Hirsirakentamisen suosio noussut viime vuosina

Hirsirakentaminen on myös ekologinen vaihtoehto

Hirren suosio loma-asuntojen rakentamisessa on jatkunut jo monien vuosien aikana. Nykyään kuitenkin on alettu entistä enemmän käyttämään hirttä muissakin rakennuksissa rakennusmateriaalina.

Se (hirsi) on helppo materiaali työstää

Hirsi on muuntautuva materiaali

Joensuulaiseen hirsirakentamiseen erikoistuneen rakennusfirman Moderno Oy:n toimitusjohtaja Tapio Suominen sanoo hirrestä rakennettujen talojen rakentamisen olleen nousussa viimeisen parin vuoden aikana. Suomista kuitenkin mietitytti kehityksen suunta, koska rakentaminen on hänen mukaansa kallistunut.

–Ihmiset uskoo siihen hirsirakentamiseen ja se tuo sitä kautta kasvua, Suominen kertoo.

Suominen pohtii syitä, miksi hirsirakentaminen on suosittua. Hän nostaa muunneltavuuden erääksi kohdaksi. Hirsi mahdollistaa monipuoliset käyttömahdollisuudet paitsi erilaissa rakennustyypeissä samalla myös eri rakennusosissa.

Haittapuoleksi hän nostaa yleisen yksityiskohdan, eli hirren kastumisen pystytysvaiheessa. Suominen muistuttaakin, että pystytyksen on tapahduttava varsin verkkaisesti. Tai vähintään rakennus on saatava joutuisasti siihen vaiheeseen, että se saadaan säältä suojaan.

–Se (hirsi) on helppo materiaali työstää, Suominen toteaa.

Rakennuslupaa ei tule, jos hiilijalanjälki on liian iso

Hirsirakentamisen ekologisuus

Hirsirakentaminen on usealta kannalta tarkasteltuna ekologista. Puu on täysin luonnonmukainen ja uusiutuva rakennusmateriaali. Se toimii rakennuksessa hiilinieluna ja se voidaan usein uusiokäyttää uuteen rakennukseen tai aivan elinkaarensa päässä bioenergiana polttaa esimerkiksi rakennusten lämmöntuotannossa.

Rakennettu hirsi myös sitoo reilusti hiilidioksidia myös rakentamisen jälkeen. Sen lisäksi, että puu kasvaessaan hyödyntää hiilidioksidia. Hirsitaloteollisuus ry:n toimitusjohtaja Seppo Romppainen sanoo Ylen artikkelissa vuonna 2019, että rakennuslupaa ei tule, jos hiilijalanjälki on liian iso.

Useiden tutkimusten ja selvitysten mukaan asukkaat ovat olleet tyytyväisiä hirsitalojen sisäilman laatuun.

Toivotaan, että saataisiin tulevaisuudessa tehtyä aito hirsi kerrostalo, mihin ei tarvittaisiin metallirakennetta sinne kantaviin osiin

Miltä näyttää tulevaisuus?

Hirsitalojen arkkitehtuuri on saanut hirrestä valmistettujen talojen ulkomuodon näyttämään modernilta, eikä niitä aina edes tunnista hirsitaloiksi. Tämän takia hirsitaloja on nykyään helpompi toteuttaa sopivan näköisiksi kaupunkialueelle. Valmiit talopaketit saattavat houkutella myös nopeampaan rakentamiseen.

Painumaton hirsirakenne on mahdollistanut ennennäkemättömiä ratkaisuja suunnitteluun. Koulujen, päiväkotien ja muiden julkisten kohteiden rakentamisessa on käytetty lisääntyvissä määrin hirttä, kun kunnissa on jouduttu tekemään uusia rakennuksia vanhojen sisäilmaongelmista kärsineiden tilalle.

–Toivotaan, että saataisiin tulevaisuudessa tehtyä aito hirsi kerrostalo, mihin ei tarvittaisiin metallirakennetta sinne kantaviin osiin. Se olisi kova juttu, Tapio Suominen toivoo.

Aiheeseen liittyviä uutisia