Met­sä­bio­ta­lou­den visio­nää­rin hyp­py syvään pää­hän

Marko Uutelan ura pohjautuu vankkaan metsäalan osaamiseen

Kun osaa hom­man­sa ja ymmär­tää bis­nek­sen, pär­jää kyl­lä, uskoo BCon Oy:n perus­ta­ja Mar­ko Uute­la.

BCon Oy:n perus­ta­ja Mar­ko Uute­la aloit­ti opin­not ympä­ris­tö­alal­la, mut­ta kiin­nos­tus met­sä­työ­tä koh­taan roi­hah­ti liek­kei­hin työ­vaih­dos­sa Län­si-Irlan­nis­sa vuon­na 2000. Irlan­nis­sa Uute­la havait­si met­sä­alan ole­van hänen todel­li­nen kut­su­muk­sen­sa, ja kak­si vuot­ta myö­hem­min mies jo aloit­ti met­sä­tie­tei­den opin­not sil­loi­ses­sa Joen­suun yli­opis­tos­sa. Maa­ta­lous- ja met­sä­tie­tei­den mais­te­rin pape­rit oli­vat kädes­sä vuon­na 2007. 

Mar­ko Uute­la suun­tau­tui ensin ympä­ris­tö­alal­le, mut­ta met­sä­asiat vei­vät men­nes­sään.

Mais­te­rik­si val­mis­tut­tu­aan Uute­la aloit­ti työs­ken­te­lyn Raja­fo­rest Oy:ssä, jos­sa hän oppi laa­ja-alai­ses­ti met­sä­bis­nek­sen toi­min­taa ja nousi nopeas­ti yri­tyk­sen toi­mi­tus­joh­ta­jak­si. Uute­la viih­tyi­kin Raja­fo­res­tis­sa kun­nioi­tet­ta­vat 12 vuot­ta, kun­nes oli aika siir­tyä elä­mäs­sä eteen­päin.

Uute­la alkoi poh­tia, voi­si­ko omaa osaa­mis­taan läh­teä kau­pal­lis­ta­maan.

Uute­la uskoo, että alan tule­vai­suus liit­tyy vah­vas­ti teko­ä­lyyn ja sen moni­nai­siin mah­dol­li­suuk­siin logis­tii­kas­ta tuo­tan­non opti­moin­tiin.

– Mie­tin, pys­tyi­sin­kö elät­tä­mään itse­ni. Sat­tu­mal­ta sit­ten tuli muu­ta­ma tut­tu kyse­le­mään, voi­sin­ko teh­dä toi­mek­sian­to­na hak­kee­seen ja polt­toai­nei­siin liit­ty­viä jut­tu­ja, Uute­la muis­te­lee.

Mar­ko Uute­lal­le sel­vi­si pian, että hänen met­sä­alan osaa­mi­sel­le on kysyn­tää, ja niin­pä hän päät­ti kokeil­la omia sii­pi­ään. 

– Huo­ma­sin, että osaa­mi­sel­le­ni on mark­ki­noi­ta. Niin­pä sit­ten puo­li vuot­ta myö­hem­min lai­toin fir­man pys­tyyn ja hyp­pä­sin suo­raan syvään pää­hän, Uute­la tote­aa.

Oppi­ra­hat mak­set­tu

Ennen yri­tyk­sen perus­ta­mis­ta Uute­la kävi Busi­ness Joen­suun jär­jes­tä­män aloit­ta­van yrit­tä­jän ryh­mä­val­men­nuk­sen, mis­tä oli apua yri­tyk­sen lii­ke­toi­min­tai­dean työs­tä­mi­seen ja ylei­seen yrit­tä­jyy­den poh­din­taan. Sit­ten hän oli vuo­den päi­vät yri­tys­kiih­dyt­tä­mös­sä, mis­sä hiot­tiin perus­lii­ke­toi­min­taa ja etsit­tiin kehit­tä­mis­koh­tei­ta. 

– Yri­tys­kiih­dyt­tä­mös­sä nousi pari tär­ke­ää jut­tua esiin, ja niis­tä on ollut pal­jon iloa sen jäl­keen, Uute­la ker­too.

Vaik­ka Mar­ko Uute­lal­la on vank­ka met­sä­bio­ta­lou­den ja ‑ener­gian osaa­mi­nen, on kon­sul­toin­ti ollut jotain uut­ta ja ihmeel­lis­tä aina näi­hin päi­viin saak­ka. Alus­sa haas­tee­na oli eten­kin asia­kas­suh­tei­den luo­mi­nen ja oman osaa­mi­sen kau­pal­lis­ta­mi­nen.

Yrit­tä­jyy­den alkuai­koi­na Uute­la lähes­tyi pie­nem­piä poten­ti­aa­li­sia asiak­kuuk­sia, kuten met­sä­ko­neu­ra­koit­si­joi­ta ja pie­niä voi­ma­lai­tok­sia. Hän kuvai­lee näi­tä alku­vai­hei­ta “oppi­ra­ha­pro­ses­si­na”, kun Uute­la läh­ti kar­toit­ta­maan asiak­kai­den tar­pei­ta kehit­tääk­seen yri­tyk­sen­sä pal­ve­lu­ja.

Asia­kas­läh­töi­syys on ollut tär­keä­tä Uute­lal­le. Hän halu­aa ymmär­tää asia­kas­kun­taan­sa ja vas­ta­ta hei­dän tar­pei­siin­sa yksi­löl­li­ses­ti.

– Kävin asia­kas­kun­taa puhe­li­mit­se läpi kes­kus­te­le­mal­la hei­dän kans­saan. Sitä kaut­ta aloin taval­laan ymmär­tää, mitä asia­kas­kun­ta halu­aa, ja min­kä­lais­ta pal­ve­lua he tar­vit­se­vat, Uute­la ker­too.

Uute­la näkee met­sä­bio­ta­lou­den suu­rim­pi­na haas­tei­na raa­ka-ainei­den niuk­kuu­den ja nii­den vas­tuul­li­sen han­kin­nan. Hän uskoo, että alan tule­vai­suus liit­tyy vah­vas­ti teko­ä­lyyn ja sen moni­nai­siin mah­dol­li­suuk­siin logis­tii­kas­ta tuo­tan­non opti­moin­tiin. Uute­la näkee myös bio­hii­li­tuo­tan­nos­sa pal­jon mah­dol­li­suuk­sia.

– Kuin­ka hyviä mene­tel­miä voi­daan kehit­tää vaik­ka­pa len­to­polt­toai­nei­siin tai lai­va­lii­ken­teen meta­no­liin? Onko sel­lai­sia tuo­tan­to­rat­kai­su­ja, jot­ka ovat pom­min­var­mo­ja ja vie­lä kan­nat­ta­via, Uute­la poh­tii.

Asia­kas­läh­töi­syys aju­ri­na

Uute­la on aina ollut asia­kas­läh­töi­sen ajat­te­lu­ta­van puo­les­ta­pu­hu­ja, ja tämä filo­so­fia on kul­ke­nut muka­na koko hänen ura­pol­kun­sa ajan. Hänel­le on ollut tär­ke­ää, että työ perus­tuu todel­li­seen vuo­ro­vai­ku­tuk­seen asiak­kaan kans­sa, jos­sa ymmär­re­tään asiak­kaan tar­peet ja vas­ta­taan nii­hin yksi­löl­li­ses­ti.

– Ei ole val­mis­pa­ket­te­ja, kaik­ki on uniik­kia, hän sanoo ja lisää, että asia­kas­läh­töi­syys ei ole vain yri­tyk­sen menes­tyk­sen perus­ta, vaan myös hänen omas­sa työs­sään se on ollut tär­kein aju­ri.

Uute­la on aina ollut asia­kas­läh­töi­sen ajat­te­lu­ta­van puo­les­ta­pu­hu­ja, ja tämä filo­so­fia on kul­ke­nut muka­na koko hänen ura­pol­kun­sa ajan.

Tätä ajat­te­lu­ta­paa Uute­la on toteut­ta­nut uran­sa aika­na myös yrit­tä­jä­nä. Hän pai­not­taa, kuin­ka tär­ke­ää on muis­taa jous­ta­vuus ja rea­goin­ti­ky­ky, kun asiak­kaan tar­peet muut­tu­vat. 

– Me emme voi jää­dä täy­sin van­haan, vaik­ka uusien tar­pei­den myö­tä men­nään eteen­päin. Van­han ja uuden tasa­pai­no on se, jon­ka kaut­ta ete­nem­me, Uute­la mai­nit­see.

Yhteis­työ­tä yli rajo­jen

Uute­la on koke­nut, että hen­ki­lö­koh­tai­set suh­teet ovat avain myös kan­sain­vä­li­seen yhteis­työ­hön. Kiin­nos­tus Japa­niin ja sin­ne syn­ty­nyt hen­ki­lö­koh­tai­nen yhteys on ollut hänel­le eri­tyi­nen. 

Uute­la ker­too, kuin­ka hänel­lä on ollut pit­kä­ai­kai­nen yhteys japa­ni­lai­sen pro­fes­so­rin kans­sa, joka on tuo­nut ryh­män­sä Suo­meen usei­ta ker­to­ja. Yhtei­set kes­kus­te­lut bio­ener­gias­ta ja muis­ta aiheis­ta ovat olleet hänel­le pait­si mie­len­kiin­toi­sia myös arvok­kai­ta hen­ki­lö­koh­tai­ses­sa ja amma­til­li­ses­sa mie­les­sä.

– Minul­le tämä suh­de on ollut enem­män kuin pelk­kää lii­ke­toi­min­taa. Olen pitä­nyt huol­ta sii­tä, että olem­me yhtey­des­sä, mut­ta en ole aktii­vi­ses­ti läh­te­nyt etsi­mään uusia kon­tak­te­ja Japa­nis­ta. 

Vii­den vuo­den pääs­tä meil­lä pitäi­si olla kol­mes­ta vii­teen hen­ki­löä töis­sä, tai olem­me luo­neet uusia kump­pa­nuuk­sia ja lii­ke­vaih­dos­ta yli puo­let tulee kan­sain­vä­li­sil­tä mark­ki­noil­ta.

– Poh­ja­työ on kui­ten­kin teh­ty, ja toi­von, että se jos­kus avaa suu­rem­man mah­dol­li­suu­den, Uute­la poh­tii.

Uute­lal­le uran ja suh­tei­den hoi­ta­mi­nen ei ole vain nume­roi­ta ja saa­vu­tuk­sia, vaan koko­nais­val­tais­ta ajat­te­lua ja pit­kä­jän­teis­tä työs­ken­te­lyä. Hän ei odo­ta suu­ria kan­sain­vä­li­siä avauk­sia heti, mut­ta uskoo vakaas­ti, että juu­ri tämä pit­kä­jän­tei­nen työ tuo tule­vai­suu­des­sa tulok­sia.

– Näen tämän pit­kän ja hen­ki­lö­koh­tai­sen pro­ses­sin tär­keä­nä. Jos­kus se tuo tul­les­saan isom­man kau­pal­li­sen läpi­mur­ron – ja jos ei tuo, niin on sil­ti ollut arvo­kas­ta, Uute­la kuvai­lee.

Ver­kos­toi­tu­mi­nen vie eteen­päin

Uute­lal­la on posi­tii­vi­nen visio BCon Oy:n tule­vai­suu­des­ta. Hän uskoo uusiin kump­pa­nuuk­siin, tii­min kas­vuun ja lii­ke­toi­min­nan kan­sain­vä­lis­ty­mi­seen.

Mar­ko Uute­la uskoo, että menes­ty­mi­nen perus­tuu oikei­siin suh­tei­siin ja ver­kos­toi­hin. Hän kokee, että ver­kos­toi­tu­mi­nen ei ole vain kau­pal­lis­ta teke­mis­tä, vaan se on myös aidon yhteis­työn ja luot­ta­muk­sen raken­ta­mis­ta. Uute­la näkee oman kil­pai­lue­tun­sa käy­tän­nön osaa­mi­ses­sa.

– Meil­lä on syväl­lis­tä osaa­mis­ta ja kyky sovel­taa sitä käy­tän­nös­sä – se erot­tuu, hän sanoo.

Uute­la kat­soo tule­vai­suu­teen opti­mis­ti­ses­ti ja uskoo, että tii­mi kas­vaa seu­raa­vien vuo­sien aika­na. Hän uskoo myös yri­tys­toi­min­nan kan­sain­vä­li­seen kas­vuun.

– Vii­den vuo­den pääs­tä meil­lä pitäi­si olla kol­mes­ta vii­teen hen­ki­löä töis­sä, tai olem­me luo­neet uusia kump­pa­nuuk­sia ja lii­ke­vaih­dos­ta yli puo­let tulee kan­sain­vä­li­sil­tä mark­ki­noil­ta, hän visioi.

Yrit­tä­jä­nä ole­mi­nen tar­koit­taa Uute­lal­le jat­ku­vaa oppi­mis­ta ja sitou­tu­mis­ta. Hän uskoo vah­vas­ti yri­tyk­sen kas­vuun, ja moti­vaa­tio teke­mi­seen on vah­va. Uute­la työs­ken­te­lee koti­toi­mis­tol­ta käsin, jol­loin koti­vä­ki on lähel­lä. 

Työn ja vapaa-ajan voi aika­tau­lut­taa itse, joten ajan­käy­tön hal­lin­ta on omis­sa käsis­sä. Mar­ko Uute­la uskoo, että jos hän teki­si pit­kiä työ­päi­viä jos­sain muu­al­la, se voi­si muo­dos­tua ongel­mal­li­sek­si. 

– Kun on teh­nyt kai­ken, mitä on tar­vin­nut, voi lait­taa tie­to­ko­neen tauol­le. Nyt olen luvan­nut, että jou­lu­na ja hiih­to­lo­mal­la pidän vii­kon lomaa. Sit­ten ensi kesä­nä vie­tän oikean kesä­lo­man — ellei sit­ten tule töi­tä, Uute­la tuu­maa.

Artik­ke­li on tuo­tet­tu osa­na Joen­suun kau­pun­gin inno­vaa­tio­toi­min­nan eko­sys­tee­mi­so­pi­muk­sen (EAKR) toi­min­to­ja, joi­ta osa­ra­hoit­ta­vat Euroo­pan unio­ni sekä Joen­suun kau­pun­ki.

Aiheeseen liittyviä uutisia