Juttuklubi on Joensuussa kerran kuukaudessa järjestettävä maahan muuttaneiden ja yritysvierailijoiden kohtaamispaikka. Klubille saapuu yritysvierailijoita, jotka antavat informaatiota suomalaisesta työelämästä. Klubia järjestetään englanniksi ja selkosuomeksi. Juttuklubi on maksuton ja avoin kaikille maahan muuttaneille Joensuulaisille.
Joensuun Juttuklubin päätavoitteena on tarjota joensuulaisille maahan muuttaneille paikka verkostoitumiselle työnantajien ja klubilaisten kanssa, sekä antaa informaatiota suomalaisesta työkulttuurista. Klubia pyöritetään kaksikielisesti englanniksi ja selkosuomeksi, joka mahdollistaa suomen kielen oppimisen matalalla kynnyksellä. Kävijämäärä saavutti ennätyksensä 23.10.2024 pidetyssä kerrassa, rikkoen 48 ihmisen kävijämäärän yhdelle kerralle.
Taru Väisänen ja Juha Forsblom ovat pyörittäneet Juttuklubia vuoden 2022 keväästä asti. Maahanmuuttajatyön asiantuntija ja SIMHE-ohjaaja Taru Väisänen työskenteli Karelia AMK:n hankkeessa, jossa kehitettiin kansainvälisten opiskelijoitten erilaisia tukipalveluita monista näkökulmista. Hankkeella työskennellessään Väisänen huomasi Ylen kirjoittaman artikkelin Jyväskylän Juttuklubista ja alkoi suunnittelemaan konseptin tuomista Joensuuhun. Yhteistyökumppaneiden etsinnän tuloksena Luotsi valikoitui kumppaniksi tukemaan oppilaitosta. Yritysagentti Juha Forsblom liittyi Luotsilta mukaan, josta Juttuklubin perustaminen sai alkunsa.
Joensuun juttuklubi on inspiroitunut Jyväskylän Juttuklubista, mutta klubien välillä on selkeitä käytännöllisiä eroja. Eroavaisuutena Jyväskylän ja Joensuun Juttuklubin välillä ovat kiinteä sijainti ja yritysvierailut. Joensuussa yritysvierailijat saapuvat Juttuklubin vakituisiin tiloihin, kun taas Jyväskylässä juttuklubilaiset toteuttavat yritysvierailunsa kiertämällä paikallisissa yrityksissä. Väisänen ja Forsblom halusivat vakituisen sijainnin olevan Luotsissa, Joensuun työllisyyspalveluiden tiloissa, uskoen keskeisen sijainnin helpottavan klubille saapumista.
Klubia järjestetään kerran kuukaudessa Luotsissa, Joensuun työllisyyspalveluiden tiloissa. Jokaisella kerralla on vaihteleva työelämään liittyvä teema ja siitä puhuva asiantuntija. Asiantuntijavierailijat esittävät informaationsa suomeksi ja englanniksi, joka mahdollistaa kielten ymmärtämisen ja oppimisen. Suomenkielisiä termejä käännetään luontaisesti englanniksi ja selitetään auki. Klubilaiset voivat esittää kysymyksiä asiantuntijoille klubin aikana tai jälkeen.
Maahan muuttajien työllistäminen on näiden vuosien asia myös Pohjois-Karjalassa, koska yritykset alkavat tiedostamaan sen potentiaalin ja välttämättömyyden.
Forsblom uskoo Juttuklubin hyötynä olevan juuri interaktiot kävijöiden ja asiantuntijavierailijoiden välillä. Työnantajien kanssa pääsee puhumaan kasvotusten, joka lisää heidän saavuttavuuttaan.
–Jos ajatellaan rekrytointitapahtumia, joissa on hälinää ja kiireisiä tilanteita, niissä ei pääse käymään syvällisiä keskusteluita. Juttuklubissa on se hyvä puoli, että saadaan rauhassa jutella ja kysellä, Forsblom kertoo.
Juttuklubi on avoin kaikille maahan muuttaneille Joensuulaisille. Kävijöistä suurin osa on opiskelijoita Karelialta, UEFlta ja Riverialta. Kävijäkunta vaihtelee, mutta vakituisia kävijöitä on alkanut muodostumaan. Väisäsen ja Forsblomin pyrkimyksenä on tehdä klubille tulemisesta helppoa, matalalla kynnyksellä. Ohessa on aina kahvia, teetä ja pientä naposteltavaa. Kävijöiden toivotaan saavan klubilta mukaansa uutta tietoisuutta ja itsevarmuutta urapoluille.
–Halutaan, että kävijät saavat faktatietoa, verkostoja ja kontakteja. Sanoisin myös, että halutaan antaa rohkaisua ja itseluottamusta. Uskoa siihen, että asiat kyllä järjestyvät, Väisänen toteaa.
Oli kiva nähdä näin paljon porukkaa kuuntelemassa.
–Maahanmuuttajien työllistäminen on näiden vuosien asia myös Pohjois-Karjalassa, koska yritykset alkavat tiedostamaan sen potentiaalin ja välttämättömyyden. Monissa työpaikoissa täytyy pystyä työllistämään maahanmuuttajia. Se on mahdollisuus yrityksillekin, toteaa Forsblom maahanmuuttajien työllistämisestä.
Lokakuun klubin teemana oli ’Tärkeitä asioita työsuhteessa – mitä sinun pitää tietää?’ ja asiantuntijavierailijana HR-asiantuntija Hanna Asikainen Pohjois-Karjalan Osuuskaupasta. Hänen vierailunsa keskittyi PKO:n yritysesittelyyn ja työskentelyyn Suomessa. Asikainen oli viime kesänä mukana perehdyttämässä kansainvälisiä PKO:n työntekijöitä, joten hänellä oli paljon annettavaa aiheesta.
Vierailun tavoitteena Asikainen toivoi antavansa tietoa PKO:sta: sen yritysmuodosta, työtehtävistä, toimialoista sekä laajoista uramahdollisuuksista ympäri Pohjois-Karjalaa. Eniten klubissa hän odotti yritysesittelyn pitämistä englanniksi. Kävijämäärä yllätti Asikaisen positiivisesti.
–Jäi leppoisa fiilis, oli kiva nähdä näin paljon porukkaa kuuntelemassa, kehuu Asikainen.
Kansainvälisten opiskelijoiden ja maahan muuttaneiden uraohjaus ei ole uusi asia Joensuussa. Karelia amk:ssa ollaan järjestetty Kansainvälistä uraohjaamo ‑hanketta 2021–2023, sekä SIMHE-palveluita (Supporting Immigrants in Higher Education) vuodesta 2017. Joensuu Juttuklubin käynnistyi osana Kansainvälinen uraohjaamo ‑hanketta ja nykyään se on osa SIMHE- palveluita.
Juttuklubi kokoontuu vielä tänä syksynä keskiviikkona 27.11 klo 17–19 Luotsissa, Joensuun työllisyyspalveluiden tiloissa, Plaza Centrum Kauppakatu 29. Ensi vuoden alusta kokoontumispaikka on Carelicumin yhteydessä, Koskikatu 5.