Menoa ja elinvoimaa maaseudulla

Kehittämisavustus tukee maaseudun elinvoimaa

Joensuun kaupunki myöntää järjestöille maaseudun kehittämisavustusta maaseudun elinvoimaa tukeviin hankkeisiin. Vuonna 2021 avustuksen myöntämisperusteissa kannustettiin uuden ja kokeilevan toiminnan käynnistämiseen ja tähän järjestöt tarttuivat ilahduttavalla tarmokkuudella. 

– Järjestöt olivat keksineet mitä moninaisempia ideoita kylien elävöittämiseksi. Esimerkiksi Karhunsalon kyläyhdistys rakensi kylätalon pihalle lapinkodan, jossa paistetaan makkaraa ja juodaan nokipannukahvia joka lauantai jouluun saakka. Kylätalolla toimii pop up -henkisesti myös Joulupuoti Ohto, joka myy paikallisten käsityöläisten tuotteita kotiin ja lahjaksi, kertoo Joensuun kaupungin aluekoordinaattori Anni Koskeli-Ratamaa.

Uimaharjun taajamayhdistys puolestaan rakensi talkoovoimin kuntoportaat kaikkien kuntalaisten yhteiseen käyttöön.

– Kuntoportaita oli rakentamassa 23 talkoolaista ja henkilötyötunteja talkoolaisille kertyi yli tuhat. Tämä jos mikä kertoo kylän hienosta yhteishengestä ja siitä, että menoa ja elinvoimaa maaseudulta todellakin löytyy, iloitsee Koskeli-Ratamaa.

Uimaharjuun perustettiin myös kirsikkapuisto, jonne Mannerheimin lastensuojeluliiton Uimaharjun paikallisyhdistys istutti oman kirsikkapuun jokaiselle Uimaharjun alueelle vuonna 2020 syntyneelle vauvalle. Puita istutettiin viisi kappaletta ja puiston avajaisia vietettiin syyskuussa.

Tänä vuonna maaseudun kehittämisavustusta myönnettiin yhteensä 60 000 euroa ja avustushakemuksia saatiin 27 järjestöltä. Maaseudun kehittämisavustusta jaetaan vuosittain ja rahoitusohjeet laaditaan Joensuun kaupungin maaseutuohjelman mukaisesti. Maaseutuohjelman päivitystyö on nyt käynnissä ja uuden ohjelman on määrä valmistua vuoden 2022 alussa.

Aiheeseen liittyviä uutisia