Joensuu ja Pohjois-Karjala pääsivät näyttämään monipuolista metsäosaamistaan, kun Business Finland yhteistyökumppaneineen toi maakuntaan vieraita Kanadasta ja Yhdysvalloista. Noin viikon mittaisen reissun varrelle mahtui useita kohteita eri puolilta Suomea.
Pohjois-Karjalan alueella ohjelmaan kuului vierailu Valtimon metsäkonekoululla ja Kolilla. Lisäksi ryhmä pääsi seuraamaan energiapuun korjuuta ja kuulemaan suomalaisen metsänhoidon perusteista metsäkävelyllä.
Joensuun seutu on metsänhoito-osaamisen, tutkimuksen, teknologioiden ja teollisuuden osalta ykkönen koko Euroopassa.
– Ohjelma painottuu erityisesti metsien hoitoon ja hyödyntämiseen sekä puupohjaisiin tuotteisiin. Myös useampi paikallinen metsäalan yritys esittäytyy vierailun aikana, Risto Huhta-Koivisto Business Finlandilta kertoo.
Ryhmän tavoitteena on kerätä parhaita käytäntöjä metsien hoidosta ja metsätaloudesta, mutta myös kestävyydestä ja biodiversiteetistä. Joensuu valikoitui kohteeksi erityisesti vahvan ja monipuolisen osaamisen myötä.
– Uskomme, että täältä he saavat parhaan tiedon useista eri teemoista. Joensuun seutu on metsänhoito-osaamisen, tutkimuksen, teknologioiden ja teollisuuden osalta ykkönen koko Euroopassa, Huhta-Koivisto toteaa.
Ideoita osaajien kouluttamiseen
Kanadalainen Geoff M. Clarke johtaa kestävän ja taloudellisen kehityksen prosesseja Port Hawkesburyn paperitehtaalla Nova Scotiassa. Hän kertoo käyneensä Suomessa edellisen kerran kymmenen vuotta sitten.
– Tämä matka on ollut hyvä päivitys metsäalan nykyhetkeen Suomessa. Halusin nähdä, missä mennään yritysten, tutkimuksen, koulutuksen ja TKI-toiminnan kanssa. Olen saanut paljon uutta tietoa siitä, miten Suomessa vastataan metsäbiotalouden tämän hetken megatrendeihin, Clarke toteaa.
Clarke kiittelee järjestäjiä onnistuneesta matkaohjelmasta. Erityisen vaikuttunut hän on Valtimon metsäkonekoulun toiminnasta alan työvoimatarpeisiin vastaamiseksi.
Olen saanut paljon uutta tietoa siitä, miten Suomessa vastataan metsäbiotalouden tämän hetken megatrendeihin.
– Valtimolla näimme, miten tarvittava osaaminen rakentuu onnistuneesti sekä teoriassa että käytännössä. Esimerkiksi simulaattoreita hyödyntämällä opintoihin saadaan käytännönläheisyyttä ja pelillisyyttä. Tämä malli olisi hienoa viedä Kanadaan, hän suunnittelee.
Clarken mukaan metsiin liittyvässä keskustelussa on tällä hetkellä muutama erityisen tärkeä teema, joita hän mielellään veisi syvemmälle käytäntöön Suomesta mallia ottaen.
– Moderni metsätalous, jossa metsänhoidon tehokkuus ja kestävyys yhdistyvät, on tällä hetkellä yksi alan isoista kysymyksistä. Lisäksi myös osaaminen ja koulutus sekä tulevaisuuden metsäpohjaiset tuotteet puhuttavat. Tällä matkalla olen saanut paljon tietoa siitä, miten yritys voi erottautua ja laajentaa toimintaansa uusiin puupohjaisiin tuotteisiin, Clarke kertoo.
Talouden ja kestävyyden tasapaino
Washingtonin osavaltiosta matkalle lähtenyt Kristine Reeves katsoo metsiin liittyvää keskustelua julkisen toimijan silmin.
– Washingtonin osavaltio omistaa noin kaksi miljoonaa hehtaaria metsää. Työssäni olen päättämässä siitä, kuinka näitä metsiä hoidetaan, hän kertoo.
– Haluaisin yhdistää tavoitteellisen metsänhoidon, mutta huomioida myös taloudellisen puolen. Tämä matka on todistanut, että meillä on suomalaisilta vielä paljon opittavaa, Reeves toteaa.
Tämä matka on todistanut, että meillä on suomalaisilta vielä paljon opittavaa.
Pohjois-Karjalan metsäkohteissa vietetyn päivän aikana Reeves on huomannut muun muassa alueen vahvan yhteistyön.
– Tämä on ollut hieno käytännön osoitus toimivasta yhteistyöverkostosta. Tarvitaan oikeat osaajat oikeilla taidoilla ja yritykset, jotka jalostavat tuotteet eteenpäin.
Reevesin mukaan Suomessa ollaan pitkällä myös ilmastokysymysten ja metsätalouden yhdistämisessä.
– Voisimme ottaa mallia siihen, kuinka syntyy yhteinen ymmärrys ilmasto- ja metsäkysymysten välillä. Sitä kautta on mahdollista edetä kohti kestävää metsätaloutta, joka toimii yhtenä ratkaisuna ilmastonmuutoksen aiheuttamiin ongelmiin, hän päättää.