Foto­nii­kan ja met­sä­bio­ta­lou­den ammat­ti­lai­sia 

Fotoniikan ja metsäbiotalouden aloille tullaan monia eri reittejä pitkin

Joen­suu on kan­sain­vä­li­ses­ti­kin mer­kit­tä­vä teki­jä sekä foto­nii­kan että met­sä­bio­ta­lou­den aloil­la. 

Foto­niik­ka-ala kas­vaa hur­jaa vauh­tia maa­il­mal­la, ja Joen­suu on yksi sen tun­nis­te­tuis­ta kes­kit­ty­mis­tä. Kau­pun­gis­sa työs­ken­te­lee foto­nii­kan paris­sa yli 350 ammat­ti­lais­ta, ja mää­rä kas­vaa jat­ku­vas­ti. Joen­suu on myös Suo­men suu­rin foto­nii­kan kou­lut­ta­ja.

Met­sä­bio­ta­lou­den alal­la Joen­suus­sa työl­lis­tyy yli 6 000 hen­ki­löä, jois­ta 600 asian­tun­ti­ja- ja kehit­tä­mis­teh­tä­vis­sä. Alan osaa­jia val­mis­tuu lähes 20 eri tut­kin­to­ni­mik­keel­lä. 

Vil­kais­taan­pa, mil­lai­sia tyyp­pe­jä met­sä­bio­ta­lou­den ja foto­nii­kan paris­sa työs­ken­te­lee. 

Mar­kus Soik­ke­li, laa­tu­tek­nik­ko, Nanocomp Oy 

Nanocom­pil­la työs­ken­te­le­vä Mar­kus Soik­ke­li suo­sit­te­lee foto­niik­kaa ala­na kenel­le tahan­sa.

– Olen oikeas­taan hyvä esi­merk­ki sii­tä, kuin­ka monen­lai­sis­ta taus­tois­ta voi pää­tyä foto­nii­kan alal­le. Val­mis­tuin alun perin auto­maa­la­rik­si ja ehdin kokeil­la usei­ta ammat­te­ja, kun­nes nel­jä vuot­ta sit­ten löy­sin tie­ni Nanocom­pil­le. 

– Nanocomp val­mis­taa nano-opti­sia kom­po­nent­te­ja, joi­ta käy­te­tään esi­mer­kik­si mobii­li­lait­tei­den näy­töis­sä ja hah­mon­tun­nis­tuk­ses­sa. 

– Aloi­tin tuo­tan­non laa­dun­tar­kas­ta­ja­na ja olen sit­tem­min eden­nyt laa­tu­tek­ni­kok­si. Vas­taan muun muas­sa 3D-mit­ta­lait­tei­den ohjel­moin­nis­ta ja tuo­tan­non tuke­mi­ses­ta. 

– Työn vaih­te­le­vuus ja kehit­ty­mi­nen ovat alal­la paras­ta, ja suo­sit­te­len foto­niik­kaa ala­na kenel­le tahan­sa. Tämä on jat­ku­vas­ti kehit­ty­vä ala, ja työ­tä var­mas­ti pii­saa niin kau­an kuin on ole­mas­sa elekt­ro­niik­kaa ja lede­jä! 

Rau­no Tans­ka­nen, met­su­ri, Joen­suun kau­pun­ki 

Rau­no Tans­ka­nen arvos­taa moni­puo­li­suu­den lisäk­si työs­sään vapaut­ta ja ulkoil­maa.

– Met­sä on ollut tut­tu ympä­ris­tö pie­nes­tä pitäen, maa­seu­dun poi­ka­na. Pik­ku­poi­ka­na haa­vei­lin polii­sin amma­tis­ta ja raken­nusa­las­ta, mut­ta pää­dyin met­sän­hoi­don pariin.  

– Val­mis­tut­tua­ni met­säin­si­nöö­rik­si aloi­tin met­su­ri­na Joen­suun kau­pun­gil­la vuon­na 2012 ja vaki­tui­se­na vuon­na 2017. Sii­tä saak­ka olen näis­sä hom­mis­sa ollut. 

– Työ kau­pun­gin met­su­ri­na on moni­puo­lis­ta ja vaih­te­le­vaa. Se kat­taa met­sän­hoi­don lisäk­si esi­mer­kik­si istu­tuk­sia, rai­vauk­sia ja eri­kois­töi­tä puis­toa­lueil­la. Onpa välil­lä teh­ty myös lumi­töi­tä, ja juu­ri nyt työn alla oli­vat uudet nimi­kylt­tien tol­pat Joen­suun puu­la­ji­puis­toon. 

– Arvos­tan työs­sä­ni sen vapaut­ta ja ulkoil­maa. Punt­ti­sa­lia­kaan ei kai­paa, kun päi­vät kulu­vat fyy­si­sis­sä töis­sä. 

– Tämä on todel­la moni­puo­lis­ta työ­tä, jos­sa saa vas­tuu­ta ja vapaut­ta työn suun­nit­te­lus­sa. 

Anni Leh­mus­ke­ro, Senior Optics Specia­list, Entangly / työ­elä­mä­pro­fes­so­ri, UEF  

Anni Leh­mus­ke­ro koros­taa alan moni­puo­li­suut­ta.

– Innos­tuin foto­nii­kas­ta jo lukios­sa, ja ala on edel­leen yhtä lupaa­va kuin se oli sil­loin­kin. 

– Tein väi­tös­kir­ja­ni foto­nii­kas­ta. Sen jäl­keen olen työs­ken­nel­lyt tut­ki­ja­na ulko­mail­la ja siir­ty­nyt sit­tem­min teol­li­suu­den puo­lel­le opti­sen suun­nit­te­lun ja tuo­te­ke­hi­tyk­sen pariin. 

– Nyky­ään toi­min Entangly-kon­sul­toin­tiy­ri­tyk­ses­sä, jos­sa osal­lis­tun mm. optii­kan suun­nit­te­luun, mit­tauk­siin ja myyn­ti­työ­hön. Joen­suus­sa joh­dan vas­toit­tain ava­tun sivu­kont­to­rin kehit­tä­mis­tä. Samal­la olen työ­elä­mä­pro­fes­so­ri Itä-Suo­men yli­opis­tos­sa, jos­sa edis­tän foto­nii­kan kou­lu­tus­ta ja yli­opis­ton sekä yri­tys­ten välis­tä yhteis­työ­tä. 

– Foto­niik­ka tar­jo­aa laa­jat mah­dol­li­suu­det insi­nöö­ri­tie­teis­tä kiin­nos­tu­neil­le, ja opin­nois­sa yhdis­tyy monia eri osa-aluei­ta, kuten fysiik­kaa, mate­ma­tiik­kaa ja tie­to­jen­kä­sit­te­lyä.

Johan­na Rou­ta, tut­ki­mus­pääl­lik­kö, LUKE

Per­he toi Johan­na Rou­dan opis­ke­le­maan met­sä­ta­lout­ta Joen­suu­hun.

– Tie met­sän­tut­ki­jak­si alkoi var­jo­lii­tä­mi­ses­tä, taval­laan. Toim­me mie­he­ni kans­sa yri­tyk­sem­me kaut­ta maa­han var­jo­lii­ti­miä ja nii­den varus­tei­ta. Myö­hem­min las­ten syn­nyt­tyä aloin miet­tiä uusia ura­suun­tia ja pää­dyin met­sä­tie­tei­den pariin Joen­suu­hun ja yli­opis­tol­le.

– Met­sä tuli ensim­mäi­se­nä mie­leen. Mut­ta toki asi­aan vai­kut­ti sekin, että ison per­heen äiti­nä opis­ke­lu­pai­kan piti löy­tyä Joen­suus­ta. 

– Työs­ken­te­len Luon­non­va­ra­kes­kuk­ses­sa (LUKE), jos­sa joh­dan tut­ki­mus­pro­jek­te­ja, kuten REpower EU ‑han­ket­ta, joka kes­kit­tyy ener­gia­huol­to­var­muu­den paran­ta­mi­seen. Tut­ki­musa­lue kat­taa bio­ener­gian ja puu­polt­toai­nei­den opti­moin­nin. Tut­ki­mus­pääl­li­kön roo­lis­sa vas­taan monen­lai­sis­ta met­sien hoi­toon, inven­toin­tiin, met­sä­suun­nit­te­luun ja met­sän­vil­je­lyyn liit­ty­vis­tä hank­keis­ta. 

– Lukes­sa teem­me työ­tä, jol­la on tar­koi­tus, ja tuo­tam­me tut­kit­tua tie­toa pää­tök­sen­teon tuek­si. Met­sien mer­ki­tys vain kas­vaa, ja tut­ki­tun tie­don tar­ve koros­tuu enti­ses­tään. 

Eli­na Kois­ti­nen, toi­min­nan­joh­ta­ja, Euroo­pan Optii­kan Seu­ra (EOS) 

Eli­na Kois­ti­nen suo­sit­te­lee foto­niik­kaa ala­na, koros­taen alan kan­sain­vä­li­syyt­tä ja ura­mah­dol­li­suuk­sia.

– Toi­min Euroo­pan Optii­kan Seu­ran (EOS) toi­min­nan­joh­ta­ja­na, vas­taan yli 4 000 jäse­nen orga­ni­saa­tion toi­min­nas­ta, tapah­tu­ma­tuo­tan­nos­ta ja pro­jek­teis­ta. 

– EOS on euroop­pa­lais­ten optii­kan ja foto­nii­kan asian­tun­ti­joi­den sekä alan kan­sal­lis­ten seu­ro­jen kat­to­jär­jes­tö, joka edis­tää alan tut­ki­mus­ta, kou­lu­tus­ta ja teol­li­suu­den kehi­tys­tä. Seu­ra jär­jes­tää kan­sain­vä­li­siä kon­fe­rens­se­ja ja työ­pa­jo­ja, jul­kai­see tie­teel­li­siä jul­kai­su­ja ja tar­jo­aa ver­kos­toi­tu­mis­mah­dol­li­suuk­sia tut­ki­joil­le, opis­ke­li­joil­le ja yri­tyk­sil­le. 

– Ala tar­vit­see lisää osaa­jia ja rahoi­tus­ta pysyäk­seen kas­vun tiel­lä. Eri­tyi­ses­ti Joen­suu on hänen mukaan­sa esi­mer­kil­li­nen foto­nii­kan kou­lu­tuk­sen ja tut­ki­muk­sen kes­kus. 

– Foto­niik­ka tar­jo­aa val­ta­vat ura­mah­dol­li­suu­det, ja ala on erit­täin kan­sain­vä­li­nen. Tämä on lois­ta­va valin­ta opis­ke­li­joil­le, jot­ka halua­vat työl­lis­tyä tek­no­lo­gian paris­sa, Kois­ti­nen sanoo.

– Joen­suus­sa on huip­pu­luo­kan kou­lu­tus­ta saa­ta­vil­la alal­ta. Kau­pun­ki on Suo­men joh­ta­va foto­nii­kan kou­lut­ta­ja, ja alu­eel­le on sijoit­tu­nee­na usei­ta alan yri­tyk­siä! 

Artik­ke­li on tuo­tet­tu osa­na Joen­suun kau­pun­gin inno­vaa­tio­toi­min­nan eko­sys­tee­mi­so­pi­muk­sen (EAKR) toi­min­to­ja, joi­ta osa­ra­hoit­ta­vat Euroo­pan unio­ni sekä Joen­suun kau­pun­ki.

Aiheeseen liittyviä uutisia