Vee­ra täh­tää diplo­mi-insi­nöö­rik­si

Joensuu on Suomen johtava fotoniikan kouluttaja

Vee­ra Pii­roi­nen tie­si ensin, että hänes­tä tulee diplo­mi-insi­nöö­ri. Foto­niik­ka vali­koi­tui alak­si vas­ta sen jäl­keen. Eikä se ole kadut­ta­nut.

Joen­suu on foto­nii­kan kär­ki­kau­pun­ke­ja, mitä tulee alan kou­lu­tuk­seen. Itä-Suo­men yli­opis­to on kou­lut­ta­nut kau­pun­gis­sa vii­mei­sen kym­me­nen vuo­den aika­na lähes sata foto­nii­kan ammat­ti­lais­ta, joka vas­taa noin puol­ta koko maan opis­ke­li­jois­ta.

Yksi heis­tä on Vee­ra Pii­roi­nen, toi­sen vuo­den kan­dio­pis­ke­li­ja Outo­kum­mus­ta. Hän tosin tie­si suun­tau­tu­van­sa foto­niik­kaan vas­ta vii­me met­reil­lä.

Foto­nii­kan opis­ke­lu on avan­nut Vee­ra Pii­roi­sel­le uusia työ­pol­ku­ja.

– Tie­sin, että haluan olla diplo­mi-insi­nöö­ri, mut­ta aluk­si mie­tin mate­ma­tii­kan opet­ta­jan uraa ja kaup­pis­ta­kin. Foto­niik­ka vali­koi­tui alak­si vas­ta sen jäl­keen. Nyt olen opis­kel­lut tois­ta vuot­ta, ja parin vuo­den sisään pitäi­si olla pape­rit kädes­sä, hän ker­taa.

Pie­nes­tä pitäen luon­non­tie­teis­tä kiin­nos­tu­nut Pii­roi­nen on kui­ten­kin uinut sisään foto­nii­kan ihmei­siin, vaik­kei ala ollut alun perin tut­tu.

– Aluk­si­han minä en edes tien­nyt, mitä foto­niik­ka on. Mut­ta nyt olen alka­nut jo hah­mot­taa muun muas­sa sitä, miten pal­jon eri­lai­sia ura­mah­dol­li­suuk­sia täs­sä on.

Yksi asia on kui­ten­kin mel­ko var­ma: töi­tä alan osaa­jil­le löy­tyy nyt ja tule­vai­suu­des­sa.

Talon tavoil­le

Yli­opis­to-opis­ke­luun orien­toi­tu­mi­nen tun­tui aluk­si vähän han­ka­lal­ta lukion jäl­keen, mut­ta vauh­tiin pääs­ty­ään Pii­roi­nen on tot­tu­nut talon tavoil­le.

– Nyt jo tun­tuu ihan muka­val­ta. Meil­lä on pal­jon las­ku­har­joi­tuk­sia joka kurs­sis­sa, noin ker­ran viik­koon. Ja nor­maa­lit luen­not sit­ten sii­hen pääl­le, osa etä­nä Kuo­pios­ta, hän ker­too.

– Välil­lä tie­tys­ti pitää vähän kii­ret­tä, mut­ta toi­saal­ta se vaih­te­lee jak­soit­tain. Jos­kus on 20 opin­to­vii­kon jak­so­ja, mut­ta jos­kus on ollut kym­me­nen­kin, joka on aika vähän. Ei mitään yli­pää­se­mä­tön­tä siis, ihan inhi­mil­li­sis­sä rajois­sa men­nään.

Ahaa-elä­myk­siä syn­tyy vii­koit­tain, myös foto­niik­ka on pal­jas­ta­nut tasai­ses­ti yhä enem­män itses­tään.

Foto­nii­kas­sa tut­ki­taan ja hyö­dyn­ne­tään valo­hiuk­ka­sia eli foto­ne­ja.

– En ollut aja­tel­lut esi­mer­kik­si sitä, että foto­nii­kas­sa­han puhu­taan ihan niis­tä kai­kis­ta pie­nim­mis­tä valo­hiuk­ka­sis­ta – eli foto­neis­ta. Se on mie­len­kiin­tois­ta, Pii­roi­nen miet­tii.

– Tämä on hyvin spe­si­fi tie­de, täs­sä pää­see tutus­tu­maan tosi lähel­tä yhteen fysii­kan alaan. Se ei ehkä ole kaik­kien jut­tu, mut­ta minul­le se sopii mai­nios­ti.

Joen­suun kam­puk­ses­ta Pii­roi­nen on myös pitä­nyt.

– Tämä on kui­ten­kin aika laa­ja ja iso kam­pus, mut­ta lähel­lä kes­kus­taa, ettei mat­kois­ta­kaan tule ongel­maa. Itse asun kym­me­nen minuu­tin mat­kan pääs­sä kou­lul­ta. Muu­ten­kin pidän sii­tä, miten asiat tääl­lä ovat suju­neet. Apua saa, kun sitä tar­vit­see ja sivuai­nei­den kans­sa­kin on ollut jous­ta­vuut­ta, kun vaih­doin oma­ni kaup­pik­ses­ta kemi­aan.

Foto­nii­kan opis­ke­lu on kaik­ki­aan muut­ta­nut kuvaa­ni sii­tä, mihin kaik­kial­le voi­sin työl­lis­tyä.

Rans­ka ja suun­nit­te­lu kiin­nos­taa

Lähi­tu­le­vai­suu­del­le Pii­roi­nen on miet­ti­nyt myös vaih­toon läh­te­mis­tä. Vaih­toeh­to­ja on run­saas­ti.

– Kes­ki-Euroop­pa kiin­nos­tai­si, eten­kin ehkä Rans­ka. Mut­ta kat­so­taan nyt, Pii­roi­nen sanoo.

Hie­man pidem­mäl­le kan­ta­via­kin suun­ni­tel­mia on, muun muas­sa työl­lis­ty­mi­sen suh­teen. Mah­dol­li­nen ura yri­ty­se­lä­män pal­ve­luk­ses­sa kiin­nos­te­lee, vaik­kei tut­ki­jan­kaan pol­ku ole pois sul­jet­tu vaih­toeh­to.

Yri­tys­vie­rai­lu­ja teh­dään kou­lul­ta ja kou­lul­le – aktii­vi­sim­mat fir­mat käy­vät esit­täy­ty­mäs­sä itse opis­ke­li­joil­le.

Foto­niik­ka kas­vaa toi­mia­la­na 25 pro­sen­tin vuo­si­tah­tia.

– Foto­nii­kan opis­ke­lu on kaik­ki­aan muut­ta­nut kuvaa­ni sii­tä, mihin kaik­kial­le voi­sin työl­lis­tyä. Esi­mer­kik­si alan tuo­tan­to­y­ri­tyk­sis­sä on hyvin monen­lai­sia teh­tä­viä. Suun­nit­te­li­jan työ ehkä kiin­nos­tai­si, mut­ta toi­saal­ta voi­sin myös näh­dä toi­mi­va­ni tut­ki­ja­na, vaik­ka sii­hen onkin han­ka­lam­pi työl­lis­tyä, hän miet­tii.

Yksi asia on kui­ten­kin mel­ko var­ma: töi­tä alan osaa­jil­le löy­tyy nyt ja tule­vai­suu­des­sa.

– Foto­niik­ka kas­vaa toi­mia­la­na 25 pro­sen­tin vuo­si­tah­tia. Eli todel­la kovaa. Uskoi­sin, että täl­le alal­le on aina­kin parem­mat mah­dol­li­suu­det työl­lis­tyä kuin jol­le­kin muul­le, Pii­roi­nen nau­raa. 

Artik­ke­li on tuo­tet­tu osa­na Joen­suun kau­pun­gin inno­vaa­tio­toi­min­nan eko­sys­tee­mi­so­pi­muk­sen (EAKR) toi­min­to­ja, joi­ta osa­ra­hoit­ta­vat Euroo­pan unio­ni sekä Joen­suun kau­pun­ki.

Aiheeseen liittyviä uutisia