Ihmiskäsityksiä-näyttely taidemuseolla

Näyttelyyn valitut teokset heijastelevat erilaisia käsityksiä ihmisyydestä

Joensuun taidemuseon Ihmiskäsityksiä-näyttely nostaa esille teoksia taidemuseon omista kokoelmista. Näyttelyssä on esillä teoksia muun muassa Rafael Wardilta, Eino Härköseltä, Reetta Gröhn-Soiniselta, Sami Parkkiselta, Marjatta Hanhijoelta, Tuomas von Boehmilta sekä Juhani Linnovaaralta.

Niiden rinnalla esillä on myös kuvataiteilija Jukka Hautamäen keinoälyyn pohjautuvia mediataideteoksia. Vanhimmat kokoelmiin kuuluvat teokset näyttelyssä ovat 1910-luvulta, kun taas Hautamäen uusimmat teokset ovat valmistuneet tänä vuonna.

Näyttelyyn valitut teokset heijastelevat erilaisia kysymyksiä ihmisyydestä. Ihminen on ollut kuvataiteen historiassa tyypillinen tutkimuksen kohde, jota on kuvattu paitsi fyysisenä olentona myös aseman ja yhteiskunnallisen roolin kautta. Lisäksi taiteessa on pureuduttu filosofisiin ajatuksiin ihmisyyden olemuksesta ja mahdollisista yhdistävistä tekijöistä yksilöiden välillä – jaetusta ihmisyyden kokemuksesta.

Hautamäen teoksissa pohditaan, mitä kuvataide on tulevaisuudessa: kuka taidetta tekee, miten sitä tehdään ja kenelle sitä esitetään? Neuroverkkoihin ja tekoälyyn perustuvissa teoksissa kasvokuvat muodostavat katkeamattoman, alati kehittyvän jatkumon.

Näyttely on avoinna 9.1.2022 saakka.
Joensuun taidemuseo Onni
Kirkkokatu 23, Joensuu
joensuuntaidemuseo.fi

Aiheeseen liittyviä uutisia