­lu­te­tuil­le ura urke­aa vaik­ka maa­il­mal­le. Suu­rel­le ylei­söl­le ker­ro­taan met­sän monis­ta mah­dol­li­suuk­sis­ta niin talou­del­li­sel­la kuin monel­la muul­la sek­to­ril­la.

Aina vähän parem­min

Met­sä­ta­lous­in­si­nöö­ri Kuuk­ka­nen itse on myös joen­suu­lai­sen met­sä­kou­lu­tuk­sen kas­vat­ti ja ollut muka­na jo noin 30 vuot­ta hoi­ta­mas­sa kau­pun­gin met­siä. Työ nojaa kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen hyväk­sy­mään met­sän­hoi­don lin­jauk­seen.

Ase­mas­taan met­sä­pää­kau­pun­gik­si julis­tau­tu­neen kau­pun­gin met­sän­hoi­ta­ja­na Kuuk­ka­nen ei halua ottaa pai­nei­ta.

– Aja­tuk­se­na joka tapauk­ses­sa on, että teem­me tääl­lä met­siin liit­ty­vät asiat aina vähän parem­min kuin mitä vaa­di­taan. Koko ajan lisään­ty­vä tie­to ja ymmär­rys aut­ta­vat täs­sä. Itse asias­sa minun met­sän­hoi­ta­jan näkö­kul­mas­ta­ni ne asiat, joi­ta tääl­lä Joen­suus­sa opim­me ja kehi­täm­me, leviä­vät kaik­kial­le maa­il­maan aut­ta­maan kes­tä­vää met­sän­hoi­toa, kuvaa Kuuk­ka­nen näkö­kul­maan­sa Joen­suu­hun met­sä­pää­kau­pun­ki­na.

Ohjel­mas­sa on kat­sot­tu met­siä moni­puo­li­ses­ti talou­del­li­ses­ta, sosi­aa­li­ses­ta ja luon­non kes­tä­vyy­den näkö­kul­mis­ta

Rat­kai­su­na met­sä

Myös Joen­suun kau­pun­gin ilmas­to­koor­di­naat­to­ri Tuu­li Hyp­pä­nen oli muka­na laa­ti­mas­sa ohjel­maa. Hän koros­taa, miten tär­ke­ää on, että ohjel­mas­sa on kat­sot­tu met­siä moni­puo­li­ses­ti talou­del­li­ses­ta, sosi­aa­li­ses­ta ja luon­non kes­tä­vyy­den näkö­kul­mis­ta.

– Toi­voi­sin myös mui­den kau­pun­kien ymmär­tä­vän met­sät näin koko­nais­val­tai­ses­ti. Talou­del­lis­ten vai­ku­tus­ten lisäk­si met­sil­lä on ter­veys­hyö­ty­jä, ne voi­vat toi­mia hii­li­nie­lui­na ja lisä­tä luon­non moni­muo­toi­suut­ta. Ohjel­mas­sa tulee hyvin esil­le, miten koko­nais­val­tai­nen ymmär­rys met­sis­tä vaa­tii monia eri­lai­sia toi­mi­joi­ta.

– Lin­jauk­set on vedet­ty niin, että kau­pun­ki pyr­kii omis­sa met­sis­sään kas­vat­ta­maan hii­li­nie­lu­ja, huo­mioi­maan luon­non moni­muo­toi­suut­ta ja tor­ju­maan vie­ras­la­je­ja, iloit­see Hyp­pä­nen.

Ilmas­to­koor­di­naat­to­ri Hyp­pä­nen tii­vis­tää met­sä­alan toi­mi­joi­den yhdes­sä toteut­ta­man pro­ses­sin tulok­set ja met­sä­pää­kau­pun­kioh­jel­man mer­ki­tyk­sen:

– Joen­suu­lai­nen voi olla ylpeä kau­pun­kin­sa ainut­laa­tui­ses­ta met­sä­alan kes­kit­ty­mäs­tä ja sii­tä, miten sitä käy­te­tään glo­baa­lei­hin haas­tei­siin vas­taa­mi­seen.

Lue Met­sä­pää­kau­pun­ki Joen­suu ‑ohjel­ma osoit­tees­sa joensuu.fi/metsapaakaupunki

Tiesitkö tämän Euroopan metsäpääkaupungista?



  1. Penttilässä sijaitseva John Deeren tehdas on maailman suurin metsäkonetehdas.

  2. Joensuun kaupunki omistaa metsää noin 9 000 hehtaaria, josta noin 5 000 hehtaaria on talousmetsää.

  3. Metsäalaa voi opiskella Joensuussa kolmella eri koulutustasolla: Riveriassa, Karelia-ammattikorkeakoulussa ja Itä-Suomen yliopistossa.

  4. Metsäala tarjoaa Joensuussa noin 6 000 työpaikkaa monipuolisesti eri tehtävissä.

  5. Euroopan metsäinstituutin (EFI) pääkonttori sijaitsee Metla-talolla Itä-Suomen yliopiston kampuksella.

  6. Kaupungin omistamista metsistä on suojeltu hieman yli 500 hehtaaria.

  7. Joensuun kaupungin omistamista metsistä noin 1 100 hehtaaria on ulkoilu- ja virkistysmetsiä.

  8. Joensuussa on noin 400 metsäalan opiskelijaa.

  9. Metsäalan tutkimus- ja kehitystehtävissä työskentelee Joensuun seudulla noin 600 asiantuntijaa.

  10. Joensuussa on kehitetty maailmanluokan sovelluksia, joiden kautta voidaan kerätä ja analysoida metsä- ja luonnonvaratietoa.


 

 



Artikkeli on tuotettu osana Joensuun kaupungin innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen (EAKR) toimintoja, joita osarahoittavat Euroopan unioni sekä Joensuun kaupunki.

Aiheeseen liittyviä uutisia