Joensuun kaupunki teetti huhtikuussa kyselyn, jonka avulla kartoitettiin Joensuussa opiskelevien mielipiteitä Joensuusta. Edellisen kerran vastaava opiskelijakysely tehtiin vuonna 2013.
Viime vuosina kaupungissa on opiskelijan näkökulmasta tapahtunut paljon muutoksia: opettajankoulutusta on keskitetty Joensuuhun, kaupungissa on ollut voimakas opiskelija-asumisen rakentamisjakso ja nykyisin lähes joka kolmas kaupunkilainen on opiskelija. Lisäksi tiedonvälitys on entistä voimakkaammin siirtynyt verkkoon.
Joensuuhun tullaan opiskelemaan saadun opiskelupaikan perässä, ei niinkään ensisijaisesti kaupungin takia. Kaupunkia tunnetaan ennen opintoja heikosti, mutta opiskelujen aikana Joensuuhun kotiudutaan nopeasti.
– Kun opiskelupaikkakunnaksi on valikoitunut Joensuu, kaupunki on yllättänyt neutraalin alkuasetelman jälkeen positiivisesti, kuvaa tilannetta hyvinvoinnin kehittämisjohtaja Jani Kaasinen Joensuun kaupungilta.
Valmistumisen jälkeen Joensuuhun haluaisi jäädä yli 70 prosenttia kyselyyn vastanneista, joka on enemmän kuin vuonna 2013. Samoin ystäville Joensuuta opiskelupaikkakunnaksi suosittelisi yli 80 prosenttia.
– Keskeisinä huomioina kyselystä nousee, että Joensuun tunnettavuus mahdollisille tuleville opiskelijoille voisi olla vahvempi. Opiskeluaikana kaupunkiin ollaan tyytyväisiä ja Joensuuhun haluttaisiin jäädä opiskelujen jälkeen, mikäli oma ja mahdollisen puolison työllistyminen järjestyisi, Kaasinen ja5tkaa.
Kaupunki on yllättänyt neutraalin alkuasetelman jälkeen positiivisesti
Somen käyttö ennakkotiedonhaussa jopa kuusinkertaistunut
Ennen opiskeluja Joensuusta haettiin tietoa entistä enemmän sosiaalisesta mediasta. Sen käyttö ensisijaisena kanavana on kuusinkertaistunut vuodesta 2013.
Mielikuvat kaupungista niin ennen opiskeluja kuin vielä opiskelujen aikana muodostuvat nuorilla pääsääntöisesti sosiaalisen median kautta.
– Kaupungin ja oppilaitosten satsaukset näkyvyyteen sosiaalisessa mediassa ovat ensisijaisen tärkeitä, Jani Kaasinen summaa.
Joukkoliikenteen käyttö kaksinkertaistunut
Opiskelijat liikkuvat Joensuussa paljon kävellen ja pyörällä, mutta selkeästi vähemmän kuin vuonna 2013. Yksityisautoilu on lisääntynyt, mutta toisaalta joukkoliikenteen käyttö on kaksinkertaistunut.
Joukkoliikenteen aikataulujen löydettävyyteen ja selkeyteen toivottiin parannusta. Joensuun joukkoliikenteen uusi verkkosivusto oli julkaistu juuri keväällä ennen kyselyä ja sitä on kehitetty sen jälkeen edelleen.
46 prosenttia vastaajista asui yksityisessä vuokra-asunnossa ja 19 prosenttia Joensuun Ellin opiskelija-asunnoissa. Asumisessa opiskelijat arvostivat edullista vuokraa ja asunnon kuntoa, alueen rauhallisuutta ja sijaintia suhteessa oppilaitokseen ja keskustaan.
Joensuuta opiskelupaikkakunnaksi suosittelisi yli 80 prosenttia
Opiskeluaikana kiinnostavat tapahtumat, liikunta, kulttuuri ja ruoka
Opiskeluaikana tietoa haetaan ensisijaisesti erilaisista tapahtumista, liikuntapalveluista, kulttuuripalveluista ja joukkoliikenteen aikatauluista.
Erityisen tyytyväisiä opiskelijat ovat Joensuussa luonnonläheisyyteen, liikuntamahdollisuuksiin ja kirjastoihin. Joensuuta pidetään sopivan kokoisena ja kansainvälisenä kaupunkina.
Tärkeimpien vapaa-ajan vieton tapojen joukkoon on tapahtumien ja liikuntapalveluiden lisäksi noussut ruokaravintolat. Lisäksi avoimissa vastauksissa nousi esiin toive päihteettömistä ja koko perheelle sopivista opiskelijatapahtumista.