Joensuu-pulla

Lei­vo sie­kin Joen­suu-pul­laa!

Joensuulla on oma pulla. Se on tehty kohtaamisia ja uusia oivalluksia varten.

Yllät­tä­viin koh­taa­mi­siin ja yhdes­sä tari­noin­tiin liit­tyy usein kup­pi kah­via ja – pul­la. Nyt Joen­suul­la on aivan oma Joen­suu-pul­la, ja se on teh­ty juu­ri näi­tä koh­taa­mi­sia ja uusia oival­luk­sia var­ten.

Resep­tin ovat suun­ni­tel­leet Poh­jois-Kar­ja­lan Mart­to­jen Tiia Kop­pa­nen ja Kat­ja Koleh­mai­nen. Resep­ti on avoin kai­kil­le käy­tet­tä­väk­si ja sovel­let­ta­vak­si.

24 isoa pul­laa

Ainek­set

5 dl täys­mai­toa
50 g hii­vaa
1 kanan­mu­na
1,5 dl soke­ria
2 tl suo­laa
1,5 rkl kar­de­mum­maa
1 rkl (luo­mu) appel­sii­nin kuor­ta
(1 appel­sii­ni)
0,5 dl appel­sii­ni­me­hua
n. 1 kg veh­nä­jau­ho­ja
150 g peh­me­ää voi­ta

Täy­te

400 g mus­ti­koi­ta
150 g hil­lo­so­ke­ria (n. 2 dl)

Voi­te­luun

1 kanan­mu­na

Koris­te­luun

100 g val­ko­suklaa­ta
(pensas)mustikoita
iso­ja muf­fi­ni­vuo­kia

Täyt­teen val­mis­tus

Aloi­ta pul­lan val­mis­tus mus­tik­ka­mar­me­la­dis­ta tai halu­tes­sa­si käy­tä val­mis­ta mustikkamarmeladia/hilloa. Lai­ta kat­ti­laan 300 g mus­ti­koi­ta ja 150 g hil­lo­so­ke­ria. Sääs­tä 100 g mus­ti­koi­ta tai­ki­nan väliin ripo­tel­ta­vak­si. Kuu­men­na täy­te kie­hu­vak­si ja kei­tä mie­dol­la läm­möl­lä noin 10 minuut­tia välil­lä sekoi­tel­len. Soseu­ta kuu­ma mar­me­la­di sau­va­se­koit­ti­mel­la ja jätä jääh­ty­mään.

Pul­la­tai­ki­na

Raas­ta hyvin pes­tyn appel­sii­nin orans­si kuo­rio­sa hie­nok­si raas­teek­si ja puris­ta mehu. Läm­mi­tä mai­to käden­läm­pöi­sek­si ja liu­o­ta hii­va sii­hen. Sekoi­ta jouk­koon kanan­mu­na, soke­ri, suo­la, kar­de­mum­ma sekä appel­sii­nin kuo­ri ja mehu. Lisää jau­ho­ja vähi­tel­len ja vai­vaa hyvin. Lisää peh­meä voi jau­ho­jen alus­ta­mi­sen lop­pu­vai­hees­sa. Vai­vaa tai­ki­naa, kun­nes se on kim­moi­saa ja irto­aa kul­hon reu­nois­ta. Anna tai­ki­nan koho­ta lii­nan alla kak­sin­ker­tai­sek­si.

Pul­lan pyö­räy­tys

Kaa­da tai­ki­na jau­ho­te­tul­le pöy­däl­le ja jaa se kah­teen osaan. Kau­li tai­ki­na 35 x  50 cm kokoi­sek­si levyk­si. Levi­tä puo­let mus­tik­ka­mar­me­la­dis­ta tai­ki­nan pin­nal­le ja ripot­te­le sen pääl­le puo­let mus­ti­kois­ta. Kää­ri tai­ki­na rul­lal­le pit­käl­tä sivul­ta ja nipis­tä sau­ma­koh­ta kiin­ni. Leik­kaa rul­las­ta 5 cm:n palo­ja ja ase­ta ne pys­tyyn isoi­hin muf­fi­ni­vuo­kiin. Tee toi­sel­le tai­ki­nan puo­lik­kaal­le samal­la taval­la. Koho­ta val­mii­ta pul­lia ja voi­te­le ne kanan­mu­nal­la. Pais­ta pul­lia 200°C:ssa noin 15 minuut­tia.

Koris­te­lu

Sula­ta val­ko­suklaa­ta 10 sekun­nin eris­sä mik­ro­aal­to­uu­nis­sa. Sekoi­ta välil­lä. Kaa­da sula­nut suklaa pie­neen pus­siin ja leik­kaa sii­tä kul­ma auki. Pur­so­ta val­ko­suklaa­ta spi­raa­lin muo­toon pul­lien pääl­le. Ase­ta yksi mus­tik­ka kes­kel­le pul­laa koris­teek­si.

Vinkki: pullasta on myös gluteeniton ja vegaaninen resepti viestinnän käsikirjassa osoitteessa www.joensuu.fi/web/viestinnan-kasikirja/joensuu-pulla

Aiheeseen liittyviä uutisia