Ystävyys on supervoima

Riitta Sahlstén loi leikkimielisen yhdistyksen vakavaan tarpeeseen

Riitta Sahlsténin perustama ISNAY on ainutlaatuinen yhteisö, jossa aikuiset ovat solmineet elinikäisiä ystävyyssuhteita.

Sahlstén kuvaa itseään paljasjalkaiseksi paluumuuttajaksi. Ulkomailla vietettyjen vuosien jälkeen hän on asunut Joensuussa 12 vuotta.

– Vietin lapsuuteni Joensuussa, mutta kasvoin aikuiseksi Skotlannissa, jossa asuin kymmenen vuotta. Muutin takaisin klassisesta syystä – syntyi lapsi ja halusin tarjota hänelle saman turvallisen ja ihanan lapsuuden, jonka olen itse saanut elää Joensuussa. Täällä lapset saavat liikkua vapaasti pienestä pitäen. Kaupunki on sopivan pieni ollakseen turvallinen, ja riittävän iso, että voi toteuttaa itseään, Riitta kertoo.

Kaikenlaisille ideoille on tilaa. Kerran joku ehdotti piirakkatalkoita ja kohta oli kaksikymmentä naista pulikat kädessä!

Leikkimielinen yhdistys vakavaan tarpeeseen

Lapsen kasvaessa Riitalle tuli tarve luoda tilaa ystäville ja elämälle kodin ulkopuolella. Syntyi ISNAY eli Itä-Suomen Naisasiayhdistys.

– Lapsena lempikirjani oli Onnelin ja Annelin talo. Toisen päähenkilön äiti oli naisasiayhdistyksen puheenjohtaja. Päätin, että sellainen miekin haluan olla ja perustin leikkimielisen yhdistyksen. Kyseessä ei siis tosiaan ole mikään rekisteröity yhdistys, vaan omien ystävien ympärille syntynyt porukka, ja puheenjohtajan sijaan minua kutsutaan tirehtööriksi, nauraa Riitta.

ISNAY on ollut olemassa viisi vuotta. Riitan kavereilleen keksimästä ideasta on kasvanut noin kolmenkymmenen eri-ikäisen naisen tiivis ystäväporukka, joka tapaa toisiaan säännöllisesti esimerkiksi teatterin, elokuvien ja retkeilyn merkeissä.

– Tapaamme yleensä pari kertaa kuussa ja tapahtumat voivat olla mitä vaan patikkaretkestä pussiviiniin. Yksi säännöllisimmistä aktiviteeteista on kirjakerho, jonka myötä olemme käyneet kirjamessuilla ja meillä on ollut kirjailijavieraita. Näiden virallisempien tapaamisten lisäksi viestiketjussa keskustellaan päivittäin. Siellä voi huikata leffaseuraa tai pyytää mukaan vaikka marjanpoimintaan. Kaikenlaisille ideoille on tilaa. Kerran joku ehdotti piirakkatalkoita ja kohta oli kaksikymmentä naista pulikat kädessä!

Kun olin itse muuttanut muualta, oli tarve löytää jotain, joka juurruttaa tänne totaalisesti. Käytännössä halusin luoda itselleni ja ystävilleni mahdollisuuden tehdä virkistäviä ja epävakavia asioita vapaa-ajalla ilman miehiä ja lapsia.

Kannattaa elää myös kodin ulkopuolella

ISNAY on muodostunut jäsenilleen erittäin tärkeäksi. Moni on kertonut, kuinka yhteisö on auttanut kotiutumaan Joensuuhun ja kantanut raskaiden aikojen yli.

– Kun olin itse muuttanut muualta, oli tarve löytää jotain, joka juurruttaa tänne totaalisesti. Käytännössä halusin luoda itselleni ja ystävilleni mahdollisuuden tehdä virkistäviä ja epävakavia asioita vapaa-ajalla ilman miehiä ja lapsia.

Olen saanut niin paljon enemmän kuin sen lapsuuden ajatuksen puisevasta yhdistyksestä.

Riitta haluaa kannustaa ihmisiä kodin ulkopuoliseen elämään.

– Ruuhkavuosien keskellä on tosi tärkeää vaalia myös ystävyyssuhteita. On ihana tietää, että on olemassa ihmisiä, jotka kannattelevat vaikeissa vaiheissa, ja jotka vievät siut ulos elämään. Se on supervoima, sanoo Riitta liikuttuneena.

Läheiset tuntevat Riitan tehokkaana organisoijana, joka huomioi nimipäivät ja lasten synttärit. Voisi kuvitella, että ison ystäväporukan tapaamisten pyörittäminen vie voimia.

– En ole koskaan ajatellut, että tämä olisi vaatinut minulta mitään. Mie vain laitoin pystyyn raamit, mutta yhdessä hoidetaan tapaamisten ideointi ja toteutus.

– Olen saanut niin paljon enemmän kuin sen lapsuuden ajatuksen puisevasta yhdistyksestä. Olen saanut ystäväpiirin, joka miulla on loppuelämän, Riitta päättää.

Tässä juttusarjassa esittelemme ihmisiä, jotka tekevät Joensuusta paremman paikan.

Ilmianna meille ihana joensuulainen! Vinkit sähköpostiosoitteeseen [email protected].

Aiheeseen liittyviä uutisia